- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (24.04.2008, 21:17)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Poetul Cezar Ivănescu a încetat din viaţă
Poetul Cezar Ivănescu a încetat din viaţă joi, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, la vârsta de 66 de ani.
Urmărește
424 afișări
Poetul Cezar Ivănescu a încetat din viaţă (Imagine: Mediafax Foto)
Preşedintele Uniunii Scriitorilor din România (USR), Nicolae Manolescu, a declarat că a aflat de moartea poetului şi că ştia că acesta fusese internat la spital la Bacău.
Potrivit unor surse din Spitalul Judeţean Bacău, poetul a fost internat, miercuri seară, în stare gravă, la această unitate medicală, fiind ţinut peste noapte la secţia de terapie intensivă. Conform surselor citate, în cursul dimineţii de joi Ivănescu a fost transportat cu un elicopter SMURD la Spitalul Floreasca din Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Peste 100.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
Gabriel Chifu, preşedintele filialei Craiova a USR, a confirmat că poetul a fost transferat cu un elicopter de la Bacău la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, unde a murit în cursul acestei seri. Chifu a spus că, din câte ştie, Cezar Ivănescu avea o afecţiune la plămâni.
Născut pe 6 august 1941, la Bârlad, Cezar Ivănescu a absolvit, în 1960, Liceul din localitate, iar în 1968, a devenit licenţiat al Facultăţii de Filologie a Universităţii din Iaşi. A fost redactor la revistele Argeş şi Luceafărul, în 1969.
Poetul şi-a făcut debutul editorial cu volumul de versuri "Rod" (1968), urmat de "Rod III" (1975), "Rod IV" (1977), "La Baad" (1979), "Muzeon" (1982), "Fragmente din Muzeon" (1982), "Doina" (1983), "Rod" (1985) şi "Doina" (1986). Totodată, el a scris şi teatru - "Mica dramă", jucată la Teatrul "Al. Davila" din Piteşti (1969), precum şi o antologie tematică de poezie românească, "Cântecul amintirii" (1978).
A tradus, în colaborare cu Maria Ivănescu, volumul lui Mircea Eliade "De la Zamolxis la Genghis-Han" şi a fost autorul unor studii comparative despre folclorul Daciei şi al Europei Occidentale.
În anii '80, Cezar Ivănescu, director al editurii Junimea, a fost îndrumătorul cenaclului "Numele Poetului", frecventat de tineri scriitori precum Gabriela Creţan, Mircea Drăgănescu, Petruţ Pârvescu, Marian Constandache, George Geacăr, Camelian Propinaţiu, Iuliana Paloda şi Alexandru Horia.
În momentul când a murit, era membru al conducerii filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor.
În luna februarie a acestui an, Cezar Ivănescu a intrat în greva foamei, pentru a protesta faţă de acuzaţiile care i s-au adus în presă privind colaborarea sa cu Securitatea, deşi, a spus el atunci, nu a primit nicio decizie din partea CNSAS.
De asemenea, el a trimis, atunci, două scrisori, preşedintelui Traian Băsescu şi preşedintelui Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu. În scrisori, Ivănescu spunea că a hotărât să intre în greva foamei, la sediul USR din Bucureşti, şi nu va înceta greva până nu i se vor rezolva o serie de solicitări. Poetul a adresat o listă de revendicări lui Nicolae Manolescu, prin care cerea să-i fie reabilitată onoarea, altfel nu va înceta greva foamei. Astfel, Ivănescu îi cerea preşedintelului Uniunii Scriitorilor să facă "o declaraţie fără echivoc" din care să reiasă că nu este implicat "în această murdară «făcătură»", referindu-se la o presupusă "conivenţă" a preşedintelui USR faţă de Mircea Dinescu: "(...) faptul că Mircea Dinescu se afla la Paris, ca şi dumneavoastră, la începutul campaniei de denigrare, afirmând că nici nu mi-a văzut dosarul, nici nu a votat". Apoi, poetul cerea exluderea din CNSAS a lui Mircea Dinescu pentru "ilegalitatea flagrantă comisă faţă de persoana" sa. A treia revendicare era să-i fie adus dosarul de la CNSAS la Uniunea Scriitorilor şi să fie audiat public de membrii colegiului, iar verdictul să fie comunicat opiniei publice.
Ivănescu a încetat greva în ziua următoare.
Alături de acesta, în Sala Oglinzilor a USR au venit să-l susţină poetele Ioana Greceanu şi Gabriela Creţan.
"Este intolerabil ca imaginea unei personalităţi literare ca Cezar Ivănescu să fie maculată fără niciun fel de probă în favoarea celor afirmate şi fără nicio confirmare din partea CNSAS că poate fi acuzat de ceva" spunea atunci Ioana Greceanu.
De asemnea, Gabriela Creţan, care îl cunoaşte pe poet din 1984, a considerat că este o "mârşăvie" apariţia acestor informaţii în presă. "În momentul în care l-am cunoscut pe Cezar Ivănescu era unul dintre cei mai săraci poeţi, avea salariu pentru jumătate de normă la Luceafărul. N-a avut nicio funcţie, avantaje sau privilegii", a spus poeta.
Cezar Ivănescu a mai făcut greva foamei în anul 1986, timp de aproape o săptămână, până a fost internat, protestând faţă de conducerea Uniunii Scriitorilor de la acea dată.
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet 😢 Se plângea soției sale că nu îl mai…
CANCAN.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe