Peste 2.500 de obiecte de la Muzeul Etnografic Topliţa riscă să se deterioreze din cauza frigului

Peste 2.500 de obiecte, unele de patrimoniu, aflate în Muzeul Etnografic din Topliţa, riscă să se deterioreze "iremediabil" din cauza frigului, întrucât Centrul Cultural din municipiu nu are bani pentru reabilitarea instalaţiei de încălzire.

Urmărește
257 afișări
Imaginea articolului Peste 2.500 de obiecte de la Muzeul Etnografic Topliţa riscă să se deterioreze din cauza frigului

Peste 2.500 de obiecte de la Muzeul Etnografic Topliţa riscă să se deterioreze din cauza frigului (Imagine: Cosmin Andrei/ Arhiva Mediafax Foto)

Managerul Centrului Cultural Topliţa, Costel Cristian Lazăr, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că instalaţia de încălzire a spaţiilor care găzduiesc Muzeul Etnografic din Topliţa nu funcţionează şi nu poate fi reabilitată din cauza lipsei banilor.

Lazăr a explicat că, în 15 aprilie, Centrul Cultural (CC) Topliţa s-a mutat din Castelul Urmanczy din localitate, retrocedat în 2009 şi unde plătea o chirie de 11.800 de lei pe lună, în două clădiri puse la dispoziţie de Primăria Topliţa, reamenajarea interioară a acestora, inclusiv reabilitarea instalaţiei de încălzire, intrând în sarcina CC.

El susţine că suma de aproximativ 400.000 de lei, solicitată pentru lucrările de reabilitare şi încălzire, ar putea fi amortizată în patru ani, în condiţiile în care mutarea în fostele clădiri ale primăriei au adus Ministerului Culturii o ecomonie anuală de 141.600 de lei, reprezentând contravaloarea chiriei plătite proprietarilor Castelului Urmanczy.

Managerul spune că a făcut demersuri pentru obţinerea fondurilor necesare la Ministerul Culturii şi la alte foruri decizionale încă de la începutul primăverii, dar că a obţinut, până în prezent, numai promisiuni, în baza cărora nu îşi poate asuma riscul începerii lucrărilor la sitemul de încălzire.

"Ministrul Daniel Barbu a promis că la eventuala rectificare din luna octombrie vom primi fondurile necesare pentru reabilitarea instalaţiei de încălzire, dar pe o eventuală rectificare, pe promisiuni, nu ne putem apuca de lucru. Este vorba de o lucrare care depăşeşte 50.000 de lei, undeva - din devizele noastre- se duce înspre 15.000 de euro, lucrarea trebuie contractată prin SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice - n.r.) şi trebuie să avem banii aceştia în cont, altminteri nu ne putem asuma acest risc", a spus Lazăr.

Costel Cristian Lazăr a precizat că Muzeul Etnografic din Topliţa cuprinde peste 2.500 de obiecte, între care unele de patrimoniu, exponate din lemn, ţesături, icoane de peste un secol, cel mai vechi fiind un plug din lemn, confecţionat în urmă cu peste 150 de ani.

"Riscul cel mai mare este ca cele peste 2.500 de obiecte de muzeu, unele de patrimoniu, ar putea să se deterioreze iremediabil. Pentru noi, factorul uman, care lucrăm în condiţii mai puţin propice activităţii cultrale, să zicem că nu ar fi o problemă, mai punem o pătură pe noi, mai băgăm un reşou în priză, mai punem o haină pe noi, dar problema cea mai mare este cea a obiectelor de patrimoniu", a mai spus managerul CC Topliţa.

Lazăr a mai spus că în decembrie anul trecut, Centrul Cultural a primit un buget iniţial de 67.000 de lei de la ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Puiu Haşotti, pentru mutarea din Castelul Urmanczy şi pentru reamenajarea interioară a fostelor clădiri ale Primăriei, iar de atunci instituţia nu a mai primit bani.

Potrivit acestuia, toate lucrările care s-au executat din primavară şi până în prezent au fost achitate din bugetul de bunuri şi servicii, din economiile şi din veniturile încasate de instituţie.

Managerul CC Topliţa a afirmat că, din cauza lipsei încălzirii, va fi afectată şi activitatea Ansamblului "Rapsodia Călimanilor", care funcţionează pe lângă Centrul Cultural.

Lazăr a spus că în perioada de iarnă, când temperaturile vor fi foarte scăzute, este posibil ca instituţia culturală să-şi închidă porţile, obiectele de patrimoniu aflate în pericol de degradare urmând să fie depozitate, temporar, în sediul primăriei.

"S-ar putea să închidem poarta instituţiei timp de o lună, două, cât om putea şi să mergem acasă, fiindcă nu putem să lucrăm în condiţii de frig. Dar, nu ştiu ce o să facem cu obiectele, că pe acelea nu ştiu unde o să le ducem. Domnul primar (Stelu Platon, primarul municipiului Topliţa - n.r.) ne-a promis că cele aflate în pericol putem să le depozităm în unele spaţii ale Primăriei, dar nici asta nu e o soluţie. Este doar ceva temporar şi presupune şi o anumită birocraţie, o trecere în custodia Primăriei, nu e o soluţie, repet, dar, până la urmă, s-ar putea să apelăm şi la solutia asta de avarie", a conchis Costel Cristian Lazăr.

Centrul Cultural Topliţa a funcţionat, de la înfiinţare şi până în 15 aprilie 2013, în Castelul Urmanczy din localitate. În anul 2009, fostul conac al grofilor Urmanczy, construit în 1906, a fost retrocedat fostului viceprimar al Topliţei din perioada 2004-2008, Szabo Koloman, şi fratelui acestuia, ca descendenţi din familia nobilară, pe linie maternă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici