Jacob Ludwig Carl Grimm şi Wilhelm Carl Grimm, cunoscuţi sub numele de Fraţii Grimm, sunt celebri pentru transformarea poveştilor orale în basme durabile precum Cenuşăreasa, Scufiţa Roşie sau Rapunzel, scrie Smithsonian Magazine. Cu toate acestea, contribuţiile lor se extind mult dincolo de aceste poveşti iubite. Au fost şi lingvişti de seamă care au făcut progrese semnificative în studiul literaturii clasice germane şi al limbii germane. Proiectul lor monumental, Deutsche Wörterbuch, este cel mai cuprinzător dicţionar german până în prezent, cuprinzând 32 de volume, peste 331.000 de intrări şi aproximativ 4.000 de surse. Deşi dicţionarul a fost finalizat mult după moartea lor, el stă mărturie pentru dedicarea şi rigorile lor ştiinţifice.
Biblioteca privată extensivă a fraţilor Grimm, care cândva a deţinut 8.000 de cărţi, a fost crucială pentru cercetarea lor. În timp ce majoritatea acestor cărţi sunt acum adăpostite într-o bibliotecă din Berlin, multe au fost pierdute sau risipite de-a lungul anilor. Recent, însă, s-a făcut o descoperire semnificativă: 27 de lucrări din colecţia privată a fraţilor Grimm au fost găsite în biblioteca Universităţii Adam Mickiewicz (AMU) din Poznań, Polonia. Aceste lucrări, care datează din secolul al XV-lea până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, au fost identificate prin note scrise de mână de către fraţi, care au oferit, de asemenea, informaţii despre metodele lor de cercetare şi preferinţele tematice.
Călătoria acestor cărţi în Polonia se întoarce la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, când bibliotecarii au încercat să le protejeze de bombardamentele aeriene ale Aliaţilor. Aceste cărţi recuperate sunt acum digitizate de AMU pentru a le face accesibile online, permiţând o înţelegere mai largă a eforturilor ştiinţifice ale fraţilor Grimm dincolo de basmele lor.
Eliza Pieciul-Karmińska, o lingvistă de la AMU, speră că această descoperire este doar începutul unei explorări mai profunde a muncii fraţilor Grimm ca creatori ai dicţionarului limbii germane. Descoperirea sugerează, de asemenea, că alte biblioteci ar putea deţine lucrări suplimentare pierdute din colecţia fraţilor Grimm, indicând o direcţie promiţătoare pentru cercetările viitoare privind contribuţiile lor extinse la literatura şi lingvistica germană.