Picturi, fotografii şi instalaţii video despre ceaţă în cadrul unei expoziţii la Muzeul de Artă Cluj

O expoziţie care cuprinde picturi, fotografii şi instalaţii video, toate având ca temă ceaţa, a fost deschisă, vineri, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
53 afișări

Expoziţia "Ceaţa-fog-brouillard" este un proiect internaţional susţinut de către Centrul Cultural Francez Cluj, parteneri fiind Universitatea de Artă şi Design, Cluj şi Asociaţia "Art in Situ Roche sur Crane" Franţa.

Andor Komives, curatorul expoziţiei, a declarat, la vernisajul expoziţiei, că totul a pornit de la calitatea acestui fenomen, ceaţa, de a ascunde şi de a fi misterios.

"Ceaţa obturează vederea clară, este un fenomen misterios care ascunde, iar pornind de aici am găsit în mai multe limbi aceleaşi sensuri. De obicei ceaţa este asociată cu prostirea, cu manipularea, cu învăluirea, dar şi cu memoria sau cu timpul. Am lansat o provocare pentru a vedea dacă au sau nu legătură cu acest fenomen, iar artiştii s-au dovedit foarte interesaţi şi ceaţa poate primi multe interpretări în viziunile personale", a spus Andor Komives.

Andor Kömives a arătat că ceaţa îşi hrăneşte forţa misterioasă a seducţiei sale artistice şi simbolice tocmai din această neclaritate, prin deschidere către sensuri mai adânci.

"Fiecare limbă, pe lângă sensul obişnuit, al vederii neclare, mai păstrează şi o serie de sensuri figurate, metaforice. În limba franceză verbul «brouiller» are şi sensul de a răvăşi, a bruia, a tulbura, a se certa, a strica. Limba română acordă un sens figurat pentru ceaţă, ca ceva obscur, neclar, suspect, ascuns, o minte înţeţoşată, confuză. «A fi băgat în ceaţă» mai înseamnă şi a fi derutat, manipulat, prostit", a afirmat Komives.

Istoricul Ovidiu Pecican a declarat, la rândul său, că ceaţa este un adevărat brand al României.

"Ceaţa este adevăratul brand al Clujului, al României în acest moment. Ani de tranziţie, ceaţă peste tot, în buzunarele mele şi artiştii au prins cu sensibilitatea lor extraordinară ceaţa, au developat ceaţa într-o manieră convingătoare şi fascinantă, care ridică întrebări, cum te vezi pe tine în ceaţă, cum mediază ceaţa relaţia cu ceilalţi, ceaţa poate fi aurie, policromă, multicoloră, această expoziţie este o bucurie şi o sărbătoare", a spus Pecican.

Expoziţia este deschisă până în data de 6 martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici