- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (29.08.2016, 12:15)
- Letitia Provian
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pregătiri pentru noul volum al ghidului "The Wine Book of Romania": Calitatea vinurilor, în creştere - FOTO
Vinurile ce vor fi incluse în cel de-al doilea volum al ghidului "The Wine Book of Romania", realizat de Marinela Ardelean, specialist în enogastronomie, ce va apărea la sfârşitul anului, au fost jurizate de experţi internaţionali, între 24-26 august, la Valea Verde Retreat, în satul Cund, judeţul Mureş.
Urmărește
355 afișări
Pregătiri pentru noul volum al ghidului "The Wine Book of Romania": Calitatea vinurilor, în creştere - FOTO
Un juriu format din experţi internaţionali a evaluat, săptămâna trecută, 294 de vinuri, dintre care 228 din România şi 66 din Republica Moldova. Dintre acestea, 90 de vinuri au obţinut 3 stele (70 din România şi 20 din Republica Moldova), 152 de vinuri au obţinut 4 stele (119 din România şi 33 din Republica Moldova) şi 52 de vinuri au obţinut 5 stele (39 din România şi 13 din Republica Moldova).
Dacă anul trecut 15% dintre vinurile evaluate au obţinut 5 stele, anul acesta procentul este de 18%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
„A crescut remarcabil calitatea vinurilor din soiuri autohtone. Anul trecut doar un vin 100% Fetească Neagră a obţinut 5 stele. Anul acesta, patru vinuri 100% Feteasca Neagră, dintr-un total de 15 vinuri, au obţinut 5 stele”, a remarcat Marinela Ardelean, preşedintele juriului şi autoarea ghidului „The Wine Book of Romania”.
Jurizarea, care a avut loc între 24 şi 26 august 2016, la Valea Verde Retreat, în satul Cund, judeţul Mureş, reprezintă una dintre etapele realizării celui de-al doilea volum al ghidului „The Wine Book of Romania”, ce va apărea la sfârşitul acestui an. Proiectul, finanţat exclusiv din fonduri private, a fost iniţiat anul trecut şi a culminat cu apariţia, în luna mai a acestui an, a primului volum al ghidului. În perioada aprilie - august 2016, Marinela Ardelean a vizitat majoritatea cramelor din România şi Republica Moldova, şi a degustat personal toate vinurile ce au intrat în jurizare. De la fiecare producător în parte, autoarea ghidului a ales cel mult cinci etichete pentru vinurile tinere şi maximum patru etichete pentru vinurile de peste zece ani.
Noutatea absolută faţă de primul volum al ghidului a fost introducerea unui capitol dedicat exclusiv distilatelor din vin („vinars” în România şi „divin” în Republica Moldova). Au fost degustate şi notate 19 distilate, dintre care 16 din Republica Moldova şi 3 din România.
În final, în urma jurizării au fost desemnate 6 distilate de 5 stele, 8 distilate de 4 stele şi 5 distilate de 3 stele.
Din juriul care a evaluat vinurile româneşti au făcut parte: Rod Smith (Master of Wine – Franţa), Paul Robert Blom (degustător internaţional de vinuri - Olanda), Luiz Alberto (fondatorul comunităţii #winelover), Galina Niforou (Asociaţia Exportatorilor de Vin - Bulgaria), József Kosarka (preşedinte al Asociaţiei Somelierilor din Ungaria), Maria Sofia Dare Biancolin („Wine and More”– Germania), Elias Macovela (blogger de profil şi activist al vinului - Portugalia).
Vinurile ce vor fi prezente în carte au fost notate de juriu cu calificative de la 3 la 5 stele (3 = bun, 4 = foarte bun, 5 = excelent).
Pentru ca procesul de evaluare să fie obiectiv şi transparent, reprezentanţii producătorilor nu au avut acces la locul de desfăşurare a jurizării. Membrilor juriului le-au fost dezvăluite doar anul de recoltă al vinurilor şi numele soiurilor.
Ghidul „The Wine Book of Romania” este un instrument complex de cunoaştere şi clasificare a vinurilor de top din România şi Moldova, atât pentru publicul larg, cât şi pentru specialişti şi importatori.
De asemenea, „The Wine Book of Romania” este parte integrantă a unui proiect mai amplu, care include şi RO-Wine I The Wine Festival of Romania. Fondatorii acestui proiect sunt Marinela Ardelean, Liviu Popescu şi Mihai Popescu. Vinurile ce vor apărea în volumul al doilea al „The Wine Book of Romania” nu vor fi supuse preselecţiei la următoarea ediţie a RO-Wine I The Wine Festival of Romania, ce va avea loc în 20-21 mai 2017.
Iniţiatoarea acestui proiect, Marinela Ardelean, este unul dintre cei mai cunoscuţi şi premiaţi specialişti în domeniul vinurilor şi un veritabil ambasador al vinurilor româneşti peste hotare. În anul 2014, aceasta a lansat cartea bilingvă “50 de vinuri româneşti întâlnesc 50 de preparate culinare italiene”, volum care a ocupat, în 2015, locul al doilea la competiţia mondială Gourmand Drinks Awards şi menţiune specială din partea Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV). Marinela Ardelean este profesor la Italian Chef Academy şi a participat, în calitate de jurat şi de preşedinte de juriu, la mai multe concursuri naţionale şi internaţionale de vinuri.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe