Pictorul şi sculptorul catalan Antoni Tapies a murit la vârsta de 88 de ani

Pictorul şi sculptorul catalan Antoni Tapies, unul dintre cele mai importante nume din arta contemporană europeană, a murit luni, la Barcelona, la vârsta de 88 de ani, a anunţat fundaţia artistului.

Urmărește
283 afișări
Imaginea articolului Pictorul şi sculptorul catalan Antoni Tapies a murit la vârsta de 88 de ani

Pictorul şi sculptorul catalan Antoni Tapies a murit la vârsta de 88 de ani (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Anunţată mai întâi de mass-media şi apoi de surse din primăria oraşului Barcelona, oraşul său natal, moartea lui Tapies a fost confirmată de fundaţia pe care acesta a creat-o.

Presa spaniolă a precizat faptul că Antoni Tapies era suferind de mai multă vreme.

Născut pe 12 decembrie 1923, Tapies a fost un artist autodidact care a obţinut recunoaşterea internaţională graţie pânzelor şi compoziţiilor sale uimitoare, realizate uneori din materiale recuperabile.

Expuse în unele dintre cele mai mari muzee din lume, operele artistului catalan au fost asociate celor realizate de alte nume mari din arta secolului al XX-lea, precum Joan Miro şi Salvador Dali - ei înşişi catalani -, dar şi mişcării suprarealiste.

Antoni Tapies s-a întâlnit şi cu Pablo Picasso în Franţa.

A primit medalia de Aur decernată de guvernul Cataloniei în 1983, la doi ani după ce primise Premiul Fundaţiei Wolf pentru Arte. Artistul catalan a primit şi Premiul Fundaţiei Prinţul de Asturia pentru artă în 1990, Medalia Picasso decernată de UNESCO în 1993 şi Premiul Velasquez pentru arte plastice în 2003.

Regele Juan Carlos al Spaniei i-a acordat în aprilie 2010 titlul de marchiz de Tapies.

În anii 1960, Tapies a luat parte la rezistenţa contra dictaturii lui Francisco Franco, un angajament care i-a adus o amendă şi o scurtă perioadă de detenţie.

În 1984, artistul a înfiinţat Fundaţia Antoni Tapies pentru a promova studierea şi promovarea artei moderne şi contemporane. Antoni Tapies, care a creat pe parcursul carierei sale peste 8.000 de opere artistice, dintre care multe sunt expuse în principalele muzee de artă contemporană din lume, a rămas întotdeauna fidel materialelor şi materiilor simple pe care le folosea: sârmă, fibre, şireturi, paie şi pământ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici