- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (04.01.2008, 14:06)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pleiada noii generaţii de regizori români, prezentată de Wall Street Journal
Noul val din cinematografia românească, reprezentat de regizori precum Porumboiu, Mungiu şi Puiu, s-a făcut remarcat pe plan internaţional cu o serie de filme "proaspete şi bine închegate".
Urmărește
3 afișări
Regizorul Corneliu Porumboiu
"A apărut un val românesc (în cinematografie - n. red.)", a declarat Claudia Landsberger, preşedinte al European Film Promotion, o ascociaţie care promovează filme europene în întreaga lume. "Această nouă generaţie de cineaşti au atât de multe poveşti şi sunt capabili să le spună într-un mod care să atingă publicul", a mai spus ea, adăugând că filmele acestora sunt "proaspete şi bine închegate", informează Wall Street Journal.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Cristi Puiu a fost primul din valul de regizori români care a reuşit să capete recunoaştere internaţională, cu filmul "Moartea domnului Lăzărescu", cel de-al doilea lungmetraj al său, care a şi obţinut prestigiosul trofeu Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes din 2005, alături de alte premii câştigate ulterior.
Regizorul Corneliu Porumboiu, în vârstă 32 de ani, este prezentat de Wall Street Journal ca fiind unul dintre favoriţii circuitului cinematografiei de artă internaţionale, datorită satirei sale politice "A fost sau n-a fost ? ". Acesta a câştigat, la rândul său, premiul Camera d'Or pentru cel mai bun debut la Cannes în 2006.
Un an mai târziu, Cristian Mungiu a câştigat Palme d'Or, cel mai important premiu din cadrul Festivalului de la Cannes, pentru cel de-al doilea lungmetraj din cariera sa - "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile". De asemenea, drama tulburătoare a fost recompensată, în decembrie, de Academia Europeană de Film, cu premiul pentru cel mai bun lungmetraj şi pentru cel mai bun regizor.
Ca şi filmele regizorului britanic Ken Loach sau ale fraţilor Dardenne, "4,3,2" este "auster şi fără compromis", susţine Wall Street Journal. Potrivit publicaţiei, regizorul neagă faptul că filmul ar avea ţinte politice. "Nu am vrut niciodată să fac un film în genul «Good Bye Lenin!»", a declarat el. Mungiu a mai spus că a trecut suficient timp de la sfârşitul "erei sovietice", astfel încât regizorii să poată reveni la acea perioadă cu o abordare dintr-o perspectivă artistică. "Am ajuns la o vârstă când ne amintim poveşti de când aveam 20 de ani, atunci fiind ultimele zile ale comunismului. Trebuie să iei distanţă de la ce s-a întâmplat când erai tânăr", mai spune el.
Cinematografia europeană contemporană, mai scrie Wall Street Journal, şi-a recăpătat ingredientul pentru care a fost faimoasă timp de zeci de ani: filmele de autor. Regizorul ca artist, forţa dominant creativă din spatele unui film a fost descrisă pentru prima dată într-un articol scris în 1954 de François Truffaut, care a diferenţiat clar regizori precum Jean Renoir şi Alfred Hitchcock, care caută să aducă în filmele lor "ceva cu adevărat personal", de cei care sunt dominaţi de sistemul de studiouri de la Hollywood.
De atunci, fiecare decadă de film a fost dominată de artiştii europeni - de la Truffaut însuşi, la Jean-Luc Godard, Federico Fellini, Ingmar Bergman şi Milos Forman în anii '60 şi Krzysztof Kieslowski, Pedro Almodóvar, Lars Von Trier, Ken Loach şi Emir Kusturica în '80 şi '90. Aceşti regizori sunt cunoscuţi pentru filmele controversate, meticulos prezentate şi uneori dificil de urmărit, realizate pentru a face o declaraţie artistică, politică sau chiar personală.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe