PREMIERĂ la Festivalul Enescu: Victor Rebengiuc, în cea mai pasională poveste muzicală de dragoste

Victor Rebengiuc, unul dintre cei mai cunoscuţi actori români, urcă pe scena Sălii Palatului din Capitală, pe 7 septembrie, alături de Corul şi Orchestra Filarmonicii "George Enescu" pentru a debuta ca narator în cantata "Gurre-Lieder", de Arnold Schönberg.

Urmărește
286 afișări
Imaginea articolului PREMIERĂ la Festivalul Enescu: Victor Rebengiuc, în cea mai pasională poveste muzicală de dragoste

PREMIERĂ la Festivalul Enescu: Victor Rebengiuc, în cea mai pasională poveste muzicală de dragoste (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, este pentru prima dată când publicul din România poate asculta "Gurre-Lieder", într-o interpretare spectaculoasă.

Festivalul Enescu aduce împreună pe scena Sălii Palatului artişti români - actorul Victor Rebengiuc, Corul şi Orchestra Filarmonicii "George Enescu" - şi pe unii dintre cei mai importanţi solişti internaţionali ai momentului - Nikolai Schukoff, Violeta Urmana, Janina Baechle, Thomas Meyer.

Aceştia vor evolua sub bagheta dirijorului francez Betrand de Billy, care conduce Orchestra Simfonică Radio Viena şi face parte din board-ul Academiei Europene de Teatru Muzical. Dirijorul Corului va fi românul Iosif Ion Prunner, căruia, în 1997, Cristian Mandeal i-a încredinţat conducerea Corului Filarmonicii.

Victor Rebengiuc îşi va folosi vocea inconfundabilă în postura de narator, pentru a spune povestea unei legături primejdioase: iubirea damnată dintre regele danez Waldemar şi amanta sa, Tove - ucisă, în cele din urmă, de regină.

Arnold Schönberg a compus "Gurre-Lieder" pornind de la varianta tradusă în limba germană a poemului danez omonim, de Jens Peter Jacobsen. Se spune că personajele au la bază conducători reali din Danemarca anilor 1500, chiar dacă povestea celor doi amanţi a intrat în legendă, devenind unul dintre miturile-marcă ale Danemarcei, alături de "Cântecul Nibelungilor".

Spectacolul va avea lor pe 7 septembrie, de la ora 19.30, la Sala Mare a Palatului, iar publicul încă mai poate achiziţiona bilete pentru accest eveniment.

Tot în seara de 7 septembrie, de la ora 22.30, în cadrul seriei "Concertele de la Miezul Nopţii", publicul va putea asculta la Ateneul Român concertul Ansamblului La Venexiana, care a impus un nou stil în interpretarea muzicii vechi italiene. Dirijat de Claudio Cavina, unul dintre cei mai marcanţi contratenori italieni ai generaţiei sale, ansamblul va oferi publicului un adevărat regal: "L'Orfeu", de Monteverdi.

În linia Festivalului "George Enescu", al cărui pariu este să aducă împreună, pe aceeaşi scenă, cu fiecare ediţie, cei mai renumiţi muzicieni străini şi români, ansamblului i se va alătura Corul de cameră "Preludiu" al Centrului Naţional de Artă "Tinerimea Română", dirijat de Voicu Enăchescu. În rolul lui Orfeu este distribuit baritonul italian Furio Zanasi. Concertul va putea fi ascultat doar live, în sala Ateneului Român, acesta nefiind nici filmat, nici transmis live prin internet. Publicul poate găsi încă bilete şi pentru acest spectacol.

În "Seria Muzica Secolului XXI", publicul se poate bucura, de-a lungul întregii zile de 7 septembrie, de mai multe workshop-uri de specialitate şi concerte cu intrarea liberă. Astfel, de la ora 10.00, la Univeristatea Naţională de Muzică Bucureşti, în Sala "Dinu Lipatti", germanul Jörg Widmann, unul dintre cei mai bine cotaţi compozitori şi clarintişti ai momentului - Garnegie Hall din New York i-a dedicat un ciclu întreg de interpretări ale compoziţiilor proprii - va susţine o conferinţă pe tema "Reflecţii asupra muzicii trecutului şi a prezentului".

De la ora 11.00, European Contemporary Orchestra va interpreta la Sala Mică a Palatului lucrări de Adrian Iorgulescu şi François Narboni. Iar de la ora 12.00, Studioul de Operă şi Multimedia al Universităţii Naţionale din Bucureşti găzduieşte recitalul Bianca şi Remus Manoleanu.

Compozitorul şi dirijorul german Peter Ruzicka, fan al lui Paul Celan şi George Enescu, care a şi înregistrat primul CD internaţional cu Simfonia a V-a, neterminată, a compozitorului român va ţine un seminar despre compoziţie, tot pe 7 septembrie, de la ora 15.30. Iar de la ora 17.00, la Ateneul Român, "Tammuz" Quartet, alături de pianistul Oliver Triendl vor interpreta Cvartetul pentru pian Nr.2 în Re minor, op.30, de George Enescu.

Festivalul "George Enescu" se va desfăşura între 1 şi 28 septembrie, în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară. Festivalul aduce pe scenele româneşti unii dintre cei mai mari artişti ai momentului, de la pianistul şi dirijorul Daniel Barenboim la pianista fenomen Yuja Wang, alături de orchestre de top, cap de afiş oriunde în lume - Staatskapelle Berlin, Royal Concertgebouw Orchestra, Pittsburgh Symphony Orchestra.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici