Ponta: TVR - o catastrofă naţională. TVR: Televiziunea publică este un brand cu reputaţie şi credibil

Victor Ponta a declarat într-un interviu pentru gandul.info că "TVR acum este o catastrofă naţională din punctul de vedere al unui brand care totuşi înseamnă ceva", iar Televiziunea Română spune într-o replică la afirmaţia liderului PSD că televiziunea publică este un brand cu reputaţie şi credibil.

Urmărește
661 afișări
Imaginea articolului Ponta: TVR - o catastrofă naţională. TVR: Televiziunea publică este un brand cu reputaţie şi credibil

Ponta: TVR - o catastrofă naţională. TVR: Televiziunea publică este un brand cu reputaţie şi credibil (Imagine: Cristi Movilă/Mediafax Foto)

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a acordat gândul.info un interviu în care a făcut o serie de afirmaţii referitoare la situaţia financiară şi la funcţionarea Societăţii Române de Televiziune (SRTV), care însă sunt considerate "neadevărate" de Televiziunea Română, care a trimis o serie de precizări.

În ceea ce priveşte declaraţia lui Victor Ponta potrivit căreia "TVR, acum, este o catastrofă naţională din punctul de vedere al unui brand care totuşi înseamnă ceva", SRTV spune că liderul PSD nu se bazează pe un studiu care ar putea justifica o asemenea afirmaţie.

"În consecinţă, afirmaţia este o speculaţie. Dimpotrivă, propriile cercetări efectuate în ultimul an conduc la concluzia că TVR este un brand cu reputaţie şi credibil pe piaţa media. Potrivit unui sondaj comandat de TVR, realizat în octombrie 2011, pe un eşantion reprezentativ naţional, 58% din români percep TVR ca pe un post TV care progresează şi care se modernizează. De asemenea, 45% din români consideră că schimbările care s-au petrecut în ultimul timp în materie de programe merg într-o direcţie bună, aproape dublu faţă de cei care consideră că merg într-o direcţie greşită", se arată în comunicatul TVR, în care se precizează că rezultatele sondajului vor fi comunicate integral în perioada următoare.

De asemenea, Ponta a declarat în interviu că "TVR reprezintă o uriaşă gaură la bugetul public, înţeleg că sunt vreo 40 de milioane de euro pierderi numai pe un an".

În schimb, în comunicatul SRTV se spune că TVR funcţionează în pierdere de cinci ani. "Acest lucru a devenit public în fiecare raport de activitate depus la Parlament şi a fost subliniat de actuala administraţie încă de la preluarea actualului mandat, în 2010. Deficitul TVR pe primul semestru al anului 2010 - când conducerea TVR era asigurată de un manager provenit din rândul partidului reprezentat de dl Ponta (Alexandru Sassu, n.r.) - era de 77.140 mii lei. În materie de măsuri de reducere a cheltuielilor, TVR a făcut deja primii paşi. Astfel, deficitul pe semestrul I din 2011 a scăzut cu 34% faţă de semestrul I 2010, în urma măsurilor luate de actualul Consiliu de Administraţie", spune TVR.

Potrivit comunicatului, pierderile TVR nu pot fi considerate "gaură la bugetul public", întrucât televiziunea publică este finanţată preponderent din taxa TV (78% din bugetul instituţiei în 2010), plătită direct de populaţie, nu prin viramente de la bugetul de stat.

"Subvenţia primită de la bugetul de stat a fost, în anul 2010, de 183.107 mii lei (conform Raportului de activitate al TVR pe anul 2010), iar Legea 41/1994 prevede cheltuirea acestor sume în scopuri precise, precum utilizarea staţiilor de emisie, a radioreleelor şi circuitelor video, asigurate de Societatea Naţională de Radiocomunicaţii. Costurile acestei operaţiuni s-au ridicat în 2010 la 98% din sumele primite de la bugetul de stat", mai spune TVR.

Pe de altă parte, Victor Ponta a declarat că susţine în continuare eliminarea taxei TV. În schimb, TVR precizează că, în 2010, taxa TV a reprezentat 78% din veniturile operaţionale ale Televiziunii Publice. "Dacă o instituţie rămâne fără mai mult de trei sferturi din venituri, nicio politică managerială nu o poate susţine. Pe de altă parte, domnia sa ştie nu numai că taxa TV este vitală pentru menţinerea unui serviciu de televiziune aflat în slujba publicului, dar şi faptul că taxa TV din România - cea mai mică din UE - este neindexată din 2001, lucru care a erodat constant veniturile TVR. Taxa TV este singura din România care nu a fost ajustată cu rata inflaţiei în ultimii 10 ani", explică TVR, precizând că taxa TV este de sub 11 euro pe an, de cinci ori mai mică decât în Serbia sau Polonia, de exemplu (potrivit ultimelor informaţii disponibile, de la EBU-European Broadcasting Union).

TVR mai precizează că România, ca ţară membră a Uniunii Europene, şi-a asumat, prin Tratatul de la Amsterdam, obligaţia de a susţine un sistem de televiziune dual: public şi privat. "Or, desfiinţarea taxei ar echivala cu închiderea televiziunii publice, implicit acest tratat asumat de România ar fi încălcat", mai spune Televiziunea Română. În comunicat se mai spune că EBU, cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa, din care face parte şi TVR, a recomandat Parlamentului României menţinerea taxei radio-TV, îndemnându-i pe parlamentarii români fie să retragă proiectul de lege înaintat în 2010 de partidul din care face parte Victor Ponta, fie să se opună acestei "iniţiative periculoase".

"Date fiind cele enumerate mai sus, politicienii români care susţin eliminarea taxei TV ar trebui să îşi asume însăşi desfiinţarea televiziunii publice, cu toate consecinţele aferente, inclusiv cele de imagine a României la nivelul UE", mai spune TVR.

Victor Ponta a mai spus în interviul pentru gandul.info că televiziunea publică "ar trebui să intre într-un circuit de concurenţă cu celelalte televiziuni". "TVR este deja pe o piaţă concurenţială, din moment ce participă, în aceleaşi condiţii, la licitaţiile de programe (fotbal, filme, seriale etc) şi nu beneficiază de statut special. Plătitorul de taxă are dreptul la conţinut de calitate (ex. "Anatomia lui Grey", Festivalul "George Enescu, CM de Fotbal), prin intermediul TVR", spune însă Televiziunea Română, precizând că, deşi TVR funcţionează de facto pe o piaţă concurenţială, Legea 41/1994 obligă instituţia la o strategie de programe şi de atragere a audienţei diferită de cea a unei televiziuni comerciale.

"TVR funcţionează în baza unei legi organice, care impune o anumită structură de program şi nu poate fi concurentă pentru posturile comerciale. Grilele TVR - în conformitate cu art. 3, 4 şi 5 din Legea 41 - includ emisiuni culturale, ştiinţifice, naţionale şi universale, programe dedicate minorităţilor naţionale, precum şi valorilor democratice, civice, morale şi sportive, emisiuni dedicate partidelor politice reprezentate în Parlament. Aceste programe nu au o misiune comercială, orientată către profitabilitate, ci au un rol de informare şi educare a opiniei publice", se mai spune în comunicatul TVR.

Pe de altă parte, TVR reaminteşte că are prin lege restricţii la difuzarea publicităţii, restricţii care nu se regăsesc în cazul televiziunilor comerciale. Canalele TVR pot difuza maximum 8 minute de publicitate într-un interval de o oră, iar TVR nu poate întrerupe programele pentru a difuza publicitate. Televiziunile comerciale au dreptul la 12 minute şi pot întrerupe programele.

În schimb, liderul PSD a propus în interviu un model de funcţionare a Televiziunii publice: "Faci mai multe emisiuni care poate nu aduc rating, dar care au un rol educativ, naţional, şi eu te sprijin cu nişte bani din bugetul public".

"Televiziunea publică este finanţată majoritar din taxa plătită direct de populaţie, nu prin viramente de la bugetul de stat, ceea ce face ca instituţia să fie una publică, nu de stat. Emisiunile cu rol educativ sunt legate de misiunea unei instituţii media publice şi nu pot fi condiţionate de decizia guvernamentală de a acorda o subvenţie. Subvenţiile de la stat au, în acest moment, o destinaţie precisă şi nu pot fi folosite, eventual, pentru producţia emisiunilor educative", răspunde însă TVR.

La afirmaţia lui Ponta, potrivit căreia "cei mai mulţi dintre români plătesc cablu. De ce să mai plătească o taxă pentru TVR?", replica Televiziunii Române este: "Ca peste tot în Europa, televiziunea publică din România nu primeşte bani - precum televiziunile private - din distribuţia canalelor sale, de la operatorii de cablu. Astfel, prin această afirmaţie, domnia sa dezinformează opinia publică".

Pe de altă parte, Victor Ponta consideră că TVR are nevoie de un audit internaţional. Însă TVR spune că actuala conducere a demarat deja un proces de audit, realizat de o companie de consultanţă elveţiană, agreată de European Broadcasting Union. "Obiectivul final este optimizarea cheltuielilor şi a activităţii TVR, per ansamblu", mai spune TVR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici