- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (20.03.2013, 12:05)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pianistul Valentin Gheorghiu, sărbătorit la Ateneu, la 70 de ani de la debutul său pe această scenă
Filarmonica "George Enescu" din Capitală celebrează sâmbătă, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, 70 de ani de la debutul pianistului Valentin Gheorghiu pe scena instituţiei.
Urmărește
195 afișări
Pianistul Valentin Gheorghiu, sărbătorit la Ateneu, la 70 de ani de la debutul său pe această scenă (Imagine: Marius Vasilica/Mediafax Foto)
În cadrul acestui eveniment în care sunt sărbătorite valoarea şi consecvenţa vor fi invitaţi reputaţii săi colegi violonistul Gabriel Croitoru şi violoncelistul Marin Cazacu.
Din programul concertului fac parte: "Sonata nr. 9 pentru pian şi vioară, op. 47", "Kreutzer" de Ludwig van Beethoven şi "Trio nr. 4 pentru pian, vioară şi violoncel, în mi minor", "Dumky de Antonin Dvorak.
"Îmi amintesc cu drag şi emoţie de primul concert pe scena Ateneului, alături de maestrul George Georgescu şi Filarmonica noastră de atunci. În sală era un public de cunoscători, care aştepta ca în partea a II-a a concertului să audă şi «Simfonia a 9-a» de Beethoven, pe care maestrul George Georgescu o dirija magistral în fiecare an, pianul la care cântam, un Bechstein, era nou şi suna minunat; pentru mine, acea zi a fost o adevărată sărbătoare, iar Ateneul cu fresca lui accentua această impresie. În decursul anilor, întotdeauna când am privit spre această frescă (cu istoria ţării noastre), mi-am explicat de ce nu am putut să o părăsesc. Sunt recunoscător publicului nostru drag, care întotdeauna m-a încurajat cu generozitate", spune Valentin Gheorghiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Valentin Gheorghiu s-a născut la Galaţi, pe 21 martie 1928. Începe studiul pianului de mic copil. În anul 1934 vine la Bucureşti şi, în urma audierii sale de către pianista Constanţa Erbiceanu şi compozitorul Mihail Jora, este admis la Academia Regală de Muzică şi Artă dramatică din Bucureşti, unde studiază pianul, teoria muzicii şi armonia cu aceşti renumiţi profesori. În anul 1936 debutează cu un recital la Sala Dalles din Bucureşti. În acelaşi an George Enescu îl ascultă şi intervine personal, prin scrisori adresate forurilor competente precum şi profesorilor Noël Gallon şi Lazare Lévy de la Conservatorul Naţional din Paris, pentru acordarea unei burse de studii la Paris, unde pleacă în anul 1937. Reîntors în ţară, îşi continuă studiile la Academia Regală de Muzică din Bucureşti, absolvind în anul 1947.
Debutează la vârsta de 15 ani cu Filarmonica din Bucureşti sub bagheta lui George Georgescu în "Concertul nr. 1" de Beethoven. A colaborat cu dirijori de prestigiu precum: Seiji Ozawa, Rafael Kubelik, John Pritchard, Sir Simon Rattle, Kurt Masur, Antal Dorati, George Georgescu, Cristian Mandeal, Charles Dutoit, Constantin Silvestri, Sergiu Comissiona, Georges Prêtre, Eric Leinsdorf, Armin Jordan, Horia Andreescu, Lawrence Foster, Ferdinand Leitner, Karel Ancerl, Iosif Conta, Emil Simon etc. A cântat alături de orchestrele din Dresda, "Gewandhaus", "Wiener Symphoniker", Orchestra Colonne din Paris, Société de Concerts - Paris, Suisse Romande, Bayerische Rundfunk, Filarmonica Regală din Stockholm şi Filarmonica Regală din Madrid, orchestrele simfonice din Ierusalim, Baltimore, Houston etc. A înregistrat pentru casele de discuri: His Masters Voice, Deutsche Gramophon, Supraphon, Electrecord etc.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe