Pictorul israelian Avigdor Arikha, născut în România, a murit

Pictorul, desenatorul şi gravorul Avigdor Arikha, considerat o personalitate majoră a artei contemporane israeliene, născut în România, a decedat joi, la Paris, la vârsta de 81 de ani, a anunţat vineri presa israeliană.

Urmărește
76 afișări

Născut în România în 1929, supravieţuind unui lagăr de concentrare, Avigdor Arikha a studiat artele frumoase în Israel şi în Franţa, ţară în care şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii.

Plecat în Palestina în 1944, el a luptat în armata israeliană şi a fost rănit în timpul războiului israeliano-arab din 1948, care a condus la înfiinţarea statului Israel. În 1949, Avigdor Arikha a primit o bursă pentru a studia în Franţa.

Artistul i-a ilustrat pe Rainer Maria Rilke, Pär Lagerkvist, Nikolai Gogol şi Samuel Beckett, cu cel din urmă colaborând de multe ori şi realizându-i adeseori portretul.

Începând din 1959, pictura sa a devenit abstractă, iar pânzele sale prezintă forme vii şi unghiulare în culori vibrante - roşu, alb şi mai ales negru.

După 1965, Avigdor Arikha se întoarce spre istoria artelor şi se consacră desenului figurativ şi gravurii.

În anii '70 începe să picteze după natură: portrete ale soţiei sale Anne Atik, ale fiicelor sale, prietenilor, dar şi autoportrete, imagini surprinse din apartamentul şi atelierul său, naturi moarte, peisaje din New York şi din Ierusalim şi nuduri.

Avigdor Arikha a realizat şi câteva portrete ale unor celebrităţi, precum cel al reginei Elizabeth a Marii Britanii şi al actriţei franceze Catherine Deneuve.

Lucrările sale au fost expuse adeseori la galeriile de artă din Londra şi New York.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici