- Home
- Cultură-Media
- PARIS, (28.07.2016, 14:06)
- Monica Stoica
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Polemică aprinsă în Franţa, după uciderea preotului şi valul de atentate: Ziare de prestigiu decid să nu mai publice fotografiile teroriştilor
Publicaţiile franceze prestigioase, dar şi o televiziune de ştiri au ales să nu mai publice fotografiile teoriştilor ce comit atacuri teroriste în Franţa, pentru a estompa imaginea de eroi a jihadiştilor, decizia jurnaliştilor iscând o polemică aprigă, relatează presa franceză.
Urmărește
1206 afișări
Polemică aprinsă în Franţa, după uciderea preotului: Ziare de prestigiu decid să nu mai publice fotografiile teroriştilor
Prestigioasele ziare Le Monde şii La Croix, televiziunile BFMTV şi France 24, radiourile Europe 1 şi RFI au decis să nu mai publice fotografiile teoriştilor care comit atentate în Franţa, după ultimul atac terorist din biserica St Etienne-du-Rouvray din Franţa, în care preotul Jacques Hamel, în vârstă de 84 de ani, a fost ucis. Atacatorii l-au forţat să îngenucheze în timp ce înregistrau cum îl omoară.
După războiul declarat Franţei de reţeaua teroristă ISIS, publicaţiile franceze refuză să publice fotografii cu teroriştii, pentru a evista transformarea acestora în eroi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
Într-un articol denumit "Cum rezistăm strategiilor urii", jurnalistul Jérôme Fenoglio, editor şef la Le Monde, îşi motivează astfel alegerea a de refuza să facă publice imaginile teroriştilor: "După cum în trecut am refuzat să mai publicăm extrase din mesaje de revendicare pentru atacuri, sau documente de propangandă, (...) evităm acum glorificarea postumă a teroriştilor".
Televiziunea BFMTV transmite acelaşi mesaj, într-un articol în care îşi justifică alegerea de a nu mai publica fotografiile teoriştilor, aducând argumentul că o astfel de decizie poate să curme o campanie de recrutare ISIS. Totuşi, BFMTV anunţă că va publica imagini cu teroriştii pe care autorităţile îi caută, pentru ca întreaga lume, inclusiv telespectatorii să poate sprijini poliţia în căutarea teroriştilor.
Această decizie a publicaţiilor franceze a fost criticată atât de unii cititori, cât şi de analişti ai fenomenului islamismului radical şi fundamentalist. Unii dintre cititorii Le Monde care au comentat decizia publicaţiilor franceze, afirmând că salută această hotărâre, pentru că se pun de acord cu nevoia de a nu "eroiza" teroriştii.
Într-un interviu pentru l'Express, Wassim Nasr, jurnalist de la France 24 şi autor al cărţii "Etat islamique, le fait accompli", a spus: "Există riscul alimentării unor teorii ale complotului. O teorie a conspiraţiei s-a iscat în ziua ce a urmat atacului de la Nisa. Extrema dreaptă franceză a emis declaraţia că autorităţile încearcă să ascundă faptul că teroriştii sunt arabi."
Întrebat de l'Express dacă revelarea în presă a numelor teroriştilor ar însemna contribuţia la conturarea unei imagini de "celebritate" pentru respectivul atacator, Wassim Nasr a răspuns: "Deloc, jihadiştii nu citesc presa mainstream, nu se uită la canalele noastre de televiziune (...) ne consideră medii de propagandă contra-ISIS, bineînţeles."
De asemenea, specialistul în radicalismul islamic David Thomson spune, într-un interviu acordat publicaţiei Liberation că "procesul de glorificare şi eroizarea teroristului se face în mediile lor de propagandă, în presa lor, în "jihadosferă", ei au propriile lor agenţii de presă şi site-uri, nu au nevoie de publicaţiile de masă". David Thomson punctează, de asemenea, că rolul jurnaliştilor este de a informa publicul şi că publicaţiile franceze ar trebui să se supună acestor norme deontologice legitime.
Pe de altă parte, jurnalistul francez Pierre Haski de la canalul Rue 89, afiliat săptămânalului Le Nouvel Observateur speculează că şi alte reţele media vor recurge la decizia de a nu mai difuza fotografiile teororiştilor. Haski afirmă într-un articol: “Alegerea de a nu mai difuza imagini cu teoriştii pentru a nu-i glorifica este cea înţeleaptă, în condiţiile în care mimetismul uman poate fi motorul pentru trecerea la fapte, în cazul unor indivizi care ezită încă să comită atentate. Ar putea ca această publicitate acordată teroriştilor să le dea senzaţia că pot, printr-un act criminal, să câştige glorie, să dea sens unei vieţi meschine şi anonime printr-o crimă.”
Postul francez de radio Europe 1 merge şi mai departe cu această decizie, anunţând că nu va mai difuza nici măcar numele teroriştilor şi nici măcar iniţialele, potrivit Le Monde. Editorul şef de la Europe 1 argumentează astfel această decizie: “Nu ascundem nimic publicului, atâta timp cât facem profilul psihologic al teroristului, spunem unde s-a născut, care e mediul în care a crescut, care-s credintele lui religioase”.
Citeşte şi: Un fost fotbalist român din Liga 1, condamnat la şase ani de închisoare în Marea Britanie după ce a fost prins cu cocaină
Citeşte şi: Poliţia germană a efectuat percheziţii la o moschee din Hildesheim. Musulmanii erau radicalizaţi, fiind îndemnaţi să "urască necredincioşii"
Citeşte şi: INCREDIBIL: Şoferul unui TIR înmatriculat în România a întors autotrenul pe o autostradă intens circulată din Italia. Imaginile fac înconjurul lumii - VIDEO
Citeşte şi: Povestea "hienelor", bărbaţi plătiţi să întreţină relaţii sexuale cu fete la pubertate - FOTO, VIDEO
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe