Pianista Ilinca Dumitrescu va primi premiul de excelenţă, pe 29 august, la BCU

Pianista Ilinca Dumitrescu va fi sărbătorită, la cei 60 de ani de viaţă creatoare, la Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti (BCU), primind cu această ocazie premiul de excelenţă, o distincţie instituită în acest an, care marchează excelenţa unei cariere în cultura română contemporană.

Urmărește
540 afișări
Imaginea articolului Pianista Ilinca Dumitrescu va primi premiul de excelenţă, pe 29 august, la BCU

Ilinca Dumitrescu (Imagine: Catalina Filip/Arhiva Mediafax Foto)

Pe 29 august, Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" din Bucureşti, Uniunea Criticilor, Redactorilor şi Realizatorilor Muzicali "Mihail Jora" şi Asociaţia Euro CulturArt o sărbătoresc pe pianista Ilinca Dumitrescu, la cei 60 de ani de viaţă creatoare. Cu acest prilej, Ilinca Dumitrescu va primi premiul de excelenţă.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, despre biografia şi opera muzicală şi culturală a sărbătoritei vor vorbi Mireille Rădoi, Grigore Constantinescu şi Dan Mircea Cipariu.

Premiul de excelenţă ce i se oferă cu acest prilej pianistei Ilinca Dumitrescu este o lucrare semnată de artistul vizual Mihai Zgondoiu. În cadrul ceremoniei va fi prezentat un film dedicat Ilincăi Dumitrescu, iar Biblioteca Centrală Universitară va deschide cu acest prilej o expoziţie de carte şi manuscrise muzicale.

"Ne-am gândit să instituim anual şi un premiu pentru excelenţa unei cariere în cultura română contemporană. Suntem bucuroşi să-i acordăm primul nostru premiu de excelenţă doamnei Ilinca Dumitrescu, o mare pianistă care a concertat în oraşe din 5 continente, 40 de ţări, 33 de capitale ale lumii, în importante săli de concerte", a declarat Dan Mircea Cipariu, iniţiatorul evenimentului şi cel care conduce Asociaţia Euro CulturArt, organizator al manifestării.

Deţinătoare a celor mai importante premii în ţara sa natală (premiul Academiei Române - 1995, premiul Institutului Cultural Român - 2003 "pentru promovarea muzicii româneşti în lume"), dar şi a multor distincţii internaţionale (printre care Commendatore dell' Ordine della Stella della Solidarietà Italiana, distincţie conferită de preşedintele Republicii Italiene), Ilinca Dumitrescu este un artist complet, cu o discografie semnificativă, în România şi SUA.

A concertat în oraşe din 5 continente, 40 de ţări, 33 de capitale ale lumii, în importante săli de concerte. A studiat cu profesori celebri: Cella Delavrancea şi Mihail Jora în România, Stanislav Neuhaus şi Iakov Flier la Conservatorul de Stat "P.I.Ceaikovski" din Moscova, a absolvit în 1978 cu distincţia maximă Diplomă de Merit. În 1984, primeşte premiul Criticii Muzicale Române pentru ciclul de recitaluri "Decenii contemporane". În 1998, în urma turneului de concerte, Ministerul Culturii şi Educaţiei din Bolivia îi conferă titlul şi diploma de Oaspete ilustru al culturii boliviene.

În anul 2000, primeşte premiul revistei Actualitatea muzicală din Bucureşti pentru activitatea muzicală internaţională (premiul Meridianele Muzicii).

În 2004 i s-a acordat Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler.

Pe lângă cariera de pianistă concertistă (în 1980 devine solistă concertistă de stat), Ilinca Dumitrescu este şi muzicolog (obţine titlul de Doctor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, cu calificativul maxim Summa cum laude) şi pedagog (a predat cursuri de măiestrie în Cehia, SUA, Brazilia, India, China, Vietnam, Japonia, Malaysia).

Între anii 1994 - 2006, Ilinca Dumitrescu a fost director al Muzeului Naţional "George Enescu" din Bucureşti.

Repertoriul său include concerte cu orchestră (marile opusuri din creaţia clasică şi romantică), piese de recital solo (printre care programe de autor - Bach, Scarlatti, Mozart, Beethoven, Schumann, Chopin, Schubert, Albéniz, Messiaen), muzică de cameră, lied, o preocupare aparte fiind promovarea muzicii româneşti clasice şi contemporane, dar şi a creaţiei universale din sec. XX - XXI.

Asociaţia Euro CulturArt şi Biblioteca Centrală Universitară au organizat, de Ziua Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie, şi Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de Poezie a anului 2011. Premiul cel mare a fost oferit poetului Ioan Es. Pop, după ce, în 2011, premiul i-a revenit lui Ion Mureşan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici