- Home
- Cultură-Media
- TÂRGU JIU, (26.10.2013, 14:58)
- Gigi Ciuncanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponta: O comisie internaţională de experţi va analiza situaţia Porţii Sărutului
Premierul Victor Ponta spune că Guvernul va finanţa o comisie internaţională de experţi care să prezinte un punct de vedere privind modul cum se prezintă Ansamblul Monumental Calea Eroilor după restaurarea Porţii Sărutului, proiectantul susţinând că opera a devenit galbenă după spălarea sub presiune.
Urmărește
582 afișări
Ponta: O comisie internaţională de experţi va analiza situaţia Porţii Sărutului (Imagine: Publimedia)
Ponta a participat, sâmbătă, la Târgu Jiu, pentru circa o oră, la un simpozion organizat de autorităţile locale cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental Calea Eroilor, realizat de Constantin Brâncuşi, ocazie cu care a vizitat şi Poarta Sărutului, parte a ansamblului respectiv.
"Mă aşteptam să o găsesc dărâmată, după ce am văzut la RTV! Mă gândeam că pică!", a spus premierul, acesta având o discuţie faţă în faţă cu şeful Institutului Naţional al Patrimoniului, Alexandru Moraru, fiind prezent şi primarul municipiului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, dar şi secretarul de stat din Ministerul Culturii, Radu Moroianu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Guvernul PSD-PNL publică scrisoarea Ucrainei despre interzicerea lui George Simion în țară. Ce spune liderul AUR
-
Studiu: Care sunt ţările cu cei mai educaţi politicieni? Cum stă România la acest capitol
-
Protestatarii din regiunea Abhazia refuză să părăsească parlamentul
-
Finalul războiului din Ucraina se întrevede. Declaraţia lui Zelenski: „se va termina mai repede” cu Trump preşedinte
"Eu le ştiu pe toate astea de aici, ne ştim atât de bine, că suntem acasă aici. O să facem o comisie, o plăteşte Guvernul, făcută din profesori, din România, din Franţa, găsim nişte specialişti care or să vină şi o să vadă. Dacă e cineva care a greşit că a făcut fără autorizaţii sau nu a făcut bine sigur că îi tragem la răspundere, dar, dacă nu a greşit nimeni, hai să nu mai facem scandal dacă nu e adevărat", a spus Ponta în timpul discuţiilor.
Premierul a menţionat că doreşte experţi în comisia respectivă care să nu fie angajaţi ai Ministerului Culturii, precizând că doreşte o opinie cât mai obiectivă din partea acestora.
"Deci eu aşa fac, plătesc eu nişte experţi independenţi, care bănuiesc eu că după aia o să-i certaţi şi pe ăia, indiferent ce or să spună. Eu o să am încredere în cei independenţi. A greşit cineva plăteşte, nu a greşit nimeni, nu mai facem scandal la anul şi facem şi Coloana la anul!", a spus Ponta.
"Plătim noi de la Guvern o comisie independentă, nu din România, ca să nu ziceţi că ţine cu Ministerul sau cu ceilalţi. O să vină încoace, o să evalueze şi dacă s-a făcut prost luăm toţi banii înapoi, dacă s-a făcut bine, s-a făcut bine. Altă soluţie nu am, că aşa nu suntem specialişti şi să ne dăm noi cu părerea…sincer, nu suntem specialişti", a mai declarat ViVictor Ponta
Citeşte şi:
Poarta Sărutului s-a îngălbenit după ce a fost spălată, spune proiectantul lucrărilor de restaurare
Citeşte şi:
Institutul Naţional al Patrimoniului depune plângere împotriva proiectantului lucrărilor de la Poarta Sărutului, pentru calomnie
Alexandru Moraru, şeful Institutului Naţional al Patrimoniului, finanţatorul lucrărilor de restaurare a Porţii Sărutului, i-a prezentat lui Ponta procesul-verbal de recepţie finală a lucrărilor respective, proces pe care însă proiectantul Dorin Dănilă a declarat, joi, că nu-l va semna întrucât nu este de acord cu modul în care s-a făcut restaurarea şi cu felul în care arată în prezent opera lui Brâncuşi.
Moraru a precizat, după plecarea premierului Ponta de la Poarta Sărutului, că scandalul în jurul restaurării acestei opere a fost declanşat de către proiectantul Dorin Dănilă întrucât acesta doreşte să îşi adjudece şi alte lucrări de acest gen, preţurile solicitate de el fiind foarte mari, INP pregătindu-se să finanţeze în 2014 o restaurare parţială a Coloanei fără Sfârşit, câteva module ale operei fiind vizate de restaurarea respectivă.
"Acolo unde nu i s-au dat sumele cerute de dumnealui, exagerate în mod vădit, a calomniat. I-am spus prim-ministrului, înainte de a veni aici, că pun demisia mea, pun în joc funcţia mea. Nu am de ce să mă tem. Nu s-a dat cu niciun turbo jet. Acel chit de pe operă se vede mai pregnant acum pentru că au fost spălările, dar el e din 2003 acolo", a precizat Moraru.
Acesta a menţionat că lucrările au fost supravegheate de doi diriginţi de şantier tocmai pentru că Institutul Naţional al Patrimoniului se aştepta la un astfel de scandal.
"Spune la toată lumea că e el singurul abilitat să facă astfel de reabilitări. Minciuni, pentru că orice firmă care face restaurări în piatră poate face asemenea lucrări. Am avut acum cereri de ofertă de la cinci companii, reţineţi, cinci companii. Firma care a lucrat aici a dat un deviz mai mic decât suma alocată, iar omul acesta a dus primul deviz la 860.000 de lei, ştiind că primul-ministru şi INP au alocat de la începutul anului 371.000 de lei. Sunt minciuni şi că nu au fost implicaţi specialiştii aici. Nu mai daţi crezare acestui om pe care Institutului Naţional al Patrimoniului îl va acţiona în judecată în una două săptămâni", a spus Moraru.
Şeful INP a precizat şi că se va implica personal într-un demers ce vizează retragerea atestatului pe care "acest domn" l-a obţinut de la Comisia Naţională care dă atestatele pentru specialiştii în lucrări de restaurare. Moraru a menţionat că lucrările de restaurare s-au făcut cu respectarea procedurilor şi a proiectului de restaurare, culoarea gălbuie a operei fiind dată de faptul că materialul din care este realizată aceasta, travertinul, a fost curăţat de praf.
"Nu s-a folosit niciun turbo-jet, acele imagini care v-au fost arătate au fost făcute în iunie. Acela se cheamă hidrogomaj, realizat de o firmă ce avea toate avizele. Procedeul respectiv se face în toată Europa. Cum vă puteţi închipui că un monument inaugurat acum 75 de ani, peste care a trecut fenomenul de îngheţ-dezgheţ, soare, căldură, se poate deteriora de la un jet de apă? E o minciună sfruntată a unui om care nu a reuşit să-şi atribuie pe nedrept o lucrare finanţată din bani publici!", a mai spus Moraru.
Şeful INP a declarat şi că Poarta Sărutului trebuia restaurată anul acesta, iar Coloana fără Sfârşit în cursul lui 2014 pentru a arăta comisiei UNESCO faptul că România are grijă şi se preocupă de operele pentru care solicită oficial includerea acestora în patrimoniul UNESCO.
Primarul Florin Cârciumaru şi secretarul de stat din Ministerul Culturii, Radu Boroianu, au semnat oficial, sâmbătă, scrisoarea prin care autorităţile locale şi Guvernul României solicită includerea operelor lui Brâncuşi de la Târgu Jiu în patrimoniul UNESCO.
La ceremonia respectivă a fost prezent şi ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin, care a mai vizitat operele brâncuşiene de la Târgu Jiu de câteva ori în trecut, el declarându-se un susţinător al proiectului de includere a acestora în patrimoniul UNESCO.
"România şi Franţa susţin includerea complexului monumental de la Târgu Jiu în lista patrimoniului mondial UNESCO. Sper, de asemenea, că vom putea onora împreună opera lui Brâncuşi prin organizarea, în curând, a unui eveniment cultural în ambele noastre ţări", a precizat ambasadorul în cuvântul pe care l-a adresat participanţilor la simpozionul dedicat împlinirii a 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental Calea Eroilor.
Dorin Dănilă, proiectantul lucrărilor de restaurare a Porţii Sărutului, a acuzat Institutul Naţional al Patrimoniului că opera din piatră a lui Constantin Brâncuşi, expusă în parcul central din Târgu-Jiu, s-a îngălbenit după ce a fost spălată cu jet cu apă sub presiune.
Dănilă s-a aflat, joi, la Târgu-Jiu, după ce a aflat că lucrările de restaurare a operei sunt finalizate, el susţinând că nici măcar nu fusese anunţat, în calitate de proiectant general al lucrărilor, că acestea au început.
El a menţionat că joi trebuia semnată recepţia finală a lucrărilor de restaurare, lucru cu care nu a fost de acord, nefiind informat la timp despre derularea proiectului.
Dorin Dănilă a spus că, după lucrările de restaurare, Poarta Sărutului a devenit "galbenă", după ce a fost spălată fiind folosit un pistol cu apă sub presiune, asemănător celor din spălătoriile auto.
"Spălarea Porţii Sărutului e o aberaţie. Tot fierul din piatră a ieşit la suprafaţă. Legea 462, cea a Patrimoniului, spune că cine lucrează fără avize e caz penal. Nu există nici un proiect în care să se poată spune că se poate spăla cu pompa sub presiune. Nu există aşa ceva. De asta Poarta e galbenă. Apa sub presiune a dizolvat sărurile din fier şi Poarta a devenit galbenă", a mai spus Dănilă.
Ulterior, Institutul Naţional al Patrimoniului a anunţat că va depune plângere penală împotriva proiectantului lucrărilor de restaurare de la Poarta Sărutului din Târgu-Jiu, Dorin Dănilă, şi a respins ferm încercarea de calomniere a instituţiei de către acesta.
Institutul Naţional al Patrimoniului a recepţionat, joi, lucrările de restaurare/conservare pentru componenta artistică şi piatră de la "Poarta Sărutului", element al Ansamblului Monumental "Calea Eroilor" din Târgu-Jiu. Oficializarea recepţiei lucrărilor a avut loc, sâmbătă, în prezenţa premierului Victor Ponta şi a Ambasadorului Franţei la Bucureşti, în cadrul Simpozionului "Calea Eroilor la 75 de ani".
INP este principala instituţie care a gestionat şi finanţat lucrările de reabilitare a obiectivului, costurile de proiectare fiind suportate de municipalitate, potrivit unui comunicat al instituţiei.
În vederea realizării proiectului de restaurare şi conservare, INP a alocat fonduri în valoare de 371.656,44 lei. Astfel, operaţiunile executate la Poarta Sărutului au inclus: înlocuirea tablei de plumb existentă, aplicarea unei izolaţii bituminoase, curăţarea pietrei, biocidare şi hidrofugare.
Proiectarea lucrărilor de restaurare/conservare de la acest obiectiv a fost făcută de Dorin Dănilă şi finanţată de comunitatea locală.
Lucrările de restaurare a Porţii Sărutului au început în luna august, opera fiind atunci ascunsă privirii trecătorilor de o pânză pe care era imprimată imaginea acesteia, fără a exista vreun panou cu privire la lucrări.
Pe de altă parte, primarul din Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, a spus că Dorin Dănilă este în conflict de mai mult timp cu reprezentanţii INP, el solicitând ca reprezentanţi ai institutului, dar şi de la Ministerul Culturii să se deplaseze de urgenţă la Târgu-Jiu pentru a analiza situaţia creată.
Ansamblul Constantin Brâncuşi cinsteşte moartea eroică, dar în acelaşi timp aduce un elogiu vieţii nepieritoare. Axa "Calea Eroilor" are o lungime de circa 1,8 kilometri. Aceasta a fost realizată în 1937-1938, cu fonduri alocate de Liga Naţională a Femeilor Române din Gorj, condusă de Arethia Tătărescu, soţia primului - ministru liberal Gheorghe Tătărescu.
Constantin Brâncuşi (născut pe 19 februarie 1876, în localitatea Hobiţa, judeţul Gorj - decedat pe 16 martie 1957, Paris) a fost un sculptor român cu contribuţii majore la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană. Figură centrală în mişcarea artistică modernă, Constantin Brâncuşi este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.
Citește pe alephnews.ro: FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua Administrație Trump asupra marilor companii
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Interpretul de muzică populară, Igor Cuciuc, și-a pierdut singurul copil! Andreea a căzut secerată la petrecerea de la Balul Bobocilor 😢
CANCAN.RO
Cât a plătit acest bucureștean, în localul lui Mugur Mihăiescu, pentru un singur ou ochi și o porție de mămăligă, cu brânză și smântână
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe