Politicienii, protestele şi brandul de ţară, într-un nou album de caricaturi de Mihai Stănescu

Evenimentele petrecute de la alegerile prezidenţiale din 2009 până la demisia Guvernului Boc, în plan politic, social şi monden, sunt consemnate de Mihai Stănescu în noi caricaturi adunate într-un "album-kitsch" fără titlu, a cărui lansare a avut loc marţi în Capitală.

Urmărește
303 afișări
Imaginea articolului Politicienii, protestele şi brandul de ţară, într-un nou album de caricaturi de Mihai Stănescu

Politicienii, protestele şi brandul de ţară, într-un nou album de caricaturi de Mihai Stănescu (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)

Autorul şi-a expus lucrările din noul volum în sala Primăriei Sectorului 2, unde a avut loc lansarea, în prezenţa primarului de sector Neculai Onţanu, dar şi a actorului Eugen Cristea, printre alţi admiratori ai lui Stănescu. Alături de caricaturile noi, din perioada 2009 - 2012, s-au regăsit şi lucrări mai vechi, precum seria de fotografii cu fiica lui Stănescu, Daiana, pozată în fiecare an în aceeaşi rochie, de la 6 la 29 de ani, urmată de o nouă serie cu fiica acesteia, Anais, în rochia mamei, tot de la şase ani până la vârsta actuală, de nouă ani. Cele două "modele" au fost de altfel prezente la eveniment.

Stănescu şi-a delectat publicul cu noile desene, dar şi cu umoru-i caracteristic, când şi-a prezentat noul album. "Mulţumesc lui Mihai Stănescu, fără el n-ar fi apărut această carte. Mulţumesc sponsorului meu, fără el ar fi apărut că aş fi plătit-o eu", a spus acesta.

Amintind că librăriile nu îi distribuie albumele, Stănescu a precizat că le vinde în buticul propriu, de vizavi de Sala Palatului, unde pe uşă stă lipit anunţul "Magazinul este deschis de la ora 11.00 până la primul client".

"În vara trecută, trecând pe lângă un butic din faţa Sălii Palatului, am fotografiat uşa pe care era lipit anunţul «La cererea clienţilor, am plecat în vacanţă». Am folosit această imagine pentru coperta ultimului meu «album-kitsch», care, de fapt, nu are titlu, iar interiorul este un amestec de desene, fotografii şi texte realizate în perioada 2009 - 2012, adică de la alegerile prezidenţiale până la demisia guvernului Boc. Albumul este o continuare a bestsellerului «Cod portocaliu», apărut în iulie 2009 - pare, la prima vedere, subţire, dar răsfoindu-l, realizezi cât e de gros...", spune Mihai Stănescu pentru a explica geneza noului său album.

Printre lucrările expuse se regăseşte o caricatură inspirată chiar de alegerile prezidenţiale din 2009, în care Mircea Geoană deschide o sticlă de şampanie din care iese Traian Băsescu. Nu sunt uitaţi Adrian Severin, înfăţişat lipit de un scaun, Marian Vanghelie, care sună la casa de licitaţii Binoche&Giquello din Paris (unde au fost vândute manuscrisele lui Emil Cioran, anul trecut, n.r.) pentru a-şi vinde şi el diploma de bacalureat, Elena Udrea şi brandul de ţară, "Carpathian Garden", reprezentat printr-un desen cu o familie care iese din mare acoperită de alge, şi Bucharest City Tour, unde le este explicat turiştilor că se află în Piaţa Revoluţiei, "unde au căzut bucăţile de marmură".

Câinii din Capitală şi gazonul de pe Naţional Arena, protestatarii, care, într-o caricatură, ţin o pancartă cu textul "Vrem pensii nesimţite" şi din nou Băsescu, telefonându-i lui Miron Cosma, în timpul protestelor din Piaţa Universităţii din ianurie 2012, să îi spună că i s-a anulat restricţia de a veni în Capitală, se regăsesc în ilustrarea evenimentelor din România din 2009 - 2012.

Se face haz şi de corupţie, de la cea din vămi, la cea din Parlament şi din instituţiile locale, cu protagoniştii ei din această perioadă. Într-un desen este reprezentat un condamnat la moarte în faţa plutonului de execuţie, care, întrebat dacă are o ultimă dorinţă, răspunde: "Aş dori să văd un parlamentar judecat şi condamnat".

Nu sunt uitaţi nici ţiganii îmbarcaţi într-un avion din Paris, cu Nicolas Sarkozy făcându-le cu mâna, în timp ce o femeie îi urează "A bientot, Mr. Sarkozy", nici nunţile anului 2011 - cea regală şi cea a lui Cristian Borcea.

Unul dintre artiştii "incomozi" din regimul comunist, Mihai Stănescu s-a născut pe 23 iulie 1939, la Boldeşti, în Bărăgan.

În 1966, a absolvit Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu", iar în 1982 a tipărit primul său album, interzis ulterior de comunişti. Al doilea album, "Acum nu e momentul", a apărut după Revoluţia din 1989, în 100.000 de exemplare. În 2007, a organizat la Galeria Artis de la Teatrul Naţional Bucureşti expoziţia "Am intrat...", ce avea ca temă intrarea României în Uniunea Europeană, publicând şi un album omonim.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici