Peste două milioane de lei pentru restaurarea Ansamblului Bisericii Fortificate Saschiz

Ansamblul Bisericii Fortificate Saschiz, din judeţul Mureş, inclus în patrimoniul mondial UNESCO, va fi reabilitat cu peste două milioane de lei, iar la finalul lucrărilor, turnul de clopotniţă, una dintre cele mai frumoase construcţii medievale din Transilvania, va putea fi vizitat.

Urmărește
278 afișări
Imaginea articolului Peste două milioane de lei pentru restaurarea Ansamblului Bisericii Fortificate Saschiz

Peste două milioane de lei pentru restaurarea Ansamblului Bisericii Fortificate Saschiz

Localitatea Saschiz, în care, pe lângă biserică, se află şi o cetate ţărănească, este una dintre zonele preferate de Prinţului Charles al Marii Britanii, care a vizitat-o de mai multe ori.

În această localitate se află şi Ansamblul Bisericii Fortificate care a obţinut finanţare nerambursabilă pentru executare de lucrări de reparaţii şi conservare.

Din fondurile alocate turnul de clopotniţă va fi restaurat prin lucrări asupra zidăriei de interior şi asupra faţadelor, iar la finalul lucrărilor, în 2019, acesta va putea fi vizitat, deoarece aici se vor amenaja scări interioare de lemn, se va reface acoperişul şi pardoseala, precum şi instalaţia electrică.

Astfel, oferta de vizitare a acestui patrimoniu se va îmbogăţi, pe lângă accesul în biserică şi cu accesul în turn şi cu posibilitatea de a te reculege în acest spaţiu liniştit.

Totodată, în cadrul ansamblului fortificaţiei din Saschiz se vor amenaja şi locuri de relaxare în vecinătatea aleii circulare, a bisericii, a zonelor verzi şi se vor instala indicatoare.

Biserica de la Saschiz, judeţul Mureş, alături de celelalte biserici din patrimoniul mondial UNESCO – Biertan, Valea Viilor, Prejmer, Viscri, Câlnic, Darju –, toate situate în Regiunea Centru, au fost construite în urma cu mai mult de cinci secole şi sunt considerate de specialişti ca fiind printre cele mai frumoase şi reprezentative biserici.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, Ansamblul Bisericii Fortificate Saschiz a obţinut peste două milioane de lei finanţare nerambursabilă pentru executarea de lucrări de reparaţii şi conservare, contractul fiind semnat la Alba Iulia.

”Creşterea atractivităţii turistice şi a numărului de turişti, fie ei elevi, studenţi, instituţii de cultură, saşi, români sau străini, precum şi dezvoltarea economică locală sunt doar o parte din rezultatele acestui proiect. Vizitarea acestui obiectiv inclusiv în mediul online va fi un alt avantaj pe care îl va oferi acest obiectiv turistic, ca urmare a finanţării primite”, potrivit ADR Centru.

Reprezentantul Parohiei Evanghelice Saschiz, Johannes Halmen, alături de Simion Creţu, director general ADR Centru, au semnat contractul de finanţare nerambursabilă, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

”Patrimoniul cultural al Regiunii Centru este foarte bogat, cuprinzând numeroase cetăţi, vestigii antice, castele, palate, biserici, mănăstiri, răspândite pe o larga arie geografică. Potenţialul turistic al acestor obiective este sub-exploatat, deoarece starea fizică a multora este necorespunzătoare, semnalizarea este deficitară, structurile de cazare turistică sunt insuficiente, iar în unele situaţii şi căile de acces sunt impracticabile. Pentru a da un impuls real dezvoltării turismului cultural, sunt necesare acţiuni concertate de conservare, restaurare şi punere în valoare a clădirilor cu valoare arhitectonică şi istorică. Noi, prin proiectele pe care le-am gestionat prin POR 2007-2013, şi acum prin POR 214-2020, am reuşit să finanţăm şi vom finanţa, fie reabilitări de drumuri, fie modernizări de structuri turistice sau restaurări de obiective istorice, şi astfel susţinem creşterea potenţialului turistic, impulsionăm deschiderea de noi activităţi comerciale şi dezvoltarea economică în zonă, atragerea de noi turişti, conservându-ne astfel identitatea culturală”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici