- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (26.05.2011, 15:39)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pictorul Ion Sălişteanu a murit
Pictorul Ion Sălişteanu a murit miercuri, la vârsta de 81 de ani, şi va fi înmormântat vineri la Cimitirul Bellu din Capitală, informează Academia Română.
Urmărește
732 afișări
Pictorul Ion Sălişteanu a murit (Imagine: Ovidiu Radu/Mediafax Foto)
Înmormântarea va avea loc de la ora 12.00, pe Aleea Academicienilor, au precizat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Academiei, al cărei membru corespondent era Sălişteanu.
Totodată, contactat de MEDIAFAX, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici (UAP), Petru Lucaci, a declarat că Ion Sălişteanu i-a fost profesor la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, pe atunci Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu", făcând parte chiar din prima generaţie a acestuia la catedra de pictură. Totodată, Sălişteanu era preşedinte de onoare al UAP.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Petru Lucaci l-a descris pe Sălişteanu ca "un om cu o putere de muncă şi un entuziasm molipsitoare", "dinamic şi inteligent", un intelectual şi un bun comunicator, care "făcea spectacol în jurul lui". La evenimentele la care participa "aduna tot interesul", a mai spus Lucaci, menţionând că, la un simpozion în China la care Sălişteanu a fost invitat, cei de-acolo au fost impresionaţi de creaţia lui, care prezenta şi o sensibilitate ce amintea de arta orientală, şi i-au reţinut lucrările create acolo într-un muzeu.
Născut pe 6 octombrie 1929, la Piteşti, Ion Sălişteanu a absolvit Liceul "I. C. Brătianu", continuându-şi studiile la Institutul de Arte "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, unde i-a avut ca profesori pe Samuel Mutzner şi Adam Bălţatu.
După absolvirea facultăţii, în 1955, Ion Sălişteanu a rămas la Institutul de Arte şi a parcurs treptele ierarhiei universitare, ajungând profesor la secţia de pictură. A debutat în anul 1954, cu o suită de desene la Anuala de Artă, după care prezentat creaţiile sale la peste 200 de expoziţii de artă românească din străinătate, printre care la Varşovia, Dresda, Frankfurt, Veneţia, Düsseldorf , Moscova, Ankara, Geneva, Paris, Phenian, Roma. Începând cu anul 1965, a avut peste 80 de expoziţii personale şi a participat la 136 de tabere în ţară şi peste hotare.
A realizat peste 4.000 de lucrări pe mari cicluri tematice în care se distinge interesul pentru arta medievală şi bizantină, pentru tradiţie şi modernitate, evoluând spre abstractizare cu o preferinţă specială pentru ordonarea formelor din natură. Multe dintre tablourile sale au intrat în colecţii şi muzee din ţară şi străinătate.Prin întreaga sa creaţie s-a impus în conştiinţa iubitorilor de artă ca un poet al picturii şi a fost apreciat de criticii şi istoricii de specialitate care i-au dedicat peste trei sute de articole, trei volume monografice şi mai multe filme. Recunoaşterea naţională şi internaţională a valorii întregii sale opere este atestată şi de numeroasele premii şi distincţii pe care le-a primit de-a lungul anilor, se arată în comunicatul Academiei Române.
În 1955, Ion Sălişteanu a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici profesionişti şi, din 1999, preşedinte de onoare.
După ce, în anul 1972, a fost distins cu premiul "Ion Andreescu" al Academiei Române, în 2006, a fost ales membru corespondent al forului de ştiinţă şi cultură.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe