Premieră în România: Licitaţie a vânătorilor, cavalerilor şi căpitanilor de vapor

Licitaţia de Cinegetică, Echitaţie şi Marinărie a casei Artmark va aduce, în premieră în România, o selecţie de obiecte de artă decorativă şi alte artefacte care au legătură cu estetica şi simbolismul celor trei nobile pasiuni, pe 17 noiembrie, în Capitală, informează un comunicat.

Urmărește
369 afișări
Imaginea articolului Premieră în România: Licitaţie a vânătorilor, cavalerilor şi căpitanilor de vapor

Premieră în România: Licitaţie a vânătorilor, cavalerilor şi căpitanilor de vapor (Imagine: www.artmark.ro)

Artmark organizează pe 17 noiembrie, de la ora 19.30, la Athénée Palace Hilton, Licitaţia de Cinegetică, Echitaţie şi Marinărie şi Licitaţia de Alb-Negru, dedicată graficii româneşti de autor.

Licitaţia de Cinegetică, Echitaţie şi Marinărie este primul eveniment Artmark dedicat celor trei mari şi aristocratice pasiuni. Majoritatea dintre cele peste 90 de loturi au preţuri până în 250 de euro, iar valoarea lor estimativă totală este de aproximativ 60.000 euro. Printre piesele centrale scoase la vânzare se numără instrumentele de navigaţie, accesoriile tehnice legate de aceste preocupări, dar şi trofeele şi medaliile care le încununează. Licitaţia impresionează şi printr-o colecţie interesantă şi variată de bijuterii din aur cuprinzând insigne, broşe, butoni etc.

Una dintre vedetele acestei licitaţii este un antic cabinet de vânătoare iberic decorat cu rafinate motive cavalereşti şi de vânătoare. Funcţia sa practică este desăvârşită prin valoarea estetică, subliniată de detaliile din fildeş şi cele decorative. Cabinetul, care ascunde şi două sertare secrete, va putea fi adjudecat pentru o sumă estimativă de 4.000-6.000 de euro.

Se mai remarcă printre obiecte o cupă din argint Seau-a-bouteille Secession decorată cu motive hipice. Vasul, de provenienţă central-europeană, va intra în licitaţie cu o valoare estimativă cuprinsă între 1.400 şi 2.400 de euro.

Cea de-a doua licitaţie este dedicată versiunii grafice a artei româneşti de patrimoniu, semnată de Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Corneliu Baba, Iosif Iser, Camil Ressu, Theodor Aman etc.

Astfel, cea de-a doua parte a serii propune 142 de motive de inspiraţie în alb şi negru, fie picturi, fie acuarele, desene ori gravuri. Expoziţia loturilor constituie o ocazie pentru analizarea comparativă a graficii unor artişti importanţi, consacraţi în primul rând ca pictori. Şi această licitaţie oferă mai mult de jumătate dintre loturi cu preţuri sub 250 de euro. Ediţia de anul trecut a licitaţiei a avut o rată de adjudecare de 94,3%.

Exponent al suprarealismului, Victor Brauner este reprezentat în licitaţie prin trei lucrări de dimensiuni 16x10 centimetri care au ilustrat volumul de poezii din 1949 al francezului Yvan Goll "Le Char Triomphal de l'Antimoine". Valoarea lucrării este cuprinsă între 2.000 şi 3.000 de euro.

"Studiul pentru atacul de la Smârdan", semnat de maestrul Nicolae Grigorescu, este o lucrare în creion pe hârtie a cărei estimare se situează între 3.000 şi 5.000 de euro. Opera a aparţinut colecţiei Dr. Iosif Dona şi este clasată în categoria Tezaur a Patrimoniului Naţional Cultural Mobil.

Începând de joi, loturile celor două licitaţii pot fi admirate, până pe data de 16 noiembrie, între orele 11.00-21.00, la sediul Artmark (Palatul Cesianu-Racoviţă). La Athénée Palace Hilton, expoziţia va putea fi vizitată în ziua licitaţiei, între orele 11.00-19.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici