Peste 530 de tipărituri, documente şi cărţi vechi, dispărute de la Biblioteca "Teleki-Bolyai" din Târgu Mureş

Peste 530 de tipărituri, documente şi cărţi vechi din secolele XVI-XX au dispărut de la Biblioteca "Teleki-Bolyai" din Târgu Mureş, lipsa lor fiind constatată în urma unei inventarieri a fondului de carte, iar valoarea lor urmează să fie stabilită de o comisie mixtă.

Urmărește
590 afișări
Imaginea articolului Peste 530 de tipărituri, documente şi cărţi vechi, dispărute de la Biblioteca "Teleki-Bolyai" din Târgu Mureş

Mureş: Peste 530 de tipărituri, documente şi cărţi vechi, dispărute de la Biblioteca "Teleki-Bolyai"

Directorul Bibliotecii Judeţene Mureş, Monica Avram, a declarat, luni, că în noiembrie 2010 s-a constatat că lipsesc cărţi de la Biblioteca "Teleki-Bolyai" din Târgu Mureş, care se află în subordinea celei judeţene, şi atunci a fost sesizată Poliţia, care a început o anchetă.

În 2011, s-a decis re-inventarierea fondului de carte.

"Rezultatele, listele de inventar arătau clar că sunt destul de multe lipsuri. Imediat am anunţat Poliţia, a început o anchetă pe această temă, să vedem cum se explică, ce s-a întâmplat, de ce avem lipsurile pe care le avem. (...) Pe principiul că a greşi e omeneşte, am considerat că se impune o reluare a inventarului, cunoscând miza sau consecinţele pe care rezultatul l-ar putea avea. Motiv pentru care, la începutul anului 2011, am închis toată clădirea - oricum se suprapunea cu lucrările de renovare la clădire. Am sigilat toată clădirea, am constituit două comisii de inventariere şi am luat de la capăt inventarul", a spus Avram.

Ea a precizat că pe toată durata inventarului nimeni nu a avut acces, toate depozitele şi toate sălile fiind sigilate.

"Era rupt sigiliul la începutul zilei de muncă, iar la sfârşit se punea din nou sigiliul. Deci nu s-a umblat, nu s-au văzut, nu s-au scos cărţi, nu s-a întâmplat absolut nimic, doar s-a verificat", a arătat Avram.

Potrivit acesteia, inventarul s-a finalizat recent şi indică lipsa a 538 de tipărituri - cărţi, foi volante, broşuri.

"Inventarul s-a finalizat şi arată foarte clar că se înregistrează 538 de lipsuri, cărţi, foi volante, broşuri. Nu au dispărut incunabule, unicate, dar în schimb avem lipsuri din toată perioada de tipărire. Pentru secolul XVI avem 17 lipsuri, pentru secolul XVII avem 111 documente lipsă, pentru secolul XVIII avem 65, pentru secolul următor - 50. După 1900 avem 257 lipsă şi fără an de publicare 38, deci în total 538 de documente. Biblioteca «Teleki-Bolyai» este constituită din mai multe fonduri, lipsurile nu sunt numai din Fondul Teleki. Fondul de bază e de 40.000 de volume, la care s-au adăugat Fondul Bolyai, Fondul Turnovski, Fondul de Dublete, Fondul Mixt, Fondul Depozitului Nou. Din toate aceste fonduri se înregistrează lipsurile", a precizat Monica Avram.

Potrivit directorului Bibliotecii Judeţene Mureş, valoarea tipăriturilor dispărute nu poate fi indicată în prezent şi va fi evaluată în scurt timp de o comisie din care va face parte un expert în carte veche.

"Va fi o comisie mixtă, specialistul fiind din afara bibliotecii, dincolo de suspiciune sau îndoială. La final vom trage linia. Problema e că niciuna dintre cărţile de la Teleki nu e evaluată din punct de vedere financiar. În plus, piaţa e oscilantă. Va fi foarte greu să le evaluăm. Mai mult decât atât, nu ştim care e starea fizică a documentelor dispărute. O semnătură sau o însemnare în plus sau în minus, o copertă originală în plus sau în minus, toate acestea dau valoarea unei cărţi. Dacă noi nu avem amănuntele acestea clare, va fi greu să evaluăm. O vom face, pentru că sunt lipsuri înregistrate, e pasul firesc următor pe care trebuie să-l facem", a precizat Avram.

Cărţile de la Biblioteca "Teleki-Bolyai" din Târgu Mureş se împrumută doar în sistem de sală de lectură, pe baza unei cereri, iar la returnarea cărţii, aceasta se verifică de bibliotecar. Anual, sunt în jur de 200 de solicitări din acest fond de carte.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Mureş, Livia Popa, a declarat că ancheta începută după înregistrarea unei plângeri penale referitoare la dispariţia unor cărţi din Biblioteca "Teleki-Bolyai", în noiembrie 2010, este încă în desfăşurare.

Biblioteca "Teleki-Bolyai", construită în perioada 1799-1804 sub îndrumarea directă a contelui Samuel Teleki, fondatorul bibliotecii, cuprinde un fond de bază de circa 40.000 de volume, printre care 66 de incunabule şi o mulţime de opere şi ediţii rare din colecţia personală a contelui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici