Poetul argentinian Juan Gelman a murit la vârsta de 83 de ani

Poetul argentinian Juan Gelman, laureat al premiului Cervantes în 2007, a murit marţi, la vârsta de 83 de ani, în Ciudad de Mexico, unde se mutase în urmă cu peste 20 de ani, ca o ultimă etapă a unui lung exil autoimpus după lovitura de stat din 1976 din Argentina.

Urmărește
76 afișări
Imaginea articolului Poetul argentinian Juan Gelman a murit la vârsta de 83 de ani

Poetul argentinian Juan Gelman a murit la vârsta de 83 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Juan Gelman, poet al sufletului mexican, poet mare, a murit. Condoleanţe apropiaţilor săi", a scris pe Twitter preşedintele Consiliului naţional pentru cultură şi arte (CONACULTA), Rafael Tovar.

Cotidianul mexican Milenio, în care poetul scria o cronică săptămânală, a anunţat că Gelman a murit în reşedinţa sa, însă nu a precizat cauza decesului acestuia.

Juan Gelman era considerat drept unul dintre cei mai mari poeţi de limbă spaniolă şi un neobosit critic al dictaturilor din America Latină.

Viaţa lui de poet nu l-a împiedicat însă să îşi trăiască intens pasiunile, ca orice bărbat: fotbal, frecventarea cafenelelor, biliard, femei, muzică.

Fiu al unor imigranţi ucraineni, tânărul Gelman a putut, în ciuda privaţiunilor materiale, să îşi găsească o mare bucurie în lectură; a devorat clasicii literaturii spaniole - Garcilaso, Quevedo, Gongora, Lope de Vega şi l-a descoperit pe Aleksandr Puşkin.

Viaţa sa a fost marcată de exil de şi de dramă, în timpul dictaturii militare din Argentina (1976-1983), de asasinarea fiului său Marcelo, la vârsta de 20 de ani, şi de dispariţia fiicei sale vitrege, Maria Claudia Garcia, pe atunci în vârstă de 19 ani.

Maria Claudia Garcia a fost răpită la Buenos Aires în 1976 şi, deşi era însărcinată, a fost dusă în Uruguay în candrul planului Condor, un program de represiune a opozanţilor la scară internaţională creat de dictaturile latino-americane în anii '70 şi '80. Bebeluşul, o fetiţă, a fost dată ilegal în grija familiei unui poliţist uruguayan.

Juan Gelman nu a recuperat niciodată rămăşiţele pământeşti ale fiicei sale vitrege. Însă lupta sa de 40 de ani pentru a o găsi şi de a face dreptate în acele cazuri emblematice de bebeluşi furaţi a sfârşit prin a da roade în anul 2000. După ce identitatea ei a fost verificată, tânăra a decis să îşi ia numele de familie al părinţilor ei adevăraţi.

Pentru opera sa literară - care include volume precum "Violín y otras cuestiones" şi "Gotan" -, poetul argentinian a fost recompensat, printre altele, cu premiul Cervantes, în 2007, şi cu premiul Regina Sofia pentru poezie iberoamericană, în 2005.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici