Piese de secol XIX care au aparţinut masonilor din Transilvania, prezentate în expoziţie la Suceava

Peste 70 de piese datând de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi care au aparţinut masonilor din Transilvania, aflate în colecţia Muzeului Naţional Brukenthal, au fost reunite într-o expoziţie vernisată, vineri, la Muzeul Bucovinei din Suceava, în prezenţa directorilor celor două muzee.

Urmărește
9 afișări

Printre obiectele expuse la Muzeul Bucovinei din Suceava se află diferite piese folosite în ritualuri masonice, cum ar fi colane, mistrie de alamă aurită, stilet, echer, compas, spadă, urnă de vot, urnă de vot cu bile, ciocan, voal, panglică, şorţ de companion şi de ucenic, mănuşă pentru mâna dreaptă, precum şi o medalie de argint a baronului Samuel von Brukenthal datând din anul 1744.

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat, vineri, la vernisaj, că expoziţia reprezintă rodul unui parteneriat încheiat între cele două muzee, iar piesele prezentate, cu valoare de patrimoniu, din categoria tezaur, fac parte din Colecţia de obiecte masonice a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu.

La rândul său, directorul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, Adrian Sabin Luca, a spus că muzeul sibian este al treilea muzeu public din lume ca vechime având în inventar peste 1,6 milioane de piese.

Luca a subliniat că în colecţia de obiecte masonice a Muzeului Naţional Brukenthal sunt 163 de piese care au intrat în patrimoniul muzeului prin achiziţii şi donaţii la sfârşitul secolului al XIX-lea, arătând că în momentul în care loja masonică "Sfântul Andrei" din Sibiu şi-a încetat activitatea masonii şi-au predat echipamentul muzeului sibian.

El a subliniat că Muzeul Naţional Brukenthal are cea mai veche şi completă colecţie de obiecte masonice, fiind una dintre cele mai rare colecţii din lume.

Directorul Muzeului Naţional Brukenthal a spus că se doreşte ca, în viitor, colaborarea cu Muzeul Bucovinei din Suceava să continue cu organizarea de expoziţii care să includă şi alte piese din patrimoniul muzeului sibian, respectiv din colecţia de artă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici