Video Poetul Tudor Pop recomandă pentru distanţare ”Cartea pernei” de Sei Shonagon

  • Cartea pernei” este o poveste intimă din izolarea curţii imperiale japoneze din secolul X.
  • ”Reuşeşte, dintr-un spaţiu închis, pentru că nu aveau voie să iasă din palat, să redea o imagine de ansamblu a perioadei respective”
  • ”Cartea pernei” de Sei Shonagon, a apărut la editura Polirom în 2015, în traducerea Ioanei Aneci.
Urmărește
282 afișări

Poetul Tudor Pop recomandă pentru distanţare ”Cartea pernei” de Sei Shonagon: ”Cel puţin pentru mine, mai ok e să mă distanţez de lucrurile care se întâmplă. Aşa că am ales «Cartea pernei», de Sei Shonagon”.

Pop remarcă calităţile cărţii concentrate asupra curţii imperiale japoneze din secolul X: ”E o lucrare de non-ficţiune, un jurnal cu o structură laxă în care se găsesc atât poveşti care detaliază atât intrigi politice de la Curtea Imperială din secolul X, cât şi liste cu preferinţe personale de-ale lui Sei, poezii, povestioare, fragmente narative de ficţiune. Ce mi se pare foarte interesant este că ea reuşeşte cumva, dintr-un spaţiu închis, pentru că nu aveau voie să iasă din palat, şi chiar dacă ieşeau, erau constant acoperite, reuşeşte să redea o imagine de ansamblu a perioadei respective, chiar dacă dintr-un punct de vedere privilegiat. O să citesc un fragment: «Să-ţi speli părul, să te sulemeneşti şi să-ţi pui veşminte parfumate chiar dacă eşti undeva unde nu te vede cineva special, tot te cuprinde o plăcere ameţitoare». Am putea să facem şi noi asta. Totul merge într-o direcţie de experienţă estetică pe care care putem să o simţim şi noi în autoizolare”.

Tudor Pop s-a născut in 17 noiembrie 1999 la Baia Mare. Studiază la Facultatea de Litere, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca. A publicat în revista Steaua, pe DLITE şi în revista Vatra într-un dosar cu tineri poeţi nedebutaţi. A participat la concursuri şi ateliere pentru poeţi tineri ( LicArt, Super) şi a citit la Nepotu’ lui Thoreau şi la Lecturi în Atelier. Volumul său de versuri "softboi mimosa" a fost publicat în 2019 la editura OMG. A fost nominalizat pentru Premiul ”Mihai Eminescu”, secţiunea debut în 2020.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici