Premieră. Colecţie unică de stilouri, prezentată la Sibiu

O expoziţie în premieră naţională cu 415 de stilouri, plicuri de corespondenţă şi documente datând din perioada interbelică şi până în anul 1990 va fi vernisată pe 4 mai la Muzeul de Istorie „Casa Altemberger” din Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.

Urmărește
289 afișări
Imaginea articolului Premieră. Colecţie unică de stilouri, prezentată la Sibiu

Expoziţia oferă publicului un număr de 415 piese, reprezentând o colecţie unică de stilouri şi alte instrumente de scris, precum şi numeroase documente datând din perioada interbelică şi până în anul 1990.

Vor putea fi văzute 200 de stilouri produse de „Flamura Roşie” (Flaro) şi Întreprinderea de Industrie Judeţeană „Archimet” din Sibiu, dar şi de alţi doi producători: Întreprinderea „Chimica” Cluj şi Întreprinderea „Drum Nou” Bucureşti. O parte importantă a acestor modele poate fi admirată numai în această colecţie.

Unele dintre piese amintesc de celebra fabrică sibiană „Gratioza”, care a devenit, prin naţionalizare, „Flamura Roşie”.

Un exponat de mare importanţă este un plic de corespondenţă produs de „Gratioza” pentru Casa Regală a României, al cărei furnizor era. În 2022 s-au împlinit 100 de ani de la înfiinţarea acestei fabrici.

Tot la Sibiu a funcţionat şi fabrica „Artalith”, care producea inclusiv „tocuri rezervoare” (stilouri) sub licenţă „Hardmuth Koh-I-Noor”. În expoziţie vor putea fi văzute, pentru prima dată, două exemplare ale modelului „Hardmuth Şcolar” care, cu siguranţă, a fost produs aici.

Expoziţia include peste 30 de documente diferite (fotografii, legitimaţii, publicaţii, afişe, tipărituri, etc.) şi tot atâtea modele de ambalaje pentru stilourile produse în anii ʼ50-ʼ80 ai secolului trecut, unele dintre ele unicat.

Cei care vor vizita expoziţia vor avea ocazia să vadă mai multe exemplare ale vestitului model „Flaro Dacia”, stiloul guvernamental, inclusiv cel cu semnătura lui Nicolae Ceauşescu, imprimată termic.

Alte vitrine sunt destinate stilourilor şcolare, celor de birou sau stilourilor realizate de artizanii de altădată, precum Ferdinand Tvers, ultimul mare reparator de stilouri din România.

Scriitorii români au folosit şi ei stilouri produse în România, motiv pentru care o vitrină prezintă publicului stilouri folosite de Nicolae Manolescu, Ana Blandiana, Alex. Ştefănescu, Spiridon Vangheli şi Petre Crăciun.

Un punct de atracţie îl reprezintă stilourile dedicate de unele mari firme internaţionale de stilouri unor personalităţi sau României: Ilie Năstase (Montegrappa), Regele Mihai I (Pelikan), „România – U.E. 2007” (Montegrappa), „România – Preşedinţia Consiliului European 2019” (Poenari).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici