Poezia suprarealistă a lui Gellu Naum, publicată în colecţia "Opere" a editurii Polirom

Poezia suprarealistă a lui Gellu Naum a fost publicată în primul volum din seria dedicată autorului, în cadrul colecţiei "Opere", de Polirom, informează editura.

Urmărește
579 afișări

"Opere I. Poezii", ediţie îngrijită şi prefaţată de Simona Popescu, reuneşte, în ordine cronologică, toate cărţile de poezie suprarealistă ale autorului, de la debutul cu "Drumeţul incendiar" (1936) până la postuma "Calea Şearpelui" (2002). Nu sunt reluate volumele din anii '50, cuprinzând literatură pentru copii sau texte conjuncturale: "Aşa-i Sanda" (1956), "Cel mai mare Gulliver" (1958), "Cartea cu Apolodor" (1959), "Poem despre tinereţea noastră" (1960), "Soarele calm" (1961), "A doua carte cu Apolodor" (1964).

În seria "Gellu Naum", din cadrul colecţiei "Opere", vor urma alte trei volume: unul de proză, al doilea de teatru şi un al treilea cu manifeste, texte scrise în colaborare, corespondenţă etc.

Gellu Naum (1915 - 2001) este unul dintre cei mai importanţi scriitori suprarealişti europeni.

Poezia sa, proza şi piesele de teatru au fost traduse în limbile engleză (publicate atât în SUA, cât şi în Marea Britanie), franceză, germană, spaniolă, maghiară, sârbă şi letonă, probând contribuţia sa la vitalitatea poeziei româneşti celei mai largi audienţe internaţionale.

În 2006 a fost publicat primul volum, "Pohesie", din ediţia de "Opere Gellu Naum" în limba germană, la editura Urs Engeler (traducători şi îngrijitori de ediţie fiind Oskar Pastior şi Ernest Wichner).

Printre distincţiile literare primite de Naum se numără: premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru poezie (1975), premiul special al Uniunii Scriitorilor din România pentru întreaga activitate literară (1986), premiul naţional de poezie "Mihai Eminescu" (1992), premiul Fundaţiei Culturale Române pentru excelenţă artistică (1995), premiul european de poezie de la Münster (1999), The American Romanian Academy Arts Award (2000). În anul 2000 a fost propus pentru premiul Nobel pentru literatură.

Colecţia "Opere", coordonată de Daniel Cristea-Enache, include scriitori importanţi care au marcat şi influenţat decisiv istoria literaturii române contemporane. După ce mai multe generaţii de cititori şi comentatori le-au parcurs şi evaluat cărţile, acestea sunt reunite în ediţii definitive, realizate cu maximă acurateţe şi prefaţate de critici importanţi. O cronologie bio-bibliografică şi un dosar de receptare completează şi recontextualizează operele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici