- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (10.05.2008, 01:40)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Podul de flori", prezentat în avanpremieră vineri
Documentarul "Podul de flori", de Thomas Ciulei, care spune povestea lui Costică Arhir, un bărbat dintr-un sat din Republica Moldova, care încearcă să îşi crească copiii cât timp soţia sa este la muncă în Italia, a fost proiectat în avanpremieră, vineri, în cadrul Festivalului Filmului European.
Urmărește
91 afișări
"Podul de flori", prezentat în avanpremieră vineri
"Podul de Flori", o coproducţie româno-germană între Europolis Film, Studioul de Creaţie Cinematografică al Ministerului Culturii şi Ciulei Films Germania, a câştigat concursul Centrului Naţional al Cinematografiei din anul 2005 şi a fost turnat între ianuarie şi aprilie 2007. Documentarul pune în scenă personaje reale, care îşi interpretează propria lor poveste.
Axat în jurul familiei Arhir din satul Acui, Republica Moldova, filmul îşi propune să redea lupta pentru existenţă a unor oameni aflaţi între două lumi: Costică Arhir s-a întors în sat să lucreze pământul şi să-şi crească cei trei copii, soţia lui munceşte de patru ani în Italia, încearcă să strîngă bani pentru educaţia copiilor pe care nu i-a văzut de când a plecat. Situaţia familiei Arhir este departe de a fi singulară - în Republica Moldova, în jur de 50% din forţa de muncă este plecată în străinătate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Acum nu o să mă acuze nimeni că am denigrat România", a spus regizorul Thomas Ciulei după proiecţia filmului şi l-a invitat pe scenă pe personajul principal al filmului, Costică Arhir. "El, el a făcut această minunăţie... eu sunt cel pe care l-aţi văzut acolo", a spus Arhir, care l-a îmbrăţişat pe regizor.
Filmul a fost distins cu Marele Premiu pentru film documentar "Erinnerung und Zukunft" (Amintire şi Viitor) şi cu Premiul Go-East în amintirea lui Reinhard Kämpf la Festivalul de Film "go East" de la Wiesbaden şi a obţinut Prix des Bibliothèques/ Premiul bibliotecilor (oferit de Direcţia Carte şi Lectură din cadrul Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa) şi Menţiunea specială a Juriului de tineret, la Festivalul de film documentar Cinéma du Réel de la Paris.
"Nu prea aveam încredere eu în el şi în oamenii ăia la început", a spus Arhir. "L-am văzut într-o zi când umblau toţi oamenii în jurul lui şi el avea broboane de sudoare pe frunte, şi atunci am văzut că pune mult suflet în ce face şi mie îmi plac oamenii ăştia care pun suflet. De atunci, nu i-am mai răspuns aşa".
Arhir a aspus că cei care nu cred că povestea sa a fost autentică sunt invitaţi să vină în satul său. "De lucru se găseşte acolo".
Criticul de film Irina Margareta Nistor a spus că numărul mare de spectatori prezenţi la proiecţie este un lucru foarte bun. "Faptul că l-am văzut aici pe Cristian Mungiu, care nu îşi găsea loc, este un lucru foarte bun". La proiecţie au mai fost prezenţi, printre alţii, regizorul Alexandru Solomon şi Lucian Pintilie, coproducătorul peliculei lui Ciulei.
"Numai într-un documentar se putea spune povestea pe care o prezită Ciulei", a spus vicepreşedintele Institutului Cultural Român, Tania Radu.
Criticul de artă Anca Oroveanu a spus că "filmele lui Thomas Ciulei au o calitate care se impune imediat şi te obligă să te uiţi la ele", iar că regizorul nu intervine în niciun fel în intimitatea oamenilor pe care îi filmează.
Thomas Ciulei a mai regizat filmele "Plays of light at the Maxim" (1990), "Like a bird on the fence" (1992), "Gratian" (1995), "Face Mania" (1997) şi "Asta e" (2001).
Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene şi al ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene şi are loc la Bucureşti, între 8 şi 18 mai (la Sala Palatului, Cinema Studio şi Muzeul Ţăranului Român), Timişoara, între 21-23 mai (Cinema City), Craiova, 23-25 mai (Cinema Patria şi Cinema Modern) şi Iaşi, 28-30 mai (Cinema City).
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe