- Home
- Cultură-Media
- LONDRA, (30.04.2019, 22:35)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Povestea reginei Olandei care a încercat, cu ajutorul papei Pius al XII-lea, să încheie o înţelegere cu naziştii ca să salveze un alt rege
Regina Wilhelmina a Olandei a încercat, cu două luni înainte ca cel de-Al Doilea Război Mondial să ia sfârşit, să încheie o înţelegere cu naziştii, cu ajutorul papei Pius al XII-lea, pentru a-l salva pe regele Leopold al III-lea al Belgiei, aflat la acel moment în mâinile germanilor.
Urmărește
3026 afișări
Povestea reginei Olandei care a încercat, cu ajutorul papei Pius al XII-lea, să încheie o înţelegere cu naziştii ca să salveze un alt rege
Potrivit unor documente nou descoperite, jurnale ale ministrului olandez al Afacerilor Externe, Eelco van Kleffens, Wilhelmina, străbunica actualului rege Willem-Alexander al Olandei, a cerut guvernului, în martie 1945, să analizeze dacă oficialilor de rang înalt nazişti le poate fi oferită o cale de scăpare, în schimbul eliberării lui Leopold al III-lea, potrivit The Guardian.
Acesta refuzase să plece în exil cu guvernul său în momentul invaziei germane din 1940 şi între timp fusese mutat din castelul regal din Laeken, Belgia, unde era în arest la domiciliu, într-o vilă din Strobl, Austria, unde era păzit de ofiţeri SS.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Regina Wilhelmina, cunoscută anti-nazistă, a plănuit recuperarea regelui după o discuţie cu regina mamă a Belgiei, Elisabeth, care se afla încă la Bruxelles şi se temea că germanii îi vor executa familia în ultimele luni de război.
În cele din urmă, regele belgian şi soţia acestuia, Mary Lilian Baels, o femeie britanică fără titlu nobiliar pe care a cunoscut-o în timp ce era în arest la domiciliu, au fost eliberaţi de trupele americane, care au nimerit accidental peste cuplu, pe 7 mai 1945, în ziua capitulării Germaniei.
Comportamentul lui Leopold în timpul războiului, refuzul de a se alătura guvernului în exil, capitularea armatei belgiene după două săptămâni fără consimţământul miniştrilor de resort, o vizită făcută lui Adolf Hitler la o reşedinţă a acestuia din Alpi au generat speculaţii privind faptul că acesta ar fi fost un simpatizant al naziştilor.
Leopold nu s-a întors imediat în Belgia şi l-a numit pe prinţul Charles, fratele său, drept regent, în timp ce el s-a mutat în Elveţia.
S-a întors în Belgia după referendumul din 1950, în care 72% dintre vorbitorii de flamandă şi 42% dintre francofoni au votat pentru revenirea sa pe tron. Controversele au continuat, au dus la revolte, iar acesta a abdicat în 1951 în favoarea fiului său Baudouin.
A murit pe 26 septembrie 1983, la vârsta de 81 de ani, din cauza unui infarct, iar trupul neînsufleţit a fost aşezat în cripta regală din Laeken, alături de cele ale altor regi belgieni.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Unul dintre cele mai aglomerate roiuri de stele din Calea Lactee, surprins în mod spectaculos de Hubble | VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe