Postul Program TV a primit licenţă de la CNA

Program TV, o nouă televiziune, care va funcţiona ca un ghid de programe de televiziune, a primit joi licenţă audiovizuală de la CNA şi urmează să fie pusă în funcţiune cu o investiţie de circa 70.000 de euro, după cum a declarat pentru MEDIAFAX Irinel Marin, acţionar al noului post TV.

Urmărește
218 afișări
Imaginea articolului Postul Program TV a primit licenţă de la CNA

Postul Program TV a primit licenţă de la CNA (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

SC. Pro Management Group SRL din Bucureşti a solicitat Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) o licenţă audiovizuală prin satelit pentru televiziunea Program TV. Societatea este deţinută de Irinel Costel Marin (90%) şi Irina Elena Marin (10%).

Potrivit lui Irinel Marin, Program TV va furniza în regim de teletext un ghid de programe de televiziune, astfel încât telespectatorii să poată să se informeze cu privire la orele de difuzare a programelor din grilele posturilor TV.

"Ideea de bază care ne-a călăuzit în conceperea acestui proiect a fost utilitatea publică la nivel naţional a acestui post de televiziune. Postul îşi propune să dea posibilitatea tuturor telespectatorilor, fiecărui cetăţean, să afle în timp util informaţiile legate de programele tuturor posturilor de televiziune care au audienţă naţională şi sunt licenţiate de CNA. Tuturor telespectatorilor ni s-a întâmplat să dorim să aflăm ce prezintă un anumit post de televiziune la un anumit interval orar şi dacă nu ai la îndemână o revistă sau internetul rişti să nu afli (...) Utilitatea publică se justifică prin faptul că nu toate persoanele cunosc modul de utilizare a internetului şi nu toţi avem acces la internet. Şi dacă nu avem la îndemână o revistă sau un ziar nu putem afla informaţiile care ne interesează", a spus Irinel Marin.

El a precizat că postul Program TV îşi va câştiga existenţa din publicitate. "Când se accesează programul, va cuprinde logouri sau sigle ale diverselor companii. Nu este genul de publicitate cu care ne-am obişnuit. Nu se vorbeşte, nu există şi audio, va fi doar o imagine fixă a respectivei companii. Telespectatorii pot să acceseze doar programele, nu şi publicitatea care va fi prezentă doar pe prima pagină a televiziunii", a explicat Irinel Marin.

Acesta a mai spus că semnalul pentru postul Program TV va fi ridicat la satelit, urmând ca televiziunea să fie retransmisă prin intermediul unui operator de cablu. "Avem de gând să ne adresăm la mai multe companii", a spus Irinel Marin, precizând că societatea pe care o deţine, Pro Management Group SRL, are punctul de lucru pe aceeaşi stradă din Bucureşti cu societatea de telecomunicaţii RCS&RDS. "Avem anumite relaţii cu RCS&RDS", a spus Irinel Marin.

Investiţia iniţială este de 70.000 de euro

El a declarat pentru MEDIAFAX că investiţia iniţială în postul Program TV va fi de circa 70.000 de euro, televiziunea fiind finanţată din profitul societăţii Pro Management Group SRL, care, în perioada 2004 - 2007, s-a ridicat la circa 1,5 milioane de euro.

Societatea Pro Management Group SRL Bucureşti a fost înregistrată la Registrul Comerţului pe 7 ianuarie 2005. Pro Management Group este un centru de training profesional de perfecţionare a adulţilor, care furnizează cursuri de pregătire şi perfecţionare a adulţilor în limbi străine şi servicii de traduceri, potrivit site-ului societăţii.

Licenţierea postului a avut şi opozanţi

Pe de altă parte, atât Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, cât şi George Chiriţă, directorul executiv al Asociaţiei Române de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA), au atras atenţia asupra faptului că postul Program TV nu poate fi licenţiat de către CNA, potrivit Directivei europene în domeniu.

"Nu vă încadraţi cu acest tip de abordare nici în definiţia publicităţii şi nici a teleshoppingului, nu sunteţi nici un serviciu dedicat exclusiv autopromovării. Se pune problema dacă licenţierea dumneavoastră este sau nu de competenţa CNA", a spus Ioan Onisei, făcând trimitere la art. 37, alin. 1 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Dispoziţiile prezentei legi se vor aplica în mod corespunzător serviciilor de programe dedicate exclusiv publicităţii şi teleshoppingului, precum şi serviciilor de programe dedicate exclusiv autopromovării".

"Nu este sub jurisdicţia legii, nu poate primi o licenţă. Sigur că în relaţia cu cabliştii s-ar putea să aibă o problemă, să nu pară interesantă oferta. Nu este un program care să implice un aviz de retransmisie", a spus şi George Chiriţă. "Directiva include şi ghidul electronic de programe în programul licenţiat, dar trebuie să includă şi programul de bază, ghidul nu poate fi separat. Un asemenea serviciu de informaţii nu ar trebui licenţiat, el creează alte raporturi de natură comercială cu televiziunile", a explicat Chiriţă.

În cele din urmă, licenţa Program TV a fost acordată cu nouă voturi pentru şi unul împotrivă (Ioan Onisei).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici