- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (14.09.2007, 15:40)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Piese de Vişniec, Brecht şi Caragiale, în deschiderea stagiunii teatrale
Premiere după piese de autori români contemporani ca Matei Vişniec şi Ştefan Caraman, dar şi pe texte de Yukio Mishima şi Bertolt Brecht vor deschide stagiunea 2007-2008 la principalele teatre din Capitală.
Urmărește
1 afișare
Piese de Vişniec, Brecht şi Caragiale, în deschiderea stagiunii teatrale
Teatrul Naţional din Bucureşti (TNB) va lansa la începutul stagiunii spectacolele "Istoria comunismului povestită pentru bolnavi mintali" de Matei Vişniec, în regia lui Florin Fătulescu, şi "Hanjo/Seijo - iubiri interzise", două piese de Yukio Mishima puse în scenă de Issey Takizawa. Primul spectacol, ce se va juca la Sala Amfiteatru, va avea premiera în prezenţa autorului. "Istoria..." este a doua montare la Naţional a unei piese de Vişniec, după "Maşinăria Cehov", care a avut premiera în urmă cu patru ani şi a fost scoasă între timp din repertoriul teatrului. Cel de-al doilea spectacol al stagiunii 2007-2008, pentru care TNB a mizat pe regia unui creator japonez, se va juca la Sala Atelier.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Din ce în ce mai mulți ruși se înrolează de partea Ucrainei. Cum poate influența asta soarta războiului
-
Republica Moldova schimbă moneda de referinţă de la dolar la euro. Maia Sandu: „Un simbol al integrării noastre economice în Uniunea Europeană”
-
Liderul opoziţiei conservatoare din Germania susţine discuţii pentru un acord de liber schimb între UE şi SUA lui Donald Trump
-
Apetit pentru mobilitate: Consumul de benzină şi motorină, în creştere în 2024
După o stagiune 2006-2007 în care a lansat cel puţin trei spectacole bine primite de critică ("Ionesco - cinci piese scurte", "Block Bach" şi "E doar sfârşitul lumii"), Odeon a pregătit pentru această toamnă premiera "Ultima femeie a senorului Juan" de Leonid Juhovitki, în regia lui Vladimir Granov. Cu Florin Zamfirescu în rolul Juan, spectacolul îi mai are în distribuţie pe Katia Pascariu, Ionel Mihăilescu, Irina Mazanitis, Mugur Arvunescu, Gabriel Pintilei, Mircea Constantinescu, Angela Ioan, Dimitrii Bogomaz, Ionuţ Kivu şi Relu Poalelungi. Regizor rus emigrat în Franţa, adept al metodei lui Meyerhold, Vladimir Granov a conceput mişcarea scenică pentru spectacolul "Visul unei nopţi de vară", în regia lui Oskaras Korshunovas, prezentat la Craiova şi Bucureşti în 2006, în cadrul Festivalului Shakespeare. De asemenea, Granov a făcut o serie de exerciţii cu studenţii de la UNATC, iar Dorina Lazăr, directoarea Teatrului Odeon, l-a invitat să lucreze şi pe această scenă. Premiera spectacolului "Ultima femeie a senorului Juan" este prevăzută pentru 21 septembrie.
Tot în septembrie, Teatrul de Comedie va avea câte o premieră la cele două săli ale sale. La Sala Mare, publicul va putea vedea "Galy Gay" de Bertholt Brecht, în regia lui Lucian Giurchescu. Cu o muzică de Nicu Alifantis, spectacolul îi are în distribuţie pe George Ivaşcu, Delia Nartea, Aurora Leonte, Dumitru Rucăreanu şi alţii. La Sala Studio, Delia Seceleanu şi Claudiu Bleonţ sunt interpreţii celor două personaje din "Dumnezeul de a doua zi" de Mimi Brănescu. Acest text premiat la Concursul de comedie românească de anul trecut a fost pus în scenă de Marcel Top.
Teatrele Bulandra şi Mic deschid stagiunea în octombrie, cu premiere regizate de Alexandru Darie, Doru Ana şi Nona Ciobanu. Astfel, la Sala Izvor de la Bulandra, directorul teatrului, Alexandru Darie, montează "Ce păcat că-i curvă" de John Ford. Spectacolul va participa la ediţia de anul acesta a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa, ce se va desfăşura la Torino, între 23 octombrie şi 31 decembrie. "Tis Pity She's a Whore" (1633) este, probabil, cea mai populară piesă a lui John Ford, considerat de mulţi istorici literari drept ultimul mare autor dramatic al Renaşterii engleze. O poveste despre dragostea incestuoasă dintre Giovanni şi sora lui, Annabella, piesa cu final tragic se desfăşoară în Italia secolului al XVII-lea. La cealaltă sală a Teatrului Bulandra, Toma Caragiu, este în repetiţii o piesă din dramaturgia clasică românească: "O scrisoare pierdută" de I.L. Caragiale, cu care Doru Ana debutează ca regizor pe scena unui teatru.
Cea dintâi premieră a stagiunii la Teatrul Mic va fi "Colonia îngerilor" de Ştefan Caraman, cu Alexandru Repan, Cristi Iacob şi Mitică Popescu. Câştigătoarea premiului UNITER pentru cea mai bună piesă românească a anului 2005, "Colonia îngerilor" a fost pusă în scenă de Nona Ciobanu, care semnează regia, scenografia şi ilustraţia muzicală. Mihai Ionescu, Florin Fătulescu, Claudiu Goga şi Cătălina Buzoianu sunt următorii regizori care vor monta la Teatrul Mic în această stagiune, în timp ce la Foarte Mic (unde proiectele sunt făcute pe termen mai scurt pentru că sediul ar trebui să intre în consolidare), Dan Stoica repetă la "Piele şi cer" de Dimitré Dinev - un autor bulgar care trăieşte în Austria din 1990, premiat în ţara natală cu premiul Askeer (echivalentul premiului UNITER) pentru piesa menţionată.
La Teatrul Nottara vor avea premiera, în octombrie, o montare a regizorului Vlad Massaci, "Platonov" de Cehov, dar şi două spectacole ale actriţelor Diana Lupescu şi Catrinel Dumitrescu: "Ritmuri – spectacolul tradiţiilor româneşti", respectiv "Bătrânul" de Gorki. Printre regizorii care vor mai monta la cele două săli ale teatrulu până la sfârşitul stagiunii se numără Petre Bokor ("Resurrection blues" de Arthur Miller), Claudiu Goga ("Cei drepţi" de Albert Camus), Tudor Ţepeneag ("Retro" de Alexandr Galin), Tompa Gabor ("Mizantropul" de Molière) şi Gelu Colceag ("Daria" de Lucian Blaga).
Citește pe alephnews.ro: Predicțiile Financial Times pentru anul 2025: Analiștii sunt optimiști în privința unui posibil acord de pace între Ucraina și Rusia
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
„Nimeni nu a fost păcălit să voteze pentru Trump”: POLITICO lansează o analiză controversată care pune punct temerilor că alegerile au fost fraudate prin dezinformarea online
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Bursucu a făcut primele declarații după demisia de la Kanal D. Ce a răspuns postul turcilor când a văzut anunțul
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe