Muuzica Oliviei Rodrigo este distribuită de un serviciu american numit TuneCore, care îi pune melodiile pe servicii precum Spotify, Apple Music şi YouTube pentru o taxă fixă. Lauren Smith rămâne proprietara înregistrărilor sale principale şi primeşte 100% din drepturile de autor atunci când melodiile sale sunt difuzate.
Atingerea acestui nivel de succes ca artist independent „este o adevărată nebunie„, spune ea.
„Cu siguranţă am simţit că pentru a face aşa ceva, aveam nevoie de o casă de discuri uriaşă în spatele meu şi aveam nevoie de o maşinărie de oameni în marketing cu un buget… dar adevărul este că nu am pus niciun ban în spatele marketingului acestui cântec şi deja face ceea ce face. Toţi cei cu care vorbesc sunt complet copleşiţi de el – nu ne vine să credem„.
Şi nu este singura. Din ce în ce mai mulţi muzicieni aleg să îşi lanseze singuri muzica sau să încheie acorduri favorabile cu case de discuri independente.
Cel mai recent album al lui Kylie Minogue, Disco, a fost lansat pe propria casă de discuri, Darenote. Dave şi Little Simz, care se vor confrunta cu Adele şi Ed Sheeran la ediţia din acest an a premiilor Brit Awards, sunt proprietarii în totalitate ai muzicii lor. Iar premiul Mercury Prize de anul trecut a fost câştigat de Arlo Parks, care a semnat cu mica casă de discuri indie Transgressive.
Managerul lui Spencer-Smith, David Ehrlich, sugerează chiar că o mare casă de discuri ar fi putut să-i frâneze succesul.
„De multe ori, nu vrem să direcţionăm cariera unui artist în funcţie de disponibilitatea sau de agenda altor persoane„, spune el, „şi, din fericire, mecanismele de lansare independentă permit acest lucru acum„.