Peste douăzeci de ore de dans la FITS 2008

Unsprezece companii din opt ţări de pe patru continente invită publicul la dans în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, cumulând peste douăzeci de ore de step, hip hop sau flamenco.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului Peste douăzeci de ore de dans la FITS 2008

Peste douăzeci de ore de dans la FITS 2008 (Imagine: Mediafax Foto)

Ca în fiecare an de festival, spectacolele de dans scot lumea în stradă, spectatorii fiind invitaţi să devină actori pe străzile oraşului.

"Artiştii ţes poveşti sau creează imagini, redau momente ale vieţii banale sau pur şi simplu transmit energii. La FITS se dansează step, hip hop sau flamenco, se dansează senzual ca în lumea arabă sau spiritual ca în templele indiene, jonglând la limitele între clasic şi modern, împletind cu coregrafia pantomima, teatrul sau acrobaţiile”, se arată într-un comunicat de presă semnat de Sergiu Olteanu, purtătorul de cuvânt al FITS 2008 şi remis, duminică.

Săptămâna va începe, luni, cu dansurile unei companii japoneze. Mademoiselle Cinema prezintă "Locul misterios”, un spectacol cu dansatori unici, o poveste de dans a unei case, unde fragmente de amintiri revin în prezent sub formă de scene vii. Dansatoarele aparţin mai multor generaţii, au locuri de naştere diferite, trăiesc în locuri diferite, dar fiecare îşi joacă rolul ca rezident al aceluiaşi cămin, pe tărâmul acestei piese compuse din teatru-dans.

Fresco Dance Group din Israel reînvie pe scena FITS, miercuri, o piesă din secolul al XVIII-lea. Dansul din "Pulcinella”, pe muzica lui Igor Stravinsky, foloseşte elemente clasice care sunt rupte şi înlocuite cu elemente de dans contemporan. Conceptul scenic priveşte opera ca pe un întreg: dansatorii, cântăreţii şi orchestra sunt părţi ale aceluiaşi ansamblu. Dansul este foarte dinamic, cu multe schimbări de tempo – la graniţa dintre clasic şi modern, dintre tradiţional şi contemporan.

Trans – Teatr (Rusia), aduce joi, la festival "Şamanul”, un spectacol de pantomimă original.

“Şamanul” vorbeşte despre năzuinţa existenţială spre adevăr, despre procesul de cunoaştere de sine, despre conflictul dintre ideal şi realitate, dintre individ şi mulţime. Spectacolul descrie călătoria magică a omului din Vest, care caută sensul vieţii în învăţăturile ascunse ale Estului. Lyudmilla Gugoleva, în rolul principal, impresionează printr-un dans de mare intensitate şi extraordinară pasiune, apropiat de acrobaţie. Frumuseţea şi forţa imaginilor sunt bine susţinute de acompaniamentul muzical şi de lumini.

Vineri, Compania de Dans şi Teatru Dantea (Spania), aduce în faţa publicului de la FITS spectacolul "Al aire”, o poveste despre eterna reîntoarcere, despre cum totul este predestinat să renască.

Penultima zi de festival rezervă iubitorilor de dans o călătorie în îndepărtata Indie, la Teatrul Gong. Bhakti Devi este o interpretă de Bharatanatyam, dans clasic, practicat în templele din sudul Indiei, care aduce pe scena de la Sibiu “Poveşti despre dragoste divină, bucurie eternă şi dorinţă umană”.

Urmează în programul festivalului spectacolul "Solas”, al Companiei de Dans şi Teatru Dantea (Spania), spectacol programat şi în seara ultimei zile de festival. Dacă prima parte, numită Lambra, combină forţa dansului spaniol, profunzimea flamenco-ului şi expresivitatea teatrului, cea de-a doua parte a spectacolului, Semblanzas, reprezintă contemporaneitatea acestui dans.

În ultima zi de Festival, compania belgiană Thor prezintă "D’orient”, spectacol născut din pasiunea coregrafului Thierry Smits pentru Orientul Apropiat, după o serie de călătorii în lumea arabă. Spectacolul evocă senzualitatea, frumuseţea şi dezordinea acestei lumi, fără a intra în vreo analiză politică. Spectacolul este inspirat, oarecum întâmplător, de trăsăturile unei civilizaţii, de oamenii ei, de tradiţii, mituri şi vise, interpretate liber, prin limbajul particular al dansului contemporan.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu a început în 29 mai şi se va încheia în 8 iunie. De-a lungul a unsprezece zile, spectacorii, estimaţi la 60.000 pe zi, au ocazia să vadă peste 350 de evenoimente culturale, care fac din FITS cel mai mare spectacol al artelor din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici