Pictura "Prinţesa", cu o locomotivă la scară reală - vedeta licitaţiilor Artmark din 13 aprilie

Pictura "Prinţesa", de Alexandru Bunescu, înfăţişând o locomotivă cu aburi la scară reală, va fi scoasă la licitaţie pe 13 aprilie, de casa Artmark, putând intra în Cartea Recordurilor drept cea mai mare lucrare de artă pusă în vânzare vreodată în lume printr-o casă de licitaţii.

Urmărește
75 afișări

Prima licitaţie Artmark dedicată în întregime artei momentului, Licitaţia de Postmodernism şi Artă Contemporană, va avea în centrul atenţiei o operă spectaculoasă: o locomotivă cu aburi, desenată la scară reală. Lucrarea, intitulată "Prinţesa", are o înălţime de 4,5 metri şi o lungime de 20 de metri şi este compusă din 32 de panouri a câte 1,12 m x 2,5 m, realizate în pastel pe pânză. Opera, evaluată la o sumă între 50.000 şi 60.000 de euro, se pregăteşte să intre în Cartea Recordurilor pentru cea mai mare lucrare de artă pusă în vânzare vreodată în lume printr-o casă de licitaţii.

Licitaţia Artmark de Postmodernism şi Artă Contemporană va avea loc pe data de 13 aprilie şi va scoate la vânzare 95 de lucrări inedite. În aceeaşi seară, va avea loc şi Licitaţia de Art Nouveau şi Romantism, cu 27 de loturi.

Lucrarea-vedetă a Licitaţiei de Postmodernism şi Contemporană impresionează atât prin dimensiunile uriaşe, cât şi prin semnificaţia sa. Modelul de inspiraţie, o locomotivă Pacific 231.065, a fost creat în 1889 în Statele Unite ale Americii şi construit la Bucureşti. În perioada interbelică, era cea mai mare locomotivă care funcţiona pe teritoriul României, fiind special dedicată trenurilor expres şi celor regale. Cel mai cunoscut tren care a funcţionat cu această locomotivă este Fulger - Regele Carol I Pullman - Express, introdus în circulaţie în 1933, pe ruta Bucureşti - Constanţa.

Cu aproape 80 de ani mai târziu, locomotiva avea să fie descoperită la Muzeul de Locomotive din Sibiu de către artistul Alexandru Bunescu şi pictată de acesta în mărime naturală. Alegerea de a o ilustra la scară 1:1 este motivată de artist prin libertatea pe care suprafaţa amplă i-o acordă pentru a se concentra asupra detaliilor. Bunescu încearcă să surprindă echilibrul proporţiilor şi monumentalitatea acestui model vechi de locomotivă, dar şi aspecte ale degradării sale fizice, subliniind respectul faţă de trecut şi conştientizarea schimbării, ca aspect caracteristic al vieţii.

Lucrarea face parte dintr-un proiect mai amplu al artistului, care intenţionează să realizeze un tren desenat în întregime, ce va măsura patru kilometri şi va fi transpus în diverse medii: desen, gravură, pictură, sculptură, fotografie. În prezent, Alexandru Bunescu lucrează intens la următoarea sa lucrare de amploare pe aceeaşi linie, primul vagon al trenului. Proiectul este unul complex şi de durată, artistul declarând că urmează să fie dezvoltat pe parcursul întregii vieţi, ca o metaforă a existenţei sale.

Tabloul-gigant "Prinţesa" va putea fi văzut vineri, în Sala Constanţa de la J.W. Marriott Bucharest Grand Hotel, de la ora 11.30, doar în cadrul conferinţei de presă organizate de Artmark, înaintea licitaţiilor tematice din 13 aprilie. După aceasta, lucrarea va fi depanotată. La eveniment va fi prezent şi artistul Alexandru Bunescu, care va vorbi despre motivaţia sa pentru demararea acestui proiect titanic, despre provocările pe care le presupune acesta şi despre intenţiile sale pentru viitor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici