- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (05.04.2011, 19:44)
Picturi de Grigorescu, Tonitza şi Regina Maria, la Licitaţia Artmark de Art Nouveau şi Romantism
Picturi semnate de Nicolae Grigorescu şi Nicolae Tonitza, dar şi o acuarelă realizată de Regina Maria vor fi propuse colecţionarilor în cadrul Licitaţiei de Art Nouveau şi Romantism, organizată de casa Artmark în Bucureşti, pe 13 aprilie, se arată pe site-ul casei de licitaţii.
Urmărește
164 afișări
Luna aprilie aduce în premieră la Artmark o licitaţie dedicată mişcărilor artistice art nouveau, romantism şi simbolism în arta românească, reprezentate printr-o selecţie de 27 de opere de excepţie. Lucrări de pictură şi grafică realizate de iluştrii reprezentanţi, fie şi vremelnic, ai acestor direcţii - Nicolae Vermont, Kimon Loghi, Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Ştefan Popescu şi alţii - vor pune în lumină formele pe care le-au luat în arta românească de la începutul secolului al XX-lea mişcările opuse raţionalismului şi convenţionalismului.
Licitaţia are în centru opera "Ţărăncuţă odihnindu-se", de Nicolae Grigorescu (ulei pe pânză, 65 x 44 cm), una dintre cele mai încântătoare picturi cu figuri feminine ale maestrului naţional. Prin motivul femeii înconjurate de vegetaţie, lucrarea demonstrează pătrunderea influenţelor simboliste în creaţia lui Grigorescu, în timp ce tema universului idilic al satului românesc denotă preocuparea sa de tip romantic. Aparţinând unui capitol esenţial al operei grigoresciene, cel al reprezentărilor lumii rurale tradiţionale, lucrarea este semnificativă pentru o conştiinţă artistică aflată la intersecţia dintre tradiţie şi modernitate. Pictura este estimată la o valoare cuprinsă între 150.000 şi 250.000 de euro.
O altă lucrare remarcabilă este pictura lui Nicolae Tonitza "Crini imperiali" (ulei pe carton, 59,5 x 24 cm). Aparţinând ultimei sale perioade de creaţie, cea definită printr-un stil decorativ, influenţat de arta japoneză, opera atestă virtuozitatea pe care o atinsese Tonitza în utilizarea culorii. Lucrarea are o valoare estimată între 25.000 şi 35.000 de euro.
De asemnea, o lucrare rară a licitaţiei este pictura "Irişi" (acuarelă pe satin, 19 x 14 cm), realizată de Regina Maria, una dintre puţinele opere de-ale sale care apar pe piaţa de artă din România. Opera afirmă profunda sensibilitate a artistei în tratarea florilor, pentru care avea o mare pasiune şi care au constituit tema centrală a lucrărilor sale. Valoarea estimată a picturii este între 2.000 şi 3.000 de euro.
Tot pe 13 martie, Artmark organizează Licitaţia de Postmodernism şi Artă Contemporană, ce va cuprinde 95 de lucrări inedite, printre care pictura "Prinţesa", de Alexandru Bunescu, înfăţişând o locomotivă cu aburi la scară reală, ce ar putea intra în Cartea Recordurilor drept cea mai mare lucrare de artă pusă în vânzare vreodată în lume printr-o casă de licitaţii. Lucrarea este evaluată la o sumă cuprinsă între 50.000 şi 60.000 de euro.
Citește pe alephnews.ro: Kate, Prințesa de Wales, a anunțat că boala ei este în remisie. „Este o ușurare. Rămân concentrată pe recuperare”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Elon Musk, Jeff Bezos și Mark Zuckerberg vor participa la ceremonia de învestire a lui Donald Trump. Ce invitați importanți vor fi prezenți
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nu scăpăm! Vin ninsorile săptămâna viitoare și în București. Pe ce dată începe să ningă, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Motivul pentru care unele persoane se simt epuizate, imediat după ce se trezesc, dimineața, potrivit dr. neurochirurg Vlad Ciurea
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe