Peste 40 de filme româneşti au fost propuse pentru nominalizare la Premiile Gopo

Peste 40 de filme româneşti concurează pentru nominalizările celei de-a patra ediţii a galei Premiilor Gopo, care va avea loc pe 22 martie, la Bucureşti, informează organizatorii.

Urmărește
41 afișări
Imaginea articolului Peste 40 de filme româneşti au fost propuse pentru nominalizare la Premiile Gopo

Peste 40 de filme româneşti au fost propuse pentru nominalizare la Premiile Gopo

În total, producătorii au înscris, pentru cele mai importante premii ale industriei de film româneşti, 47 de producţii: 14 lungmetraje de ficţiune, 13 filme documentare şi 20 de scurtmetraje.

Filmele au fost produse sau coproduse de companii româneşti şi lansate pe parcursul anului 2009.

Competiţia pentru nominalizarea la premiile Gopo pare mai strânsă ca niciodată, după anul cu cele mai multe lungmetraje româneşti pe ecrane din ultimul deceniu.

Dintre cele 14 titluri eligibile înscrise la secţiunea Lungmetraje nu lipsesc filmele care au obţinut premii importante în 2009:

"Amintiri din Epoca de Aur" (regia: Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Hanno Höfer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu), care este cel mai recent lungmetraj scris şi produs de Cristian Mungiu, selecţionat în competiţia Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes,

debutul în lungmetraj al lui Radu Jude, premiat la Festivalul de la Berlin - "Cea mai fericită fată din lume",

câştigătorul premiului pentru cel mai bun film prezentat în Zilele Filmului Românesc la Festivalul Internaţional de Film Transilvania - "Cealaltă Irina" (regia: Andrei Gruszniczki),

controversatul debut în regia de film al lui Bobby Păunescu, produs de Cristi Puiu şi selecţionat în secţiunea Orizzonti a Festivalului de la Veneţia - "Francesca",

"Întâlniri încrucişate" (regia: Anca Damian), selecţionat în competiţiile festivalurilor de la Pusan şi Chicago,

"Katalin Varga" (regia: Peter Strickland), câştigătorul premiului Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin şi al premiului Academiei Europene de Film,

"Pescuit sportiv" (regia: Adrian Sitaru) - premiat la Festivalul de la Salonic,

"Poliţist, adjectiv" (regia: Corneliu Porumboiu) - câştigătorul premiului special al juriului la Festivalul de la Cannes şi al Trofeului Transilvania 2009.

Cursa pentru nominalizarea la categoria "cel mai bun film documentar" se anunţă, de asemenea, plină de suspans.

"Australia" (regia: Claudiu Mitcu),

"Lumea văzută de Ion B." (regia: Alexander Nanau),

"Copiii Uraniului" (regia: Iulian Ghervas, Adina Popescu) ,

"Drumul păsărilor" (regia: Klara Trencseny, Vlad Naumescu),

"Dacia, dragostea mea" (regia: Julio Soto, Ştefan Constantinescu).

Nici nominalizările la categoria "cel mai bun scurtmetraj" nu vor fi o sarcină uşoară pentru juriu.

"Renovare" (regia: Paul Negoescu), selecţionat în competiţia Festivalului de la Berlin şi nominalizat la premiul Academiei Europene de Film,

"Nunta lui Oli" (regia: Tudor Cristian Jurgiu), câştigătorul premiului pentru cel mai bun film românesc şi al premiului special Cocor Channel la Festivalul Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT,

"Tarantyno" (regia: Mircea Nestor),

"Zgomot Alb" (regia: Marius Pandele), premiat la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est,

producţiile proaspete ale Universităţii Naţionale de Artă Teatrală Cinematografică (UNATC) Bucureşti, premiate la Festivalul Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit - "Afterparty" (regia: Ivana Mladenovic), "Aniversarea" (regia: Luiza Pârvu), "Close Encounters of the Third Reich" (regia: Victor Dragomir), "Outrageously Disco" (regia: Nicolae Constantin Tănase) şi "Timi" (regia: Cristi Iftime).

Juriul galei Premiilor Gopo, cel care va decide şi va anunţa, pe 22 februarie, nominalizările celei de-a patra ediţii, este alcătuit din:

Dana Băcanu (exploatant, Noul Cinematograf al Regizorului Român),

Viorica Bucur (critic de film),

Cristian Comeagă (producător, câştigătorul Premiului Gopo pentru cel mai bun film în 2009),

Mihai Fulger (critic de film),

Radu Muntean (regizor, premiat cu Gopo în 2009, pentru "Boogie"),

Cristian Niculescu (scenograf),

Mara Nicolescu (scenaristă şi actriţă), cea care o înlocuieşte pe actriţa Irina Petrescu, care nu mai poate participa la jurizare din motive personale.

Juriul care va decide nominalizările la categoria "cel mai bun film european", este alcătuit, la fel ca şi până în prezent, din cinci critici români recunoscuţi. Anul acesta, din acest juriu fac parte Dana Duma, Cristi Luca, Alin Ludu Dumbravă, Andrei Rus şi Gloria Sauciuc.

După anunţarea nominalizărilor, peste 400 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze câştigătorii trofeelor din acest an, până cel târziu pe 21 martie 2010, ora 0.00.

Gala Premiilor Gopo este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici