Povestea de dragoste dintre Ion Dichiseanu şi Sara Montiel, spusă chiar de actor: "Am fost rivalul regelui"

Volumul de memorii "Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel", scris de actorul de Ion Dichiseanu, publicat la Polirom, va fi lansat pe 10 aprilie, de la ora 17:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, în prezenţa autorului.

Urmărește
4009 afișări
Imaginea articolului Povestea de dragoste dintre  Ion Dichiseanu şi Sara Montiel, spusă chiar de actor:  "Am fost rivalul regelui"

Povestea de dragoste dintre Ion Dichiseanu şi Sara Montiel, spusă chiar de actor: "Am fost rivalul regelui" (Imagine: Alexandru Solomon/ Arhiva Mediafax Foto)

Actorul de teatru şi cinema Ion Dichiseanu a lansat o carte de memorii la editura Polirom, în care descrie pasionala poveste de dragoste pe care a trăit-o cu actriţa Sara Montiel.

Sara Montiel (10 martie 1928 - 8 aprilie 2013) era considerată, în vremea sa, cea mai renumită actriţă spaniolă de la Hollywood şi a fost distribuită în peste 60 de filme. Cele mai multe dintre acestea au fost mari succese comerciale.

La jumătatea anilor ’60, Ion Dichiseanu o cunoaşte la Festivalul de Film de la Beirut pe Sara Montiel, actriţă şi cântăreaţă celebră în acea vreme, şi se îndrăgosteşte de ea la prima vedere. După puţin timp, când Sara ajunge la Bucureşti pentru a susţine o serie de concerte, vrea să-l întâlnească.

Aşa începe povestea lor de iubire, descrisă în volumul "Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel", publicat la Polirom în versiune tipărită şi în ediţie digitală, cu o prefaţă semnată de Laurenţiu Damian.

Ea rămâne o perioadă în România şi îl însoţeşte peste tot, în restaurantele şi cluburile din Bucureşti, la teatru sau la filmări, dar şi în excursii prin ţară. Cînd primeşte propunerea de a juca într-un nou film, Sara pleacă în Spania şi cere ca rolul principal masculin să-i fie dat lui Dichiseanu. Cum însă discuţiile actorului cu autorităţile române se prelungesc, cei doi nu se mai văd timp de opt ani.

"Trăiam ceva ca un miraj. Topiţi unul după altul, nu vedeam şi nu auzeam nimic, eram doar noi doi. Ca doi adolescenţi... Nu am putut uita nici o clipă această dragoste nebunească şi, aşa cum s-a şi dovedit, imposibilă", a declarat autorul.

"Confesiunea maestrului pendulează între amintiri de la filmări, unde a cunoscut celebrităţi ale vremii, şi această mare întâlnire care i-a schimbat viaţa. Dacă ne gândim bine, nu i-a schimbat atât viaţa, cât sufletul. Impresionantă în relaţia celor doi – dar mai ales în felul în care a trăit Ion Dichiseanu această relaţie – este nevoia lui de a o privi pe Sara nu ca pe un star, ci pur şi simplu ca pe un om care, un timp, i-a fost alături. Iată de ce povestea lor nu poate fi comparată nici cu nopţile nebune de amor petrecute de celebra cîntăreaţă cu Ernest Hemingway, nici cu relaţia cu «rebelul fără cauză» James Dean, nici cu povestea ei cu Severo Ochoa, omul de ştiinţă spaniol de reputaţie internaţională, deţinătorul Premiului Nobel, sau cu actorul italian Giancarlo del Duca-Viola. Cartea lui Ion Dichiseanu este de fapt o scrisoare de dragoste. Nu un e-mail. Nu un SMS. E scrisă de mână, pusă într-un plic cu timbru şi expediată în tolba poştaşului", a descris Laurenţiu Damian volumul.

Lansarea oficială a volumului "Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel" va avea loc duminică, 10 aprilie, de la ora 17:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bulevardul Regina Elisabeta, nr. 38), cu participarea autorului şi a prefaţatorului volumului.

Ion Dichiseanu s-a născut la Adjud, pe 20 octombrie 1933, şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, Facultatea de Teatru din Bucureşti, în 1959. Fiind student la Politehnică a fost îndrumat spre actorie de nepoata lui George Vraca. După absolvire, a plecat cu toată promoţia la Teatrul din Botoşani. Este cunoscut datorită activităţii sale artistice în cadrul Teatrului Nottara din Bucureşti, precum şi pentru numeroasele roluri care l-au consacrat în cinematografie, teatru TV şi teatru radiofonic.

A primit premiul ACIN pentru rolul din filmul "Clipa" (1979) şi a fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, (2002), "pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care au dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc". În 1995 a publicat volumul de versuri "Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză", la editura Arc. De asemenea, Ion Dichiseanu a fost ales cetăţean de onoare al Adjudului.

Actorul de teatru şi cinema Ion Dichiseanu, în vârstă de 82 de ani, a făcut roluri memorabile pe scena Teatrului Nottara şi a jucat în filme celebre, printre care "Titanic vals", "Toate pînzele sus", "Pentru patrie", "Revanşa", "Clipa", "Burebista", "Misterele Bucureştilor", "Supravieţuitorul".

De asemenea, a publicat şi volumul de versuri "Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză" (1995).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici