- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (16.09.2010, 17:40)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Piaţa de artă din România a crescut în 2010
Cifra vânzărilor pe piaţa de artă din România a atins, în primele şase luni ale lui 2010, aproape aceeaşi valoare ca cea a întregului an 2009, potrivit casei de licitaţii Artmark, care estimează că investiţiile totale în obiecte de artă vor fi, anul acesta, duble faţă de anul trecut.
Urmărește
90 afișări
Piaţa de artă din România a crescut în 2010 (Imagine: Mediafax Foto)
Potrivit casei de licitaţii, Artmark estimează că investiţiile în obiecte de artă vor creşte în această toamnă, iar valoarea totală a acestora în 2010 va fi, până la sfârşitul sezonului, dublă faţă de cea a anului trecut.
Indicatorii economici arată că, în vreme de recesiune, în timp ce pieţele de investiţii tradiţionale pierd puncte importante din cifra profiturilor, singura industrie care reuşeşte să-şi păstreze randamentul este arta. Indexul Artmark, primul instrument care măsoară randamentele anuale ale celor mai tranzacţionaţi artişti români, arată că randamentul total al pieţei de artă româneşti a rămas constant în ultimii 15 ani, la 27,4%. Randamentul total al pieţei de artă româneşti este mai mare decât randamentul anual mediu, aferent aceleiaşi perioade, al investiţiei în aur, terenuri sau valori mobiliare, potrivit reprezentanţilor Artmark.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
În acest context, 2010 a urmat chiar un trend ascendent al investiţiilor pe piaţa de artă, cifra vânzărilor la toate licitaţiile publice din prima jumătate a anului 2010 atingând deja aproximativ aceeaşi valoare cu cea a tuturor tranzacţiilor efectuate anul trecut. Dacă la sfârşitul anului 2009, casele de licitaţii din România înregistrau vânzări în valoare totală de 3.697.950 euro, în iulie 2010, cifra vânzărilor era deja de 3.032.865 euro, potrivit Artmark.
"Evoluţia este firească. De teama inflaţiei, influenţaţi întâi de criză, apoi de mecanismele de combatere a acesteia, din ce în ce mai mulţi investitori îşi transferă activele financiare din zona monetară ori obligatară (depozite, titluri de stat) în cea a valorilor intrinseci (aur, diamante, arta de patrimoniu)", a explicat Manuela Plăpcianu, CEO Artmark.
Cifrele vânzărilor înregistrate de casele de licitaţii demonstrează, de altfel, că piaţa de artă este în creştere. Artmark, de exemplu, indică faptul că a înregistrat, în 2009, vânzări în valoare de aproximativ 1.800.000 de euro, în timp ce în iulie, anul acesta, aceeaşi casă avea deja vânzări de aproape 2.000.000 de euro.
Piaţa de artă din România se modernizează constant şi se transformă tot mai mult într-o adevărată bursă. Tranzacţiile au devenit transparente, iar specialiştii din domeniu au scos deja instrumente de informare şi garantare a valorii, menite să îi ajute pe investitori, un astfel de instrument fiind Indexul Artmark. Licitaţiile nu mai au loc cu uşile închise, iar prezenţe importante din lumea de business, a colecţionarilor şi chiar din cea mondenă licitează deschis cu sume semnificative.
În România, clienţii pieţei de artă se împart în colecţionari şi investitori. Indiferent de categoria din care fac parte, aceştia tranzacţionează sume din ce în ce mai mari. "La Artmark, sunt clienţi care investesc constant sute de mii de euro pe an în acelaşi artist sau clienţi care investesc diversificat, într-o varietate de opere ale artiştilor români, de regulă artişti de patrimoniu, clasici ori impresionişti", a declarat Valeriu Sângeorzan, director de comunicare Artmark.
În clasamentul general al celor mai importante vânzări publice efectuate vreodată la casele de licitaţii din România, primele zece au avut loc în intervalul 2009 - 2010. Dintre acestea, mai mult de jumătate au fost înregistrate în primele şase luni ale acestui an. Astfel, potrivit Indexului Artmark, cea mai scumpă lucrare vândută a fost tabloul "Aişe", semnat de Camil Ressu, pentru suma de 160.000 de euro, în vara anului 2009. Locul al doilea în top îl ocupă pictura "Garoafe" a lui Ştefan Luchian, vândută pentru 140.000 de euro în vara lui 2010. Ambele opere, cât şi următoarele două din clasament - pictura "Port", de Marcel Iancu, adjudecată pentru 130.000 de euro, şi "Fata în roz", de Nicolae Tonitza, vândută pentru 120.000 de euro - au fost tranzacţionate la casa Artmark.
Următoarea mare licitaţie publică va avea loc pe 30 septembrie, la Opera Naţională din Bucureşti. Intitulată "Impresionism şi Postimpresionism românesc", licitaţia este găzduită de Casa Artmark şi va aduce iubitorilor de artă şi investitorilor opere în valoare de aproximativ 1.000.000 de euro.
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe