Sasu a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că procesul este unul de lungă durată şi că va începe după alegerea unui nou mitropolit al Clujului, „când se vor aşeza toate”.
„Este o onoare că mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu, m-a preferat pe mine. Singur nu voi putea să duc la îndeplinire un astfel de proiect de durată, şi cred că va fi nevoie de un colectiv care să realizeze o inventariere a «averii» IPS Bartolomeu, cum a spus acesta, adică a manuscriselor personale, a corespondenţei şi a fotografiilor mitropolitului Clujului. Acest proces ar putea începe după alegerea unui nou mitropolit al Clujului, când se vor aşeza toate şi va fi timp”, a spus Aurel Sasu, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca.
Sasu a adăugat că va încerca să redea „culturii române opera IPS Bartolomeu în integralitatea ei”.
„Opera îşi creează singură destinul. Cine ştie ce surprize plăcute vom descoperi, poate părţi din memorii pe care nu a dorit să le publice, sau manuscrise ale volumelor scrise. Cât a locuit în SUA, IPS Bartolomeu a purtat o vastă corespondenţă cu mari oameni de cultură români, printre care Mircea Eliade”, a afirmat Aurel Sasu.
Aurel Sasu este profesor universitar, dar şi critic şi istoric literar român, eseist şi traducător.
În anul 2009, Sasu a lansat la Biserica „Inălţarea Sfintei Cruci” din Cluj-Napoca volumul „Despre noi şi despre alţii”, un dialog cu IPS Bartolomeu. Din motive de sănătate, mitropolitul Clujului nu a putut fi prezent la lansare.
În testamentul IPS Bartolomeu dat, vineri, publicităţii, acesta a arătat că dacă manuscrisele, scrisorile şi fotografiile sale pot prezenta un interes pentru cultura românească, ar prefera ca la acestea să aibă acces profesorul universitar Aurel Sasu.
„Singura mea avere sunt biblioteca şi manuscrisele personale, precum şi colecţia de acte, scrisori şi fotografii, toate aflate în reşedinţa mea din Mănăstirea Nicula, pe rafturi şi în două seifuri metalice, sub auspiciile Fundaţiei «Mitropolitul Bartolomeu», din al cărei colegiu director face parte şi stareţul acestei mănăstiri. Dacă şi când se va considera că acestea pot prezenta un oarecare interes pentru cultura românească, prefer ca la ele să aibă acces profesorul universitar Aurel Sasu, care mi-a dat acordul în acest sens”, se arată în testament.
Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu, care se afla internat într-o rezervă specială a Secţiei de Terapie Intensivă din cadrul Clinicii de Chirurgie nr. I din Cluj-Napoca, a murit luni.
El a fost înmormântat, joi, în cripta ierarhilor de sub Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Peste sicriul IPS Bartolomeu a fost turnat pământ reavăn, adus special de la Nicula, pentru a fi respectat testamentul Mitropolitului Clujului.