Piese de Matei Vişniec, prezentate la Festivalul de Teatru Avignon Off 2010

Un număr de patru piese de Matei Vişniec, montate de companii franceze, vor fi prezentate în cadrul ediţiei de anul acesta a Festivalului Avignon Off, care se desfăşoară între 8 şi 31 iulie, informează dramaturgul.

Urmărește
87 afișări
Imaginea articolului Piese de Matei Vişniec, prezentate la Festivalul de Teatru Avignon Off 2010

Piese de Matei Vişniec, prezentate la Festivalul de Teatru Avignon Off 2010 (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Una dintre cele patru piese ale lui Vişniec care vor fi prezentate la Avignon Off este "Le mot progrès dans la bouche de ma mère sonnait terriblement faux" ("Cuvântul progres spus de mama sună teribil de fals"), un text ce abordează drama războaielor balcanice din anii '90, în fosta Iugoslavie. Acesteia i se adaugă "Petit boulot pour vieux clown" ("Angajare de clovn"), "Du pain plein les poches" ("Buzunarul cu pâine") şi "L'homme poubelle" ("Omul pubelă").

Pe 15 iulie, Matei Vişniec susţine un moment de lectură-dezbatere pe marginea operei sale poetice din tinereţe, care, deocamdată, nu este cunoscută în Franţa.

În timpul festivalului Avignon Off va fi prezentată şi o serie de evenimente care omagiază 20 de ani de la Revoluţia Română - un parteneriat între Théâtre du Bourg-Neuf, Institutul Cultural Român din Paris şi Casa "Jean Vilar".

În cadrul acestei serii vor fi prezentate spectacolele "Amalia respiră adânc", de Gavril Cadariu (după un text de Alina Nelega), "A(II)RH+", de Michèle Harfaut, după un text de Nicoleta Esinencu, "Buzunarul cu pâine", de Matei Vişniec, cu Oana Pellea şi Mihai Gruia.

Totodată, în timpul evenimentului, va avea loc premiera filmului documentar "Ultimele zile ale lui Ceauşescu", după spectacolul-reconstituire "Ultimele ore ale lui Ceauşescu", proiect al International Institute of Political Murder Zürich/Berlin, din a cărui distribuţie fac parte actorii Victoria Cociaş, Constantin Cojocaru, Constantin Drăgănescu, Alexandru Mihăescu, Eugen Cristian Motriuc şi Mircea Rusu. Spectacolul, ce reconstituie procesul soţilor Ceauşescu, a fost prezentat în premieră pe 10 decembrie 2009 la Teatrul Odeon din Bucureşti şi, ulterior, itinerat la Berlin, dar şi la Berna, Zurich şi Lucerna. Proiecţia filmului va fi urmată de dezbateri în prezenţa echipei realizatoare.

De asemenea, vor avea loc la Casa Jean-Vilar, în perioada menţionată, reprezentaţii ale spectacolului "Mămăliga sau cartea viţelului", după o piesă scrisă şi interpretată de Codrina Pricopoaia.

Totodată, Cristina Modreanu va prezenta publicaţia Scena.ro, al cărei redactor-şef este, alături de criticul George Banu şi regizorul Tompa Gabor. Accentul va fi pus pe numărul special al revistei dedicat teatrului românesc la 20 de ani după Revoluţie. Poeta Ioana Crăciunescu este, de asemenea, invitată la Avignon Off, unde îşi va prezenta din creaţii.

Anul acesta, România este reprezentată la Avignon Off de spectacolele "Universul din lanterna magică" al Teatrului de Păpuşi Prichindel din Alba-Iulia, în regia lui Radu Dinulescu, şi "Echilibristul/ Le funambule", al Teatrului Municipal pentru Copii şi Tineret "Mihai Popescu" din Târgovişte, în regia lui Francois Jacob.

Interpretul echilibristului este Mircea Silaghi, scenografia îi aparţine lui Dan Ţopa, iar regia tehnică este semnată de George Puiu. "Echilibristul" îmbină circul cu teatrul şi dansul şi propune o reflecţie asupra relaţiei artistului cu lumea, singurătăţii şi ambivalenţei actorului. Spectacolul, adresat tinerilor de peste 13 ani, va fi prezentat de pe 9 până pe 31 iulie, în zilele impare, la teatrul Atelier 44.

"Universul din lanterna magică", un spectacol pentru copiii de peste şase ani, aduce pe scenă actori, păpuşi şi tot felul de mecanisme şi instalaţii. Spectacolul îi are în distribuţie pe Amalia Pop, Teodora Popa, Elena Scorţeanu şi Levente Szocs. De lumini s-a ocupat Ovidiu Tămăşan, de sunet, Levente Szocs, iar scenografia îi aparţine lui Ioan Pitic. Spectacolul va fi prezentat de pe 8 pe 30 iulie, în zilele pare, tot la Atelier 44.

Festivalul internaţional de teatru Avignon Off prezintă sute de spectacole de mai multe genuri, de la teatru tradiţional la teatru-dans, musical, theatre-cafe, circ şi mimă. Festivalul Avignon Off a fost creat în 1963, în jurul prestigiosului Festivalul Internaţional de Teatru de la Avignon, ca festival alternativ, fiind unul dintre cele mai mari evenimente de gen pentru companii independente din lume.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici