Peste o sută de artişti din nouă ţări, la Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc

Peste o sută de artişti din nouă ţări participă la cea de-a 31-a ediţie a Festivalului de Muzică Veche care se desfăşoară la Miercurea Ciuc începând de marţi seară şi până duminică, transmite corespomndentul MEDIAFAX.

Urmărește
14 afișări

Peter Boglaka, coordonatorul Biroului Festivalului de Muzică Veche, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că la manifestare participă 110 artişti şi coordonatori care vor susţine 14 concerte în decurs de şase zile.

"Festivalul, chiar şi după 30 de ani de existenţă, va oferi publicului noi surprize, teme muzicale noi, spectacole în premieră, invitaţi speciali şi instrumente muzicale noi în repertoriul festivalului. Tema concertelor şi a programelor circumscrise ediţiei din acest an este «Relaţia est-vest în domeniul istoriei muzicale»", a declarat Peter Boglarka.

Cea de-a 31-a ediţie a Festivalului de Muzică Veche a debutat, marţi seară, cu un concert susţinut la Liceul de Artă "Nagy Istvan" din Miercurea Ciuc, de ansamblul Senza Nome din Bucureşti, câştigătorul concursului de muzică veche "La Stravaganza".

Miercuri, de la ora 18.00, în aceeaşi locaţie va avea lor concertul profesorilor Universităţii de Vară de Muzică Veche, iar joi, în curtea Cetăţii Miko, va concerta Ansamblul Codex.

Printre cei care vor susţine concerte la Miercurea Ciuc se mai află ansamblul Dramsam din nordul Italiei, un excelent reprezentant al muzicii medievale şi renascentiste italiene, Kobzos Kiss Tamás, Erdal Şalikoğlu, Musica Historica, Flauto Dolce, Collegium, Codex, Lyceum Consort şi formaţia Kájoni Consort.

Festivalul va mai strânge laolaltă muzicienii de muzică barocă din România.

Potrivit organizatorilor, o premieră a festivalului va fi trompeta barocă, aceasta putând fi auzită în spectacolul susţinut de Hegyi Gábor.

În paralel cu Festivalul de Muzică Veche, se desfăşoară şi cea de-a IV-a ediţie a Universităţii de Vară de Muzică Veche, la care participă aproximativ 40 de studenţi doritori să înveţe muzică de la profesori de renume internaţional.

Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc este organizat de Centrul Cultural Judeţean Harghita, Consiliul Judeţean şi Primăria Miercurea Ciuc.

Bugetul manifestării din acest an este de 213.000 de lei, din care 50.000 de lei au fost alocaţi de finanţatorul principal al festivalului, Ministerul Culturii.

Festivalul de Muzică Veche a luat fiinţă în 1980 din iniţiativa ansamblurilor Barozda şi Kájoni, fiind cea mai veche manifestare de acest fel din ţară.

Între anii 1986-1989 organizarea manifestării a fost interzisă, festivalul fiind reluat în 1990, căpătând un caracter internaţional.

În 2008, festivalul a devenit membru al Reţelei Festivalurilor de Muzică Veche din Europa, cu sediul în Lion.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici