"Potiche", o comedie de Francois Ozon, deschide TIFF Cluj - VIDEO

"Potiche", o comedie de Francois Ozon, va fi proiectată în deschiderea Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc, în perioada 3 - 12 iunie, la Cluj-Napoca.

Urmărește
107 afișări
Imaginea articolului "Potiche", o comedie de Francois Ozon, deschide TIFF Cluj - VIDEO

"Potiche", o comedie de Francois Ozon, deschide TIFF Cluj (Imagine: Adrian Paduretu/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de organizatorii TIFF, filmul "Potiche" este scris şi regizat de Francois Ozon, unul dintre cei mai apreciaţi cineaşti francezi ai momentului, fiind o adaptare a celebrei piese cu acelaşi nume realizată de Pierre Barillet şi Jean-Pierre Grédy.

Pelicula a avut premiera mondială în competiţia Festivalului de la Veneţia din 2010.

"O satiră socială cum nu se poate mai actuală în condiţiile de criză economică prin care trece lumea. Acţiunea se concentrează în jurul lui Robert Pujol, şeful tiranic al unei fabrici de umbrele pe care a moştenit-o de la socrul lui. Condiţiile inumane de muncă determină angajaţii fabricii să iniţieze o grevă, în urma căreia Robert este luat prizonier. Salvarea vine din partea soţiei acestuia, Suzanne, care apelează la ajutorul fostului ei iubit şi actual primar al oraşului, pentru a-l elibera pe ostatic şi pentru a pune capăt protestului. În cele din urmă, Suzanne va prelua conducerea fabricii reuşind să redreseze o afacere falimentară, spre surprinderea soţului, care nu este dispus să renunţe la statutul de director al fabricii", se arată în prezentarea filmului.

Francois Ozon aduce pe marile ecrane o distribuţie impresionantă, care reuneşte cele mai importante nume din cinematografia franceză: Catherine Deneuve, răsplătită cu premiul pentru întreaga activitate la TIFF 2008, Gérard Depardieu şi Fabrice Luchini.

Potrivit comunicatului citat, secţiunile tradiţionale ale festivalului precum competiţie, supernova, shadows/umbre, fără limită, ce se întâmplă documentarule?, 3x3, focus, ziua HBO şi ziua maghiară vor fi prezente şi în 2011.

Acestora li se adaugă o serie de secţiuni speciale, precum wasted youth, alcătuită din filme care realizează portrete ale vieţii de adolescent, de cele mai multe ori irosită sau afectată de constrângeri sociale, tehnologie sau tentaţii de toate felurile, şi back to TIFF, care reuneşte cele mai recente producţii ale regizorilor premiaţi în ediţiile precedente ale festivalului.

Cinefilii vor putea viziona în cadrul wasted youth filmul şoc al secţiunii panorama din cadrul Festivalului de la Berlin "Gandu" (regia Q-Kaushik Mukherjee), povestea unui tânăr ale cărui frustrări şi probleme îl determină să caute refugiul într-o lume dominată de rap, pornografie şi droguri.

Highlight-ul secţiunii back to TIFF va fi în mod cert comedia "Cousinhood", al treilea film al regizorului spaniol Daniel Sánchez Arévalo, după "Albastru închis aproape negru" şi "Graşii", prezente în competiţia TIFF în ediţiile precedente şi ambele recompensate cu premiul publicului.

Zilele Filmului Românesc (ZFR) se anunţă şi ele foarte pline din punctul de vedere al producţiilor autohtone şi al evenimentelor speciale.

Astfel, la zece ani de la apariţia noului val de cineaşti români, publicul se va putea bucura de o proiecţie cu totul specială a unui film perceput ca un moment cheie pentru cinematografia românească "Marfa şi banii" - debutul lui Cristi Puiu.

De asemenea, în cadrul ZFR va fi lansat cel de-al doilea număr al revistei AperiTIFF, ediţia glossy în limba engleză a publicaţiei festivalului, realizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român din New York şi dedicată atât actualităţii cinematografice din 2011, cât şi împlinirii celor 10 ani de la apariţia Noului Cinema Românesc.

Programul de Educaţie Media şi Cinematografică - EducaTIFF, lansat la ediţia 2009 a festivalului, continuă şi în acest an. Astfel, organizatorii îşi respectă obiectivul de a apropia de cinema tânăra şi foarte tânăra generaţie de spectatori.

O serie de filme grupate pe categorii de vârstă, selecţionate de profesionişti în domeniu, vor fi proiectate în cadrul acestui program, pe baza lor fiind iniţiate discuţii şi teme de dezbateri ample între elevi, profesori şi realizatorii prezenţi la festival.

Peste 300 de filme au fost înscrise, în acest an, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania din Cluj.

Recent, TIFF a fost acreditat de Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Producătorilor de Film (FIAPF). Acreditarea FIAPF funcţionează ca o etichetă a calităţii festivalului şi contribuie la dezvoltarea acestuia, garantându-i o promovare eficientă printre profesioniştii din întreaga lume. Festivalul Internaţional de Film Transilvania a ajuns astfel într-o companie selectă, alcătuită din 40 de alte festivaluri competiţionale din toată lumea.

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va avea loc în perioada 3 - 12 iunie, la Cluj-Napoca, şi între 15 şi 19 iunie, la Sibiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici