"Povestea poveştilor" de Ion Creangă le-a pus probleme deputaţilor din Comisia de Cultură

"Povestea poveştilor" de Ion Creangă le-a pus probleme deputaţilor din Comisia de Cultură, ei neştiind dacă aceasta este sau nu "un act de cultură", în momentul în care au dezbătut iniţiativa legislativă prin care televiziunile generaliste şi de ştiri sunt obligate să difuzeze emisiuni culturale.

Urmărește
554 afișări
Imaginea articolului "Povestea poveştilor" de Ion Creangă le-a pus probleme deputaţilor din Comisia de Cultură

"Povestea poveştilor" de Ion Creangă le-a pus probleme deputaţilor din Comisia de Cultură (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Subiectul care a descreţit frunţile deputaţilor a fost abordat în timpul dezbaterii privind proiectul iniţiat de deputatul PNL Mirel Taloş, potrivit căruia televiziunile generaliste vor fi obligate să difuzeze săptămânal cel puţin 120 de minute de emisiuni culturale sau educative, în timp ce posturile de ştiri trebuie să transmită în fiecare săptămână 30 de minute de astfel de programe.

În acest context, deputatul PDL Teodora Trandafir a ridicat problema semnificaţiei expresiei "emisiuni de cultură". Ea a spus că în timpul carierei sale în televiziune a făcut interviuri în direct cu mai multe personalităţi din domeniul culturii, printre care şi unii care "s-au scăpat rău" în anumite momente, folosind un limbaj care poate fi catalogat drept vulgar. "Noi vorbim despre cultură, iar realizatorii din care eu fac parte încă sufleteşte nu înţeleg ce au de făcut sau nu vor sau nu pot fi contrânşi în niciun fel (...) Unde e cultură şi unde nu e, că nu pricep?", s-a întrebat Teodora Trandafir.

"Asta pentru că am luat reţeta americană unde «fuck» este la fiecare propoziţie", a spus deputatul PSD Mădălin Voicu.

Discuţia a mers astfel în mod firesc spre "Povestea poveştilor" a lui Ion Creagă, deputatul Mădălin Voicu întrebându-se dacă aceasta poate fi citită de un mare actor în cadrul unei emisiuni de cultură.

După mai multe discuţii, deputatul independent Mircea Irimescu a spus că nu poate fi contestat faptul că "Povestea poveştilor" a lui Creangă face parte dintre "capodoperele" literaturii române. "Ce produce viaţa este cultură", a mai spus Irimescu.

Totodată, Raluca Turcan, preşedintele Comisiei de Cultură, a fost de părere că membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) pot să sancţioneze televiziunile atunci când acestea difuzează un anume conţinut cultural într-un interval orar nepotrivit.

Soluţia a venit de la Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, care s-a scuzat şi le-a spus deputaţilor că problema pe care şi-o pun în legătură cu "Povestea poveştilor" este de fapt "o falsă problemă". "În funcţie de conţinut, radiodifuzorul este obligat să transmită emisiunea cu pricina într-un anumit interval orar", a spus Ioan Onisei.

Potrivit legislaţiei audiovizualului, emisiunile care conţin limbaj vulgar trebuie să fie difuzate astfel încât să nu afecteze dezvoltarea fizică, psihică sau morală a copiilor. În mod concret, articolul 21 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual prevede faptul că: "(1) Pot fi difuzate numai în intervalul orar 23.00 - 6.00 producţiile audiovizuale care prezintă, în mod repetat: b) scene de sex sau cu conotaţie sexuală, limbaj obscen".

Dincolo de aceste discuţii, miercuri, Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor a aprobat, cu unanimitate de voturi, propunerea legislativă iniţiată de deputatul PNL Mirel Taloş.

Potrivit propunerii legislative, "programele oferite publicului de radiodifuzorii care difuzează servicii generaliste de televiziune trebuie să rezerve săptămânal cel puţin 120 de minute pentru emisiuni cu conţinut cultural sau educativ, exceptând intervalul orar 1.00 - 7.00".

Totodată, "programele oferite publicului de radiodifuzori care difuzează programe de televiziune specializate în ştiri trebuie să rezerve săptămânal cel puţin 30 de minute pentru emisiuni sau ştiri cu conţinut cultural sau educativ, exceptând intervalul orar 1.00 - 7.00".

Dacă televiziunile generaliste şi posturile de ştiri nu vor respecta aceste prevederi riscă amenzi contravenţionale de la 5.000 de lei la 100.000 de lei, care vor fi aplicate de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), în conformitate cu articolul 90 din Legea audiovizualului.

În privinţa acestui proiect legislativ, Senatul este cameră decizională. Dacă proiectul legislativ va fi adoptat, va modifica astfel actuala Lege a audiovizualului, iar prevederile privind difuzarea emisiunilor culturale sau educative vor intra în vigoare la şase luni de la data publicării noii legi în Monitorul Oficial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici