- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (06.06.2014, 23:23)
- Andrei Dumitrescu , Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Poliţia, sesizată în cazul alegerilor organizate vineri în Radioul Public
Un echipaj de poliţie s-a deplasat vineri seară la sediul Radioului Public, ca urmare a primirii unei sesizări privind organizarea alegerilor desfăşurate în instituţie, conform căreia pe spatele buletinelor de vot erau trecute numere, poliţiştii spunând că această problema nu este de competenţa lor.
Urmărește
457 afișări
Poliţia, sesizată în cazul alegerilor organizate vineri în Radioul Public (Imagine: Tibi Bologh/Mediafax Foto)
Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) a organizat, vineri, alegeri pentru desemnarea, prin vot secret, a celor doi reprezentanţi ai salariaţilor în Consiliul de Administraţie (CA) al instituţiei.
Adrian Moise, actual membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune din partea salariaţilor şi preşedinte al Sindicatului Unit al Salariaţilor - Radio România (SUS-Radio România), a declarat vineri seară, pentru agenţia MEDIAFAX, că un angajat al SRR a constatat că buletinul său de vot era numerotat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
"Buletinul lui de vot avea numărul 789. Şi-a anulat votul. Ştiam că, conform articolului 19, litera d din Legea 41/ 1994 (privind organizarea şi funcţionarea SRR, n.r.), votul este secret. Dacă buletinul de vot este numerotat, cum mai este votul secret? Am chemat poliţia, am sunat la 112", a spus Adrian Moise.
El a precizat că poliţiştii veniţi vineri seară la sediul Radioului Public din Bucureşti nu au vrut iniţial să intre în clădire, spunând că nu au competenţă în acest caz. "Nu au vrut să intre în radio, au spus că nu au competenţă. Le-am zis că este vorba despre o infracţiune, abuz în serviciu, pentru că votul este secret. Au intrat până la urmă", a spus Adrian Moise, precizând că poliţiştii nu au vrut să vorbească cu el la ieşirea din sediul SRR. "Au spus să mă duc la secţia de Poliţie să fac plângere. Acum mă duc la avocat, ca să facem şi plângere", a afirmat Moise.
Acesta a mai spus că a primit semnale şi de la studiourile teritoriale ale SRR, potrivit cărora şi acolo buletinele de vot ar fi fost înseriate.
Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii Poliţiei Capitalei au precizat că au primit o sesizare privind organizarea alegerilor de la SRR, conform căreia pe spatele buletinelor de vot erau trecute numere.
Un echipaj de poliţie s-a deplasat la sediul SRR, poliţiştii explicându-le reclamanţilor că această problemă nu este de competenţa lor şi că trebuie să se adreseze Comisiei Tehnice Interne.
Radioul Public a organizat, vineri, între orele 05.30 şi 22.30, alegeri pentru desemnarea, prin vot secret, a celor doi reprezentanţi ai salariaţilor în Consiliul de Administraţie, la care au putut candida doar angajaţii, spre deosebire de precedentele alegeri de acest tip, la care au putut candida şi persoane din afara instituţiei.
Rezultatele alegerilor vor fi afişate sâmbătă, urmând o perioadă în care pot fi depuse contestaţii şi, dacă va fi cazul, este prevăzut ca duminică să fie organizat balotajul între candidaţii cu acelaşi număr de voturi.
La alegeri au fost validate candidaturile a 14 angajaţi ai SRR, după cum au declarat vineri, pentru MEDIAFAX, surse din instituţie.
Astfel, din partea Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Societatea Română de Radiodifuziune - sindicatul reprezentativ din instituţie - au candidat Nicoleta Balaci şi Adrian Doroş, pentru membri titulari în CA, şi Marius Dorian Tănase şi Mihai Maiorescu, pentru membri supleanţi.
Din partea Asociaţiei Profesionale Radio au candidat Răzvan Dumitrescu şi Mihai Anton Timariu, pentru membri titulari, şi Cristian Dragnea şi Dumitru Popescu, pentru supleanţi.
Din partea Sindicatului Salariaţilor din SRR au candidat Constantin Zubin Tudor şi Criprian Cristian Alexandru, pentru titulari, şi Tudor Janina şi Grecu Mirela, pentru supleanţi.
Totodată, ca independenţi, au candidat Sergiu Victor Şteţ şi Oana Rusu.
Pe de altă parte, mai multe propuneri de candidatură au fost respinse la alegerile organizate de SRR. Printre acestea s-au numărat şi cele făcute de Sindicatul Unit al Salariaţilor - Radio România (SUS-Radio România) - Adrian Moise, Cristian Pîrvulescu, Teodora Stanciu şi Elena Jipescu.
Adrian Moise, actual membru în Consiliul de Administraţie al Radioului Public din partea salariaţilor şi cel care conduce SUS-Radio România, a declarat vineri după-amiază, pentru MEDIAFAX, că va contesta alegerile organizate în SRR.
De altfel, Moise s-a numărat, miercuri, printre cei care au contestat şi prevederile regulamentului în baza căruia sunt organizate aceste alegeri.
Adrian Moise a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că membrii Comitetului Director al SRR s-au întâlnit marţi seară şi au decis regulamentul acestui scrutin, potrivit căruia la alegeri nu pot candida şi persoane din afara Radioului Public, aşa cum s-a întâmplat la precedentele alegeri organizate în instituţie. De exemplu, din actualul Consiliul de Administraţie al SRR, care îşi va încheia mandatul la sfârşitul lunii iunie, face parte şi Bogdan Hossu, o persoană din afara Radioului Public.
"(...) Am cerut să mi se dea regulamentul şi, după insistenţe de o oră şi jumătate la poarta radioului, au afişat regulamentul în care deja au făcut modificarea că nu pot fi candidaţi decât cei care sunt salariaţi în radio. Pentru că mie mi-au desfăcut contractul abuziv acum un an de zile şi pentru că termenul la proces îl am pe 13 iunie, în momentul de faţă mi s-a luat dreptul de a candida", a spus atunci Adrian Moise.
De asemenea, Adrian Moise a spus că, de când este în vigoare Legea 41 privind organizarea şi funcţionarea Radioului Public, este pentru prima oară când nu le este permis să candideze şi persoanelor din afara instituţiei, "încălcându-se astfel drepturile salariaţilor de a alege".
Pe de altă parte, şi ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Centrul de Resurse Juridice şi Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind au spus, într-o scrisoare deschisă adresată Comisiilor de cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Senat şi Camera Deputaţilor, că intenţia conducerii Radioului Public este aceea de a organiza "un simulacru de alegeri" pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor în CA. Totodată, cele patru asociaţii au cerut Parlamentului să analizeze legalitatea acestei decizii a conducerii SRR.
Ovidiu Miculescu, preşedinte-director general al SRR, nu a putut fi contactat la momentul respectiv pentru a comenta acuzaţiile aduse.
Pe de altă parte, contactată joi de MEDIAFAX, Nicoleta Balaci, preşedintele Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Societatea Română de Radiodifuziune, sindicatul reprezentativ din Radioul Public, a declarat că sindicatul pe care îl conduce este de acord cu acest regulament.
"Noi, ca şi alte sindicate din radio, care şi ele şi-au prezentat candidaturile, suntem de acord cu acest regulament, deoarece considerăm şi citim legea în sensul în care reprezentantul salariaţilor trebuie să fie din rândul lor", a spus Nicoleta Balaci. Ea a precizat că majoritatea covârşitoare a angajaţilor din Radio România consideră că trebuie să fie reprezentată în CA de o persoană din interiorul instituţiei, "care cunoaşte realitatea instituţiei". "Din câte avem cunoştinţe până acum, dialogând cu majoritatea sindicatelor din radio, şi ele agreează acest regulament. Avem, de asemenea, cunoştinţă de doar câteva persoane care l-ar contesta şi acelea puse de un lider al unui sindicat care este în război cu instituţia de multă vreme", a mai spus Nicoleta Balaci.
Plenul Camerei Deputaţilor şi cel al Senatului se vor reuni în următoarea perioadă pentru a numi un nou Consiliu de Administraţie al SRR.
În prezent, Consiliul de Administraţie al Radioului Public este format din: Ovidiu Miculescu (preşedinte-director general al SRR), Demeter Andras, Doina Tănase, Mihai Voicu, Mirela Ioana Fugaru, Ileana Savu, Ducu Bertzi, Ana Florea, Adelina Rădulescu, Maria Ţoghină, Adrian Moise şi Bogdan Hossu (ultimii doi din partea salariaţilor SRR).
Din CA a făcut parte şi Stejărel Olaru, care însă şi-a dat demisia din această funcţie. El a declarat pentru MEDIAFAX că demisia sa a devenit efectivă începând cu data de 1 aprilie, precizând că a luat această decizie "din motive profesionale".
Aceştia au fost numiţi membri ai CA al SRR de Parlament pe 29 iunie 2010, fapt pentru care mandatele lor se vor încheia la sfârşitului lunii iunie 2014.
Ovidiu Miculescu a fost validat de Parlament ca preşedinte-director general al SRR pe 3 iulie 2012, fiind susţinut pentru această funcţie de USL, după ce Demeter Andras a anunţat că renunţă la funcţia de preşedinte-director general al Radioului Public, mandat pentru care fusese numit în iunie 2010, fiind susţinut de UDMR. Deşi a renunţat la funcţia de preşedinte-director general, Demeter Andras şi-a păstrat calitatea de membru în CA al SRR.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe