- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (04.01.2008, 14:06)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pleiada noii generaţii de regizori români, prezentată de Wall Street Journal
Noul val din cinematografia românească, reprezentat de regizori precum Porumboiu, Mungiu şi Puiu, s-a făcut remarcat pe plan internaţional cu o serie de filme "proaspete şi bine închegate".
Urmărește
3 afișări
Regizorul Corneliu Porumboiu
"A apărut un val românesc (în cinematografie - n. red.)", a declarat Claudia Landsberger, preşedinte al European Film Promotion, o ascociaţie care promovează filme europene în întreaga lume. "Această nouă generaţie de cineaşti au atât de multe poveşti şi sunt capabili să le spună într-un mod care să atingă publicul", a mai spus ea, adăugând că filmele acestora sunt "proaspete şi bine închegate", informează Wall Street Journal.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Cristi Puiu a fost primul din valul de regizori români care a reuşit să capete recunoaştere internaţională, cu filmul "Moartea domnului Lăzărescu", cel de-al doilea lungmetraj al său, care a şi obţinut prestigiosul trofeu Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes din 2005, alături de alte premii câştigate ulterior.
Regizorul Corneliu Porumboiu, în vârstă 32 de ani, este prezentat de Wall Street Journal ca fiind unul dintre favoriţii circuitului cinematografiei de artă internaţionale, datorită satirei sale politice "A fost sau n-a fost ? ". Acesta a câştigat, la rândul său, premiul Camera d'Or pentru cel mai bun debut la Cannes în 2006.
Un an mai târziu, Cristian Mungiu a câştigat Palme d'Or, cel mai important premiu din cadrul Festivalului de la Cannes, pentru cel de-al doilea lungmetraj din cariera sa - "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile". De asemenea, drama tulburătoare a fost recompensată, în decembrie, de Academia Europeană de Film, cu premiul pentru cel mai bun lungmetraj şi pentru cel mai bun regizor.
Ca şi filmele regizorului britanic Ken Loach sau ale fraţilor Dardenne, "4,3,2" este "auster şi fără compromis", susţine Wall Street Journal. Potrivit publicaţiei, regizorul neagă faptul că filmul ar avea ţinte politice. "Nu am vrut niciodată să fac un film în genul «Good Bye Lenin!»", a declarat el. Mungiu a mai spus că a trecut suficient timp de la sfârşitul "erei sovietice", astfel încât regizorii să poată reveni la acea perioadă cu o abordare dintr-o perspectivă artistică. "Am ajuns la o vârstă când ne amintim poveşti de când aveam 20 de ani, atunci fiind ultimele zile ale comunismului. Trebuie să iei distanţă de la ce s-a întâmplat când erai tânăr", mai spune el.
Cinematografia europeană contemporană, mai scrie Wall Street Journal, şi-a recăpătat ingredientul pentru care a fost faimoasă timp de zeci de ani: filmele de autor. Regizorul ca artist, forţa dominant creativă din spatele unui film a fost descrisă pentru prima dată într-un articol scris în 1954 de François Truffaut, care a diferenţiat clar regizori precum Jean Renoir şi Alfred Hitchcock, care caută să aducă în filmele lor "ceva cu adevărat personal", de cei care sunt dominaţi de sistemul de studiouri de la Hollywood.
De atunci, fiecare decadă de film a fost dominată de artiştii europeni - de la Truffaut însuşi, la Jean-Luc Godard, Federico Fellini, Ingmar Bergman şi Milos Forman în anii '60 şi Krzysztof Kieslowski, Pedro Almodóvar, Lars Von Trier, Ken Loach şi Emir Kusturica în '80 şi '90. Aceşti regizori sunt cunoscuţi pentru filmele controversate, meticulos prezentate şi uneori dificil de urmărit, realizate pentru a face o declaraţie artistică, politică sau chiar personală.
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe