Postul 10 TV, la prima amendă de la CNA: 10.000 lei pentru acuzaţiile aduse lui Constantin Nicolescu

CNA a decis, joi, să aplice prima amendă televiziunii 10 TV, din cauza emisiunii "Naşul" din 27 ianuarie, în care i-au fost aduse acuzaţii preşedintelui CJ Argeş, Constantin Nicolescu, fără ca acesta să îşi poată prezenta punctul de vedere, iar publicul nu a fost informat într-un mod obiectiv.

Urmărește
37 afișări

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a primit o sesizare din partea PSD, potrivit căreia, joi, 27 ianuarie, în cadrul emisiunii "Naşul" de la 10 TV, au fost lansate, în prezenţa moderatorului Radu Moraru, "o serie de acuzaţii la adresa unor importanţi foşti sau actuali politicieni ai opoziţiei, din judeţul Argeş".

"În ciuda gravităţii acuzaţiilor lansate de către jurnalişti din judeţul Argeş şi în ciuda lejerităţii cu care acestea au fost promovate, moderatorul emisiunii nu a cerut nicio dovadă. Astfel au putut fi făcute enunţuri calomnioase fără ca moderatorul emisiunii să reacţioneze. conform reglementărilor din zona audiovizualului. Pe fondul tensiunilor majore declanşate de evenimentele care au avut loc în Argeş, perpetuarea pe posturile de televiziune a unor acuzaţii nesusţinute de dovezi, cu singurul scop de a demoniza opoziţia - şi mai ales reprezentanţii din Argeş ai Partidului Social Democrat, nu poate fi acceptată", se arată în sesizarea PSD.

Potrivit PSD, "dacă există dovezi în sensul acuzaţiilor aduse în emisiune, nu rămâne decât ca instituţiile competente să acţioneze, nu rămâne decât ca instituţiile competente să acţioneze. În lipsa acestor dovezi, atitudinea moderatorului de a permite promovarea unor astfel de acuzaţii fără să ceară probarea lor lasă impresia de rea-credinţă. Pe această cale, conducerea Partidului Social Democrat solicită să ia act de derapajul înregistrat în cadrul emisiunii «Naşul» din data de 27 ianuarie 2011, de la postul de televiziune 10 TV, şi să acţioneze în consecinţă", se mai spune în sesizarea PSD.

Potrivit CNA, 10 TV a transmis în 27 ianuarie, de la ora 19.52, emisiunea "Naşul" moderată de Radu Moraru. Începând cu ora 21.55, acesta i-a avut invitaţi în platou pe Doru Mitruş, redactor-şef Vocea Argeşului, Costel Oprea, jurnalist de investigaţii, Mircea Andrei, senator PDL, Ioan Ghişe, senator PNL, Dan Andronic, jurnalist. Pe parcursul emisiunii a fost contactat telefonic Mircea Drăghici, deputat PSD de Argeş. Titlul afişat pe ecran a fost: "Arestarea unui om politic produce isterie la televizor".

În emisiune a fost discutat cazul preşedintelui CJ Argeş, Constantin Nicolescu, care, acuzat de procurorii DNA Piteşti pentru luare de mită şi trafic de influenţă, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, pe 27 ianuarie, de magistraţii Tribunalului Argeş, decizia fiind atacată cu recurs de către avocaţii săi la Curtea de Apel Piteşti.

Preşedintelui CJ Argeş i s-a făcut rău, la scurt timp după ce Tribunalul Argeş a decis arestarea sa preventivă. Ulterior, şi soţiei acesteia i s-a făcut rău. Cei doi au fost transportaţi cu ambulanţe la Spitalul Judeţean din Piteşti, iar ulterior preşedintele Consiliului Judeţean Argeş a fost transferat la Spitalul Floreasca din Capitală. Pe 30 ianuarie, Constantin Nicolescu a fost operat pe cord deschis, la Spitalul de Urgenţă "Floreasca", intervenţia fiind apreciată drept una riscantă, dar în lipsa ei existând riscul producerii unui infarct, după cum au declarat atunci surse medicale.

În emisiunea "Naşul" din 27 ianuarie, Radu Moraru a spus: "Un caz spectaculos, pentru că aşa cum vă spuneam, în ultimii 20 de ani nu cred să fi văzut vreo presă centrală, mă refer la televiziuni, nu la presa scrisă, care să fi spus vreo vorbă de rău de baronul local de Argeş, preşedintele Consiliului Judeţean. Despre care s-au spus tot felul de legende, chiar şi în emisiunile noastre, s-a vorbit că omul ar fi atât de protejat încât nu i se poate atinge nici măcar un fir de păr. Acum, de când a fost această reţinere de 24 de ore şi apoi s-a dat acea arestare, 29 de zile, a avut loc un atac de panică, aş spune eu, pentru că atunci când s-a produs nu aveai de unde să ştii ce s-a întâmplat, ziariştii isterici deja puseseră diagnosticul înainte să vină Salvarea. Cert e că omului i s-a făcut rău, a leşinat. Şi spectacolul îmi aminteşte, e aceeaşi reţetă ca la Vântu, toţi erau panicaţi, isterizaţi (...) E firesc să îi se facă rău atunci când ajungi în faţa unei decizii de arestare de 29 de zile (...)".

În aceeaşi emisiune, Doru Mitruş a spus despre Constantin Nicolescu: "E omul care taie şi spintecă în Argeş în ceea ce înseamnă banul în administraţia publică. Dacă ai o firmă şi vrei să ai o afacere profitabilă apelezi la Costică Nicolescu, nimic mai simplu. Totul se împarte (...) Gura lumii spune că, la Mihăileşti de unde este el, ar fi fost racolaţi, nu bag mâna în foc, de către fosta securitate".

Emisiunea a continuat în acelaşi fel, atât invitaţii, cât şi moderatorul prezentându-şi punctele de vedere cu privire la cazul lui Constantin Nicolescu.

Cristina Trepcea, membru al CNA, a spus că în emisiunea "Naşul" din 27 ianuarie au fost încălcate foarte multe articole din Legea audiovizualului şi din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. Ea a atras atenţia asupra faptului că 10 TV este "o televiziune nouă" - lansată în decembrie 2010 -, care încalcă grav legislaţia audiovizualului.

"Dreptul la propria imagine, informarea corectă, demnitatea umană, tot ce există în legislaţie au făcut pilaf. Cred că este de învăţat la facultate această producţie audiovizuală despre cum să nu faci producţie audiovizuală. Cred că am fost absolut inspirată când am spus că (Radu Moraru, n.r.) minte poporul cu televizorul", a spus Cristina Trepcea.

"Radu Moraru face acuzaţii mai grave decât invitaţii lui. Este o emisiune fără moderator, este un tribunal", a mai spus Trepcea. Ea a propus amendarea 10 TV cu 10.000 de lei.

Dan Grigore, un alt membru al CNA, a spus că 10 TV este un radiodifuzor nou "numai din punct de vedere formal, pentru că acolo activează o echipă specializată în aşa ceva". "Nu am nicio decepţie, nu mă aşteptam la altceva", a spus Dan Grigore.

"Domnul Moraru tot timpul a făcut acest jurnalism de Băneasa, acolo se învaţă. Este revoltător. Era clar ce se va întâmpla la postul ăsta", a spus şi Christian Mititelu, membru CNA. "Îl defăimează pe unul care nu se poate apăra, pentru că este în spital (...) Este aceeaşi atitudine pe care am văzut-o la B1", a mai spus Mititelu.

"Unele acuzaţii făcute în emisiune au fost demontate de deputatul PSD Mircea Drăghici (care a intervenit telefonic în emisiunea "Naşul", n.r.)", a spus Gelu Trandafir. El a propus aplicarea unei somaţii publice televiziunii 10 TV. "Este prima sancţiune dată la acest post", a explicat Gelu Trandafir.

Şi Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, a spus că în emisiunea "Naşul" din 27 ianuarie "a existat o încercare de echilibru", întrucât deputatul PSD Mircea Drăghici a prezentat un punct de vedere cu privire la situaţia lui Constantin Nicolescu.

În urma a trei runde de votare, propunerea Cristinei Trepcea - de amendare a postului 10 TV cu 10.000 de lei - a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aplicată. Propunerea Cristinei Trepcea a primit şase voturi "pentru" (Cristina Trepcea, Dan Grigore, Ioan Onisei, Răsvan Popescu, Christian Mititelu şi Mihai Mălaimare) şi două "împotrivă" (Gelu Trandafir şi Attila Szasz).

Sancţiunea a fost aplicată în baza articolului 42 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizualul, potrivit căruia "(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine. (2) În cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars", şi a articolului 3 din Legea audiovizualului - "2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici