- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (04.12.2007, 15:12)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pleonasmele şi clişeele, printre cele mai dese greşeli de limbaj din audiovizual
"Raportul asupra calităţii limbii române în audiovizual" prezentat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, de membrii Institutului de Lingvistică şi CNA, susţine că pleonasmele şi clişeele sunt printre cele mai întâlnite erori în exprimarea jurnaliştilor români.
Urmărește
72 afișări
Pleonasemle şi clişeele, printre cele mai dese greşeli de limbaj din audiovizual
Pentru realizarea "Raportului asupra calităţii limbii române din audiovizual", iniţiativă a CNA în parteneriat cu Institutul de lingvistică al Academiei Române "Iorgu Iordan-Al.Rosetti", au fost monitorizate şase posturi de radio - Radio România Actualităţi, Kiss FM, Europa FM, Pro FM, Radio 21, Radio InfoPro - şi 12 posturi de televiziune - TVR 1, Antena 1, Pro TV, Realitatea TV, Acasă TV, Prima TV, TVR 2, TVR Cultural, Naţional TV, Antena 3, B1 TV şi OTV. Alegerea acestor posturi de radio şi televiziune s-a realizat în funcţie de audienţă, acoperire naţională, ponderea emisiunilor informative şi de dezbatere, asumarea unui rol cultural şi educativ. De asemenea, au fost analizate şi sistematizate rezultatele monitorizărilor CNA din perioada iulie-octombrie 2007.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Potrivit Raportului, prezentat în cadrul întâlnirii, au fost înregistrate la diferite posturi de televiziune greşeli în redactarea titrărilor şi a crawl-urilor: "suntem membrii ai acestui grup de state" (Antena 3, din 3 noiembrie), "ce se întâmplă cu banii noştrii" (B1 TV, din 12 noiembrie), "fără a creea locuri de parcare" (B1 TV, din 21 noiembrie), "bineânţeles că" (B1 TV, din 21 noiembrie).
Totodată, realizatorii Raportului recomandă evitarea, în titraje, a abrevierilor şi a stilului "telegrafic" administrativ, astfel de formule fiind înregistrate la Prima TV, pe 7 noiembrie - "Administraţia Naţională a Medicam.", la TVR 2, pe 21 noiembrie - "preşedinte Patronatul Naţional al Viei şi Vinului", "Marilena Cojocaru, iubitoare animale" (TVR 2, 17 noiembrie).
Potrivit membrilor Academiei Române, aceste erori sunt mult mai grave decât cele din rostire, care pot trece neobservate.
Au fost înregistrate şi erori de pronunţie, precum "ştatul de plată", la Naţional TV, pe 21 noiembrie, "servici", eroare întânită la Realitatea TV (10 noiembrie), TVR 2 (5 noiembrie) şi TVR Cultural (30 noiembrie), "vereghete", la Acasă, pe 31 noiembrie, "plastec", la Radio 21, în 24 octombrie.
O altă greşeală remarcată în Raport este dezacordul dintre subiect şi predicat: "Traficul, vremea, ploaia i-a împiedicat deocamdată să..." (B1 TV, pe 15 noiembrie), "Harghita şi Covasna s-a situat printre..." (B1 TV, pe 25 noiembrie), "Şi se mai ducea nişte dudui" (Antena 1, în 6 noiembrie), "mai vine din tânăra generaţie oameni" (Pro TV, 26 octombrie) şi "moaştele sfântului Dumitru va sta aici" (Antena 3, în 25 octombrie).
De asemenea, au fost remarcate folosirea incorectă a pronumelui relativ "care" - "o persoană împotriva căruia", eroare difuzată la OTV, pe 24 octombrie; omiterea sufixelor "-esc" şi "-ez" - "s-o copie" (KissFM, 7 noiembrie) şi "se bănuie" (OTV, 15 noiembrie); plasarea incorectă a adverbului "mai" - "nu mai îl înjuraţi" (Realitatea TV, 20 noiembrie), "mai ar fi povestea cu doamna blondă" (OTV, 24 octombrie).
Pleonasmele - "reprezintă un procent de până la 25 la sută" (Realitatea TV, 18 octombrie), "Bine v-am regăsit din nou..." (OTV, 28 octombrie) -, clişeele - "şi la noi în ţară, la nivelul zilei de mâine, vor începe ploile "(Antena 3, 3 noiembrie) - şi calcurile din engleză - "ei par mai confortabili cu ideea" (Antena 3, 19 octombrie) - se numără printre greşelile semantice şi stilistice observate de membrii Institutului de Lingvistică.
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe