- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (06.02.2011, 13:44)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste 50 de filme româneşti, eligibile pentru o nominalizare la Premiile Gopo
Peste 50 de titluri româneşti sunt eligibile pentru o nominalizare la Premiile Gopo, ce vor fi decernate pe 28 martie, informează organizatorii.
Urmărește
109 afișări
Peste 50 de filme româneşti, eligibile pentru o nominalizare la Premiile Gopo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Dintre lungmetrajele eligibile pentru nominalizări nu lipsesc producţiile care au păstrat cinematografia românească în atenţia festivalurilor şi criticii internaţionale pe parcursul anului 2010: "Eu când vreau să fluier, fluier", debutul în lungmetraj al lui Florin Şerban, răsplătit cu Marele Premiu al Juriului - Ursul de Argint şi distincţia Alfred Bauer la Festivalul de la Berlin 2010, "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", în regia lui Andrei Ujică (Cannes 2010 - Selecţia oficială, în afara competiţiei) şi "Kapitalism - Reţeta noastră secretă" (regia: Alexandru Solomon), acestea din urmă fiind eligibile atât pentru categoriile de la lungmetraj, cât şi pentru categoria cel mai bun documentar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
La acestea se adaugă "Marţi, după Crăciun", selecţionat în secţiunea Un Certain Regard la Cannes 2010, regizat de Radu Muntean, câştigătorul statuetei pentru cel mai bun regizor la Gala Premiilor Gopo 2009 cu "Boogie", "Felicia, înainte de toate" (regia: Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf), triplu premiat la TIFF 2010 (pentru cea mai bună interpretare feminină - Ozana Oancea, cel mai bun scenariu - Melissa de Raaf, Răzvan Rădulescu, Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut - Ozana Oancea), multpremiatul film al lui Peter Călin Netzer, "Medalia de onoare" (Marele Premiu al Juriului "Silver Alexander", cel mai bun scenariu - Tudor Voican, cel mai bun actor - Victor Rebengiuc, Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din competiţia internaţională la Festivalul de la Salonic 2009, premiul pentru cea mai bună regie - Călin Peter Netzer şi cea mai bună interpretare masculină - Victor Rebengiuc la TIFF 2010) sau "Portretul luptătorului la tinereţe (regia: Constantin Popescu Jr.), prezentat în secţiunea Forum a Festivalului de la Berlin 2010.
Lista documentarelor înscrise pentru nominalizare la Gopo 2011 cuprinde titluri precum "The Shukar Collective Project" (regia: Matei-Alexandru Mocanu), "Circul vesel", al treilea documentar al regizorului Claudiu Mitcu, nominalizat la Premiile Gopo 2010 pentru "Australia", "Memoria de Piatră" (regia: Iosif Demian), "Victoria" (regia: Adi Voicu, Ana Vlad) sau "Căutare" (regia: Ionuţ Piţurescu), câştigătorul competiţiei de scurtmetraj a prestigioasei secţiuni Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului de Film de la Cannes 2010.
Nu în ultimul rând, pentru nominalizările la categoria "cel mai bun film de scurtmetraj" concurează producţii deja consacrate, precum "15 Iulie" (regia: Cristi Iftime), prezent în competiţia Berlinale Shorts de la Berlin 2011, "Colivia" (premiat la Festivalul de la Berlin 2010 şi în cadrul secţiunii Zilele Filmului Românesc de la TIFF), "Lord" - ambele regizate de Adrian Sitaru, premiat cu Gopo în 2008 pentru "Valuri", "Captivi de Crăciun" (regia: Iulia Rugină), distins cu Premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul de Film Studenţesc de la Poitiers, "Derby", filmul lui Paul Negoescu selecţionat în competiţia Berlinale Shorts în 2010 sau "Muzica în sânge" (regia: Alexandru Mavrodineanu), prezent în Competiţia oficială a Festivalului de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand.
Alături de acestea, la categoria de scurtmetraj, se regăsesc şi debuturi regizorale promiţătoare, printre care se numără şi cel al actorului Dorian Boguţă cu "10". Nu lipsesc dintre filmele eligibile nici scurtmetrajele de animaţie precum câştigătorul premiului pentru cel mai bun film românesc la Anim'est 2010 - "Matei, Matei" regizat de Cecilia Felméri, nominalizată la Premiul Gopo 2009 pentru "Cucul", "Grand Café" (regia: Bogdan Mihăilescu) sau "Vara '99 Mega-Hits" (regia: Liviu Bărbulescu, Alina Manolache), precum şi documentarele "Oxigen" al Adinei Pintilie, nominalizată la Premiului Gopo în 2008 pentru "Nu te supăra, dar...", "Rebel, Rebel" (regia: Alexandru Belc, Mihai Baumann) sau "Zmeii" (regia: Vlad Ilicevici, Andrei Tănase).
Nominalizările celei de-a cincea ediţii a Galei Premiilor Gopo vor fi stabilite de un juriu alcătuit în acest an din 11 membri - critici de film, reprezentanţi ai presei de specialitate şi profesionişti din industria cinematografică: directorul de imagine Dan Alexandru, producătorul Gabi Antal, regizorul Sinişa Dragin, regizorul Florin Iepan, actriţa Medeea Marinescu, criticii de film Florin Barbu, Tudor Caranfil, Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Florentina Ciuvercă, Angelo Mitchievici şi Alexandra Olivotto.
După anunţul nominalizărilor la cea de-a cincea ediţie a Galei Premiilor Gopo, care va avea loc în cadrul unei conferinţe de presă organizate pe 21 februarie, peste 400 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, până pe 27 martie 2011 inclusiv, fie în plic sigilat, prin poştă, fie online.
Gala Premiilor Gopo este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Babel Communications şi al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe