Portrete ale lui Putin şi Obama, realizate de caricaturistul Ştefan Popa-Popa's, prezentate la Paris

Caricaturistul Ştefan Popa-Popa's a declarat, pentru MEDIAFAX, la vernisajul expoziţiei sale "Anthropo-satire. Arts visuels", de la Paris, care prezintă portrete ale unor personalităţi precum Vladimir Putin şi Barack Obama, că prin creaţiile sale a realizat poezie, literatură şi jurnalism.

Urmărește
436 afișări
Imaginea articolului Portrete ale lui Putin şi Obama, realizate de caricaturistul Ştefan Popa-Popa's, prezentate la Paris

Ştefan Popa-Popa's (Imagine: Valentina Sarosi/ Mediafax Foto)

Expoziţia "Anthropo-satire. Arts visuels", care a fost vernisată, joi, la Ambasada României în Franţa, prezintă portretele unor importanţi oameni politici, printre care Barack Obama, preşedintele Statelor Unite ale Americii, Francois Hollande, preşedintele Franţei, David Cameron, premierul Marii Britanii, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, dar şi George W. Bush, fostul preşedinte al Statelor Unite ale Americii, şi Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene.

La evenimentul organizat la Ambasada Franţei au participat, printre alţii, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Lilian Zamfiroiu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România (USR), Nicolae Manolescu, ambasadorul României în Franţa, Bogdan Mazuru, vicepreşedintele ICR Nagy Zoltan, dar şi Giorgio Cegna, fost decan al Facultăţii de arte Frumoase din Roma.

Ştefan Popa Popa's a povestit, pentru MEDIAFAX, că prima caricatură a realizat-o la vârsta de şapte ani şi a publicat-o într-un ziar local din Severin. "Desenul era cu ceva cu apa murdară, neagră. (...) Pictam deja, numai că pictam pe suporturi diverse, de exemplu pe faţa de masă, şi tatăl meu mi-a cumpărat suporturi mai omeneşti", a spus acesta.

El a precizat că în faţa sa au stat de-a lungul timpului peste "208 de şefi de state şi Guverne". "Ceea ce nu a avut nimeni, niciun francez, niciun american. (...) Sunt foarte multe scrisori primite. Port corespondenţă cu unii, nu cu toţi, şi am rămas cu mulţi foarte bun prieten", a spus acesta.

Întrebat care îi sunt cele mai dragi caricaturi, acesta a afirmat că există o serie întreagă, subliniind că se gândeşte la "caricaturile de idei", cele care i-au adus şi cele mai multe premii internaţionale. "Sunt câteva care îmi sunt dragi, iar la portrete - ce să spun -, pentru că am realizat albumul Papei Benedict al XVI-lea şi nu sunt caricaturi, sunt portrete - sau ale Papei Paul al II-lea -, care se găsesc acum la Muzeul Vaticanului, depăşesc stadiul de poză", a spus Ştefan Popa-Popa's.

El a precizat că portretele respective sunt realizate în opt straturi succesive, tehnică olandeză care se alternează cu tehnica de aerografe.

"Eu toată viaţa am colecţionat aerografe, sunt inginer, mi-am făcut o staţie de aerografe, am o cameră de aerografe, şi studenţii şi elevii mei lucrează în aceste camere. Nu este un secret. Expoziţia pe care o vedeţi au lucrat la ea peste 20 de oameni, studenţi de ai mei, pentru că primele opt straturi nu le mai fac eu, le fac ei şi numai ultimul strat îl fac eu. Restul poate să facă oricine dacă cunoaşte tehnica", a spus Ştefan Popa Popa's.

Pe de altă parte, întrebat care îi este cea mai dragă scrisoare pe care a primit-o, Ştefan Popa Popa's a precizat că avea o relaţie foarte bună cu François Mitterand. "Mitterand mi-a scris de foarte multe ori şi, vorba aia, eram copil, scria nişte scrisori foarte pătrunzătoare, pe care le păstrez", a spus caricaturistul.

De asemenea, acesta a spus că a realizat şi poezie şi literatură în lucrările sale, precizând că a încercat să transmită ceea ce este chintesenţa poporului român. "L-am făcut într-o mare discreţie şi cu o mare, mare bucurie sufletească, trasminţându-le celor care privesc sentimentul pe care trebuie să îl aibă orice om care priveşte un român. Nu cu răutatea cu care este privit din cauza unor etnii, a unor oameni care nu sunt cei mai reuşiţi români. Şi îmi pare rău că în ţară nu se face propagandă celor care iau premii la olimpiadă. S-au întors valorile (...) Această ţară trebuia de foarte mult timp să se uite în oglinda bunului simţ, fiecare dintre noi românii, şi să începem o construcţie de la zero. Noi tot cădem liber. Ţara asta se va descompune ca naţie", a mai spus Ştefan Popa Popa's.

Salonul de carte de la Paris, un eveniment literar la care sunt reprezentate peste 40 de ţări, a debutat joi seară, cu o ediţie dedicată Argentinei.

George Arion, Dinu Flămând, Nicolae Manolescu, George Banu şi Matei Vişniec se numără printre scriitorii români care participă, în perioada 21 - 24 martie, la cea de-a 34-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte de la Paris, standul României având tema "Cărţile viitorului, viitorul cărţilor".

Salonul Internaţional de Carte de la Paris este dedicat atât profesioniştilor din domeniul editorial - editori, agenţi literari, distribuitori şi vânzători de carte din Franţa şi din peste 100 de ţări -, cât şi publicului larg, bucurându-se de o maximă vizibilitate în presa franceză. Prezenţa românească din acest an vine după ce, la ediţia din 2013 a Salon du Livre, România a avut calitatea de invitat de onoare.

(Corespondenţă de la trimisul MEDIAFAX la Paris, Diana Pârvulescu.)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici