Piaţa licitaţiilor de artă contemporană a depăşit pragul de 2 miliarde de dolari în ultimul an

Piaţa licitaţiilor de artă contemporană a depăşit pragul încasărilor de 2 miliarde de dolari în perioada iulie 2013 - iulie 2014, înregistrând astfel cel mai bun an din istoria sa, a anunţat marţi compania Artprice.

Urmărește
88 afișări
Imaginea articolului Piaţa licitaţiilor de artă contemporană a depăşit pragul de 2 miliarde de dolari în ultimul an

Piaţa licitaţiilor de artă contemporană a depăşit pragul de 2 miliarde de dolari în ultimul an (Imagine: Shutterstock)

Semn al acestui dinamism, "Balloon Dog", de americanul Jeff Koons, a devenit pe 11 noiembrie 2013 cea mai scumpă operă de artă contemporană din lume, după ce a fost achiziţionată cu 52 de milioane de dolari.

Într-un an, produsul vânzărilor la licitaţiile publice de artă contemporană (artişti născuţi după 1945) a atins 2,046 miliarde de dolari, în creştere cu 40% în raport cu perioada precedentă (iulie 2012 - iulie 2013), potrivit raportului anual întocmit de compania Artprice, lider mondial în acest sector.

În ultimul deceniu, cifra de afaceri a crescut cu 1078%, iar preţurile, cu 70%.

Un număr de 13 opere de artă contemporană au depăşit pragul de 10 milioane de euro - patru în ultimul an.

179 de licitaţii au generat încasări totale de peste 1 milion de euro - o creştere cu 61% în raport cu perioada precedentă.

Împreună, trei artişi, toţi americani, Jean-Michel Basquiat (decedat în 1988), Jeff Koons şi Christopher Wool, reprezintă 22% din piaţa mondială de artă contemporană şi 10 din primele 13 achiziţii de peste 10 milioane de euro. Încasările lor cumulate sunt de 460,6 milioane de dolari.

China a devansat Statele Unite cu 40% din piaţa mondială, cu licitaţii de 811 milioane de dolari, respectiv de 752 de milioane de dolari. Cele două ţări realizează împreună 78% din încasările mondiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici