- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (08.05.2012, 23:02)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponta: TVR este politizată şi dezinformează populaţia, dar soluţia nu este o nouă schimbare politică
Postul public de televiziune este profund politizat şi dezinformează populaţia, având şi un management defectuos, dar soluţia nu este schimbarea unei conduceri politice cu directori numiţi tot politic, ci un sistem european bazat pe criterii de management, a declarat premierul Victor Ponta.
Urmărește
475 afișări
Ponta: TVR este politizată şi dezinformează populaţia, dar soluţia nu este o nouă schimbare politică (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)
El a arătat, la Antena 3, că un astfel de sistem ar trebui implementat şi la postul public de radio, dar mai ales la televiziunea publică.
ActiveWatch îşi exprimă îngrijorarea, într-un comunicat remis MEDIAFAX, faţă de semnalul pe care noua putere, încă neinstalată, îl dă vizavi de TVR, precizând că reprezentanţii noii majorităţi parlamentare din CA al instituţiei au încercat să-l instaleze pe Claudiu Lucaci în fruntea Ştirilor TVR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Consiliul de Administraţie (CA) al TVR a decis, în 3 mai, la propunerea lui Claudiu Brânzan, membru în CA din partea PSD, demiterea lui Dan Radu din funcţia de director Producţie Editorială şi Programe prin desfiinţarea postului respectiv din organigramă. Brânzan susţine că măsura a fost necesară din cauza faptului că "Hotărârile pe care le-a luat domnul Dan Radu au dus la scăderea ratingului emisiunilor TVR. De asemenea, au fost introduse în grilă nişte producţii care nu numai că nu au performat, ci au scăzut şi veniturile din publicitate ale TVR", se spune în comunicatul ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei.
"Din materialele apărute în presă şi din informaţiile noastre, măsura a venit ca urmare a refuzului preşedintelui director general Alexandru Lăzescu de a-l numi pe Claudiu Lucaci în funcţia de director al DEIS (Direcţia Emisiuni Informative şi Sport, n.r.). Postul respectiv este ocupat temporar de Anca Lăzărescu, în urma demiterii Rodicăi Culcer în luna ianuarie", spune ActiveWatch, care îşi exprimă îngrijorarea "faţă de semnalul pe care noua putere (încă neinstalată) îl dă vizavi de televiziunea publică".
"Presiunile exercitate de membrii PSD din CA al TVR pentru numirea unui jurnalist care a fost purtător de cuvânt al fostului premier Năstase (Adrian Năstase, n.r.) şi apoi numit consul la Los Angeles de acelaşi guvern Năstase nu fac decât să alimenteze temerile privind intenţia noii puteri de a prelua hăţurile televiziunii publice în plin an electoral, după principiul consacrat de întreaga clasă politică - «a venit rândul nostru»", spune ActiveWatch.
Potrivit asociaţiei, aceste practici sunt responsabile pentru "situaţia dezastruoasă" în care se află televiziunea publică în momentul de faţă. "Schimbarea managementului odată cu schimbarea configuraţiei politice accentuează politizarea acestei instituţii, fragilizează o dată în plus poziţia TVR şi blochează aplicarea oricărui plan de reformă pe termen mediu şi lung", spune ActiveWatch.
"Considerăm că principala prioritate a clasei politice în ceea ce priveşte radioul şi televiziunea publică ar trebui să fie modificarea legii de funcţionare a acestora, proces început în 2005 şi abandonat pe parcurs de o clasă politică care nu vrea să piardă din mâini cele două instituţii. Fiecare partid pare dispus să accepte compromisul de a ceda instituţia cât timp se află în opoziţie, cu riscul de a fi defavorizat în plan editorial, atâta timp cât legea permite preluarea controlului asupra instituţiei şi, implicit, asupra spaţiului editorial în momentul preluării puterii", se mai spune în comunicatul ActiveWatch.
Asociaţia atrage atenţia că "principalele victime ale acestei situaţii sunt jurnaliştii din TVR şi SRR, mereu supuşi unor presiuni venite pe filieră politică, şi publicul plătitor de taxă, mereu înşelat în aşteptările sale de performanţa unor instituţii captive controlului politic". Totodată, ActiveWatch cere noii majorităţi parlamentare să dea dovadă de responsabilitate, să trateze cu maxim respect independenţa celor două instituţii în acest an electoral şi să se abţină de la orice tentativă de a interveni politic asupra TVR şi SRR.
De cealaltă parte, Claudiu Lucaci a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că îşi doreşte ca la Ştirile TVR să dispară "politizarea, talibanismul şi incompetenţa". Totodată, Claudiu Lucaci a spus că s-a înscris deja la două concursuri de director al Ştirilor TVR: pentru ocuparea postului de director al Departamentului Emisiuni Informative, organizat la sfârşitul anului 2010, la care a fost declarată câştigătoare Anca Lăzărescu, şi respectiv pentru ocuparea postului de director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport (DEIS), concurs anulat în luna martie de către conducerea TVR. În prezent, directorul interimar al DEIS este Anca Lăzărescu.
"A descoperit ActiveWatch apa caldă şi în caz că domnul Mircea Toma sau alt reprezentant al ActiveWatch nu au aflat, eu m-am înscris la două concursuri de director la Ştiri. La unul dintre ele, domnul Toma, reprezentantul ActiveWatch, a participat în comisia de examinare, unde s-a antepronunţat în legătură cu şansele mele de candidat la obţinerea acelui post. Le pot pune la dispoziţie reprezentanţilor ActiveWatch punctul de vedere al domnului Toma în care-mi schimbă nota pentru vina că am lucrat în instituţiile publice din România. La un alt doilea concurs la care m-am înscris, conducerea televiziunii, fără niciun motiv, l-a anulat. Dacă la primul concurs (de director al Departamentului Emisiuni Informative) m-am abţinut să dau în judecată Televiziunea Română pentru un abuz, la cel de-al doilea (de director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport) am pregătit toate documentele şi urmează să deschid acţiunea în instanţă", a spus Claudiu Lucaci.
Totodată, el a spus că roagă ActiveWatch "să fie mai îngrijorată de semnalele din ultimii doi ani privind derapajele de la deontologia jurnalistică pe care de altfel le-a semnalat organizaţia în raportul său FreeEx (Raportul privind libertatea presei în România în 2011, lansat pe 2 mai, n.r.)".
"Le garantez reprezentanţilor ActiveWatch că mai sunt şi alţi candidaţi care-şi doresc să fie directori ai DEIS şi sper să-i identifice în următoarele zile. În ceea ce mă priveşte, îmi doresc ca la Ştirile TVR să dispară politizarea, talibanismul şi incompetenţa", a mai spus Claudiu Lucaci.
Întrebat dacă i s-a propus ocuparea postului de director interimar al DEIS, în locul Ancăi Lăzărescu, Claudiu Lucaci a spus: "Mi s-a propus de către preşedintele TVR, Alexandru Lăzescu, în urmă cu două săptămâni, să mă implic în activităţi care privesc ştirile TVR".
Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române a votat, în 3 mai, modificarea organigramei Televiziunii Române, cu desfiinţarea postului de director al Direcţiei Producţie Editorială şi Programe, ocupat de Dan Radu. Hotărârea de desfiinţare a postului lui Dan Radu a fost luată cu 10 voturi "pentru" şi trei voturi "împotrivă", la propunerea lui Claudiu Brânzan, membru în CA al TVR din partea PSD.
Pe de altă parte, surse din TVR au declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, că reprezentanţii PSD i-ar fi cerut lui Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al TVR, să-l numească pe Claudiu Lucaci director interimar al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport (DEIS)", iar Lăzescu ar fi refuzat. Contactat de MEDIAFAX în 3 mai, Lăzescu nu a dorit să comenteze subiectul.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe