Premieră în lumea artei: Două lucrări semnate de Brâncuşi, scoase la licitaţie în România

Două lucrări realizate de unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români din întreaga lume, Constantin Brâncuşi, sunt scoase, în premieră, la vânzare în România, la Licitaţia de Avangardă şi Expresionism organizată de casa Artmark pe 26 ianuarie, în Capitală, informează organizatorii.

Urmărește
830 afișări
Imaginea articolului Premieră în lumea artei: Două lucrări semnate de Brâncuşi, scoase la licitaţie în România

Două lucrări semnate de Brâncuşi scoase în premieră la licitaţie în România (Imagine: www.artmark.ro)

Prezenţa lui Constantin Brâncuşi pe piaţa românească de licitaţii publice reprezintă un eveniment unic. Cea mai scumpă operă a sculptorului român, "Madame L.R.", a fost vândută, în 2009, pentru suma de 37,1 milioane de dolari, la o licitaţie care a avut loc la Paris.

Constantin Brâncuşi, celebru pentru sculpturile sale geniale, a avut de-a lungul vieţii o pasiune pentru documentul fotografiat, lăsând, de asemenea, în urma sa nenumărate desene valoroase.

Casa de licitaţii Artmark scoate la vânzare, pentru prima dată în România, două lucrări semnate de artist. Una dintre acestea, desenul "Pupăza cu moţ" (peniţă pe hârtie, 27,4 x 38 cm, estimată la 5.000 - 10.000 de euro), este scoasă la vânzare de un colecţionar privat din Bucureşti, care a achiziţionat-o în trecut de la o licitaţie a casei Christie's. Desenul reprezintă un proiect de ilustraţie pentru volumul de poeme "Plante şi animale", publicat de Ilarie Voronca la Paris, în 1929. Scriitorul făcea parte din cercul de prieteni ai artistului.

Cea de-a doua lucrare semnată de Brâncuşi este fotografia-obiect artistic "Peile roşi", datată 1906, care are o valoare estimată la o sumă cuprinsă între 2.000 şi 4.000 de euro. Textul de pe verso, datat şi localizat 28 septembrie 1906, Paris, spune: "Băeatul Tati! Fă zvon în ţară că steagul Oltului a început să să urzască la buricul pământului. Sunt primit la Salon cu trei opere. Te serut Costachie. Monsieu Ion Georgiean, Doctorand, str. Izvorului, nr. 18, Bucarest, Roumanie".

Interesantă este însă şi imaginea de pe faţa cărţii poştale. "Peile roşi" este una dintre sculpturile distruse de artist în 1907, într-un acces de răzvrătire faţă de ceea ce crease în perioada impresionismului la care Brâncuşi aderase ca elev al lui Auguste Rodin. Astfel, cartea poştală trimisă prietenului Gheorghian-Popescu este unicul document rămas care prezintă una dintre operele dispărute. Fotografia a fost reprodusă cu ocazia Centenarului Brâncuşi din 1976, în România Literară, şi provine din colecţia privată bucureşteană Călin Eftimie.

În afară de cele două lucrări semnate de Brâncuşi, Licitaţia de Avangardă şi Expresionism propune iubitorilor de creaţii artistice integrate celor două mişcări moderniste o selecţie remarcabilă de 140 de picturi şi sculpturi.

Lotul principal este "Portret pentru mai târziu (Poetul Ion Minulescu)", de Victor Brauner (ulei pe pânză, 73,5 x 60 cm, estimată la 100.000 - 200.000 de euro), pictură care a făcut parte, de-a lungul timpului, din mai multe colecţii importante din România şi Germania. Opera, prezentată în expoziţia din 1929, de la Bucureşti, a grupului Arta Nouă, îl înfăţişează pe poetul reprezentant al simbolismului românesc şi apropiat al cercurilor avangardiste într-o manieră ce anunţă suprarealismul cu care creaţia lui Brauner avea să aibă, mai târziu, raporturi strânse.

O capodoperă a expresionismului românesc este pictura "Îndurerata", semnată de Nicolae Tonitza (ulei pe carton, 42 x 27 cm, estimată la 30.000 - 50.000 de euro), provenind din celebra colecţie dr. Iosif Dona. Portretul a fost confiscat în anii '50 şi inclus în patrimoniul Muzeului Colecţiilor de Artă. Clasată în categoria Tezaur a Patrimoniului Naţional, opera a fost prezentată în expoziţii şi reprodusă în literatura de specialitate cu mai multe ocazii şi se află, din 2007, într-o importantă colecţie bucureşteană.

Licitaţia de Avangardă şi Expresionism mai propune opere realizate de avangardişti români de circulaţie internaţională, precum Jacques Herold, Marcel Iancu, Herman Maxy, Jules Perahim, Arthur Segal sau de expresioniştii români cei mai importanţi precum Iosif Iser, Ion Ţuculescu, Corneliu Baba, Hans Eder etc.

În afară de Licitaţia de Avangardă şi Expresionism, tot pe 26 ianuarie, Artmark organizează Licitaţia "Epoca de Aur", care prezintă o serie inedită de picturi, piese de artă decorativă, fotografii, documente, cărţi, medalii şi decoraţii, precum şi alte obiecte cu valoare istorică şi documentară datând din perioada regimului comunist din România. Printre cele 70 de loturi oferite se află obiecte de valoare care au reprezentat cadouri de protocol pentru cuplul Nicolae şi Elena Ceauşescu, lucrări plastice cu tematică proletcultistă, afişe de propagandă, fotografii care îi înfăţişează pe liderii comunişti în posturi inedite.

Licitaţia "Epoca de Aur" şi Licitaţia de Avangardă şi Expresionism vor avea loc la Athénée Palace Hilton din Bucureşti. Lucrările pot fi admirate la sediul casei Artmark (Palatul Cesianu - Racoviţă) până pe data de 25 ianuarie, între orele 11.00 şi 21.00, şi la Athénée Palace Hilton, în ziua licitaţiei, între orele 11.00 - 19.30.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici