- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (08.11.2011, 19:31)
- Laura Mitran ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pianista Elisabeth Leonskaja concertează pe 27 noiembrie la Bucureşti, pentru Muzeele Minovici
Pianista georgiană Elisabeth Leonskaja va susţine un recital, pe 27 noiembrie, de la ora 19.00, pe scena Ateneului Român din Bucureşti, în beneficiul Muzeelor Minovici, informează un comunicat remis MEDIAFAX.
Urmărește
260 afișări
Pianista Elisabeth Leonskaja concertează pe 27 noiembrie la Bucureşti, pentru Muzeele Minovici
Întâlnirea pe care Elisabeth Leonskaja o propune publicului său are un scop nobil: salvarea unui colţ de Bucureşti, cel în care de 106 şi, respectiv, 70 de ani se află Muzeele Minovici, cu toată istoria şi comorile lor culturale. Artista a vizitat Muzeele Minovici în decembrie 2010. Impresionată de moştenirea culturală şi socială a familiei Minovici, pianista concertează pro bono.
"Îmi face o deosebită plăcere să cânt din nou în România, pentru că aici am făcut un pas important în cariera mea, atunci când am câştigat Concursul Enescu. Mă bucur să ştiu că atât eu, cât şi cei care vor veni să mă asculte ajutăm în acest fel Muzeele Minovici", a declarat pianista.
Elisabeth Leonskaja va interpreta ultimele trei sonate pentru pian compuse de Franz Schubert: Sonata nr. 19 în Do minor D958, Sonata nr. 20 în La major D959 şi Sonata nr. 21 în Si bemol major D960.
Biletele, la preţuri de 100 de lei, 200 de lei şi 300 de lei, sunt puse în vânzare prin Eventim la Sala Palatului, în reţelele de magazine Germanos, Orange, Vodafone, Domo, în librăriile Humanitas şi Cărtureşti, precum şi online, pe www.eventim.ro.
Evenimentul este organizat de Asociaţia "Prietenii Muzeelor Minovici", în beneficiul Muzeului de Artă Veche Apuseană "Ing. Dumitru Furnică Minovici".
Elisabeth Leonskaja s-a născut pe 23 noiembrie 1945 la Tbilisi, Georgia. A dat primul concert la 11 ani. În 1964 a început studiile la Conservatorul din Moscova, iar în timpul studenţiei a câştigat premii la concursurile internaţionale de pian George Enescu (Bucureşti), Marguerite Long-Jacques (Paris) şi Queen Elizabeth (Bruxelles). Din 1978 trăieşte la Viena. Remarcabilul său concert la Festivalul de la Salzburg, din 1979, a marcat debutul carierei concertante în Vest.
Elisabeth Leonskaja a concertat ca solistă cu aproape toate marile orchestre ale lumii, precum New York Philharmonic, Los Angeles Philharmonic Orchestra, Cleveland Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, BBC Orchestra, Tonhalle Orchester din Zurich, Filarmonica din Berlin, Gewandhausorchester din Leipzig, orchestrele radio din Hamburg, Köln şi München, Filarmonica Ceha, conduse de mari dirjori precum Kurt Masur, Sir Colin Davis, Christoph Eschenbach, Christoph von Dohnany, Kurt Sanderling, Maris Jansons, Yuri Temirkanov, Horia Andreescu. Pianista a concertat şi cu cvartetele Alban Berg, Borodin, Guarneri şi Artemis.
Câteva înregistrări ale marii pianiste au fost răsplătite cu un număr de premii internaţionale de prestigiu: Caecilia Prize pentru înregistrarea sonatelor de pian de Johannes Brahms (1922), Diapason d'Or pentru înregistrările compoziţiilor lui Franz Liszt. Elisabeth Leonskaja a fost desemnată câştigătoare a Midem Classical Award 2007 pentru înregistrarea Concertelor de pian nr. 1 şi 2 de Felix Mendelssohn cu orchestra Camerata Salzburg dirijată de Ilan Volkov.
Elisabeth Leonskaja este membră de onoare a Konzerthaus din Viena. La o ceremonie desfăşurată la Viena în februarie 2006, Elisabeth Leonskaja a primit Crucea de Onoare a Austriei pentru Ştiinţă şi Artă, clasa întâi, cea mai înaltă distincţie de acest tip din ţară.
Asociaţia "Prietenii Muzeelor Minovici" este o organizaţie non profit creată în 2005 la iniţiativa unui grup de iubitori de artă şi cultură, după modelul altor asociaţii existente în lume, pentru a promova şi valoriza moştenirea culturală şi socială a unei familii de intelectuali al cărei destin este legat de modernizarea României. Primul spital de urgenţă din ţară (al doilea în Europa), prima societate de salvare din Balcani au fost create de familia Minovici, din fonduri proprii.
Muzeul de Artă Populară "Prof. Dr. Nicolae Minovici" şi Muzeul de Artă Veche Apuseană "Ing. Dumitru Furnică-Minovici", aflate în nordul Bucureştiului, lângă Fântâna Mioriţa, fac parte din moştenirea culturală transmisă de renumita familie.
Imobilul care adăposteşte Muzeul "Nicolae Minovici" a fost ridicat în urmă cu 106 ani. Este prima casă din Bucureşti construită în stil popular românesc. A început să funcţioneze ca muzeu din 1906. Colecţia sa de artă populară provine de pe întreg teritoriul României. În prezent, din cauza stării avansate de degradare, muzeul nu poate fi vizitat.
Casa Minovici, actualul Muzeu de Artă Apuseană "Ing. Dumitru Furnică Minovici", a fost construită acum 71 de ani. Colecţia de vitralii (sec. XVI - XVIII), cărţi rare şi gravuri care au aparţinut familiei Casa Minovici s-a conservat în mare măsură. În prezent, toate aceste obiecte de patrimoniu sunt ameninţate de apa care se scurge prin acoperişul găurit al muzeului.
Cele două muzee restaurate, îngrijite, vor spune o poveste frumoasă despre progres, umanitate, inovaţie, cultură, transmite Asociaţia "Prietenii Muzeelor Minovici".
Asociaţia contribuie la reabilitarea şi restaurarea celor două instituţii de cultură, acordă sprijin moral şi material programelor acestora, în concordanţă cu obiectivele lor, ajută la rezolvarea practică a unor probleme şi nevoi concrete. Asociaţia cooperează cu Primăria Capitalei şi Academia Română, proprietarii de drept ai celor două muzee.
În cadrul acţiunilor de promovare a celor două muzee, asociaţia a creat tradiţia Nopţilor de Sânziene în livada de la Minovici şi Dimineţilor de Toamnă, două evenimente care au adus în livada Muzeelor Minovici, din 2005 până în prezent, peste 10.000 de persoane. Evenimentele au fost susţinute de artişti precum Grigore Leşe, Florina Cercel, Virgil Ogăşanu, Ilinca Tomoroveanu, Traian Stănescu, Rodica Mandache, Daniela Nane, Marius Mihalache, Teodora Enache, Felicia Filip, Răzvan Mazilu, Monica Petrică şi alţii.
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite își întăresc prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:14
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
-
astăzi, 18:53