Peste 2.000 de persoane la întâlnirea cu Mario Vargas Llosa, la UBB Cluj - FOTO

Peste 2.000 de persoane au participat, marţi, la Facultatea de Litere a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, la întâlnirea cu scriitorul Mario Vargas Llosa, care a dialogat cu Gabriel Liiceanu, el spunând că "marea literatură apără umanitatea şi luptă împotriva prejudecăţilor de orice fel".

Urmărește
452 afișări
Imaginea articolului Peste 2.000 de persoane la întâlnirea cu Mario Vargas Llosa, la UBB Cluj - FOTO

Mario Vargas Llosa (Imagine: Mircea Rosca/ Mediafax Foto)

Gabriel Liiceanu şi celebrul scriitor Mario Vargas Llosa, care a obţinut în 2010 Premiul Nobel pentru Literatură, au dialogat marţi pe tema "Am putea trăi fără să evadăm în ficţiune?", eveniment care a avut loc la Facultatea de Litere a Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, la care au participat peste 2.000 de persoane.

Gabriel Liiceanu a spus, în deschiderea conferinţei, citându-l pe Mario Vargas Llosa, că faptul că putem visa, faptul că este un loc al poveştii ne-a făcut să ajungem la altă dimensiune a vieţii şi civilizaţiei noatre.

"Spuneţi că specia umană nu ar putea exista în forma actuală fără ficţiune, fără literatură. Nevoia de ficţiune s-a consumat sub forma povestaşului din triburile amazoniene, rapsozii din Odiseea, nevoia de ficţiune este saturată în prezent de imagini. Nu cumva aţi construit trecând de la ficţiune, la ficţiunea literaturii, exagerându-i ponderea în istoria umană?", a spus el

Mario Vargas Llosa a răspuns cu umor.

"Domnul Liiceanu a spus totul, sunt în plus aici. Cred că ficţiunea nu este un amuzament, ci o necesitate vitală, care exprimă condiţia umană şi care răspunde de viaţa pe care o avem, dar care ne oferă posibilitatea de a trăi alte multe vieţi. Între viaţa pe care o trăim şi cele pe care ni le dorim intervine ficţiunea, literatura, care ne completează existenţa. Povestirile erau la origine orale, apoi, cu naşterea scrisului, literatura poate fi propagată şi altfel şi ne completează viaţa.

Au apărut şi teatrul, radio-ul, cinematograful şi alte forme de spectacole, dar ficţiunea literară este specială, nicio altă formă nu o poate suplini. Literatura nu este pasivă, ca alte forme de spectacol, când citim un roman, suntem activi, intervenim pentru a descifra şi a transpune povestea în imagini, ne folosim imaginaţia. Fiecare cititor citeşte altfel o carte, are o manieră proprie, sensibilitate sa. Când vedem la cinema o ficţiune, e finală, dar ficţiunea literară este mai profundă şi mai subversivă ca alte forme de ficţiune. Putem trăi fără ficţiune? Eu cred că nu. Ficţiunea literară este una fundamentală pentru fiinţa umană, există ficţiuni şi ficţiuni, unele care îmbogăţesc spiritul uman, altele care ne adorm şi ne ţin în cercul nostru limitat", a spus Llosa.

Liiceanu a replicat că majoritatea oamenilor par să fie mulţumiţi cu viaţa pe care o au, trăiesc cu televiziunea şi cu telenovelele, iar istoria umană este una a analfabetismului.

"Lumea ca literatură este astăzi un concept de neimaginat. Trăim într-o lume fără literatură, este un cerc închis al celor care consumă literatură, iar ficţiunea nu se consumă primordial ca literatură, iar specia celor care nu citesc este mult mai mare", a spus Liiceanu.

Mario Vargas Llosa a afirmat, la rândul său, că există mai multe tipuri de ficţiuni, iar lumea merge atât de prost tocmai pentru că nu se citeşte destulă literatură.

"Există mai multe tipuri de ficţiuni şi există un procent mare de oameni care nu citesc, care trăiesc fără literatură, de aceea lumea merge atât de prost. Televiziunea şi telenovelele sunt forme ale ficţiunii care ne adorm, care creează o realitate paralelă, mincinoasă, caricaturală, care ne conduc spre acceptarea vieţii aşa cum este şi această formă este impusă de puterile care doresc să trăim viaţa aşa cum este. Reality-show-urile au un public imens, dar oferă o perspectivă cinică, care stimulează conformismul, produc doar divertisment, determină superficialitate, nu înfruntă marile probleme ale realităţii. Efectele acestor tipuri de ficţiune sunt degradante, neagă de fapt ficţiunile literare care sunt motorul progresului şi al umanităţii. Marile ficţiuni ale literaturii ne duc mai departe de suprafaţa lucrurilor. Marea literatură poate demonstra egalitatea fiinţelor umane şi luptă împotriva rasismului, a dogmatismului religios, a extremelor ideologice. Marea literatură apără umanitatea şi luptă împotriva prejudecăţilor de orice fel", a spus Mario Vargas Llosa.

Llosa a adăugat că dictaturile încearcă să cenzureze literatura pentru că este un spaţiu al libertăţii.

"Au existat dictaturi care de aceea încercau să cenzureze literatură pentru că vedeau în literatură o sursă de nesupunere, faţă de puterea centrală. Istoria e scrisă de noi, ca ficţiune, selecţie, din ce în ce mai multă lume ar trebui să citească, dacă nu se întâmplă, nu este o fatalitate, istoria o scriem noi în fiecare zi, am putea avea o lume mai bună printr-o bună atitudine faţă de literatură. Ar fi o lume mai bună", a spus Mario Vargas Llosa.

La finalul dialogului, a urmat o sesiune de autografe.

Celebrul scriitor Mario Vargas Llosa, care a obţinut în 2010 Premiul Nobel pentru Literatură, a sosit, duminică, la Cluj-Napoca.

Luni, Mario Vargas Llosa a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj, el spunând, în discursul său, că nu se poate opri din scris şi că literatura "are rolul de a da sens lumii" şi de a "îmbogăţi viaţa" oamenilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici